»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 . . . 105
 2375. pygmy 2009 feb 19. 14:47  
ööö, szóval a sós és teleizzadt neoprén cuccra gondoltam....
 2374. pygmy 2009 feb 19. 14:45  
igen, nálam a neoprén okozza, el szokott múlni...
főleg a nyakam érzékeny rá (mindig rajtam a csuklya), gyakran öblögetem édesvízben a cuccot a túrán, így enyhültek a panaszok...
 2373. dome84 2009 feb 19. 14:42  
Sziasztok!

Tapasztalta már vki hogy több napos/alkalmi merülés után kipattog az pl.:az alkarja, vagy bárhol?? (kis apró pontok és baromira viszket!) Ez idáig nem volt semmi probléma most viszont ilyenek jelentkeztek!

Mi okozhatja? Van rá megoldás??

Köszi a válaszokat!
 2372. BoGyesz 2009 feb 04. 12:43  
Emlékszem! persze... Akkor mostanra lett belőle valami. Márciusban mennek a bíróságra.
 2371. aron5 2009 feb 04. 12:42  
15 km-t gondolom nem víz alatt tettek meg
 2370. elche 2009 feb 04. 12:25  
Írtunk erről az esetről mi is:
/Hirek/1588/capak-utan-ujsagirok-gyurujeben
 2369. BoGyesz 2009 feb 04. 12:22  
Nemrég volt a hírekben:

"A dive boat operator has been charged after two tourists were left behind while diving on the Great Barrier Reef last year.
British scuba diving instructor Richard Neely, 38, and his American girlfriend Allyson Dalton, 40, were lost at sea after being swept 15 kilometres from their dive boat by a strong current during an expedition off the north Queensland coast last May.
They were rescued after being adrift for about 19 hours and their ordeal made headlines in Australia and overseas."

Nem túl részletes a hír, de hogy a fenébe sodróhat el valaki 15 kilómétert? Valaki nagyon benézett valamit. :-) Még víz alatt sodródtak ennyi vagy már a felszínen? Sajnos többet nem írtak.

 2368. Garfield33 2009 feb 01. 18:58  
Nekem mindig begyulladt a tokrom fiatalkoromban.
Azt  mondták, biztos az orrsövényem miatt.
Megműtötték, a torkom ugyanolyan maradt, viszont azóta szarabbul kapok levegőt orron keresztül.

Szóval tényleg csínján a műtéttel.
 2367. vizicsibe 2009 feb 01. 16:52  
Köszönöm szépen Bálnabá!!:)

Egészségügyis vagyok, de ezzel még nem foglalkoztam ennyire. Sérül a dobhártya és hát azért elég nagy szükség van rá szerintem vízalatt... Egy fül-orr gégészeti "mehet" lelettel, és némi odafigyeléssel ezek szerint tényleg kivitelezhető. Odafigyelni meg egyébként sem árt. :)

Hát igazából (Hála Istennek..és poszeidonnak..) Nem nekem van ezzel problémám egyébként. Egy barátomnak szúrkálták gyerekkorában, és hát bíztatásomra :) ő sem maradna ki a tengeri jóból.
Én egyébként ha fejet kéne cserélni, sem hagynám abba a merülést!!!:)))

Védőnőnek tanulok, csak pár szó a védőoltásokról:
Szerintem a kötelező védőoltásokra szükség van. A magas oltottsági arányok miatt nincsenek tömeges megbetegedések egy-egy betegség csoportban..
Aztán vannak a választhatók..hát mit tudom én. Jóból is megárt a sok..
A Prevenar az új oltás, a pneomococcus ellen véd, ami a leggyakoribb kiváltó oka az középfül gyulladásoknak, ami okozhat csonthártya, agyhártya és agyvelőgyulladást, és súlyosabb következményei is lehetnek. Egyenlőre ez választható, de állítólag jövőre ez is kötelező lesz..Kötelezően választható...

Amik a gennyes középfül gyulladást okaznak, gennykeltő bacik. És igen, azért kell felszúrni, hogy ne szakadjon. Fájni is rettenetesn fáj állítólag, de a gyógyulás és a későbbi halláskárosodás elkerülésére szolgál egy ilyen beavatkozás..
 2366. pygmy 2009 feb 01. 15:59  
egy korábbi túra végén nehézséget okozott az egyenlítés
itthon iránya doki. orrsövény ferdülést állapított meg többek között...háát, kissé berezeltem, ezért addig jártam az orvosokat, míg végre találtam egy másikat, aki azt mondta, nem kell műtét:) most itt tartok, ne feküdjön az ember első szóra kés (kalapács és véső) alá...
 2365. kárpátin 2009 feb 01. 14:53  
Csak egy kérdés volt... Nem akartam hangemberkedni de szerintem nem is úgy írtam. Ha megbántottalak elnézést. Csak tanulságként leírhattad volna. Mégegyszer elnézést.
 2364. bálnabá 2009 feb 01. 12:14  
Vizicsibe

No para, sokszor harmincra is merülhetsz még. Minden valamire való vizilabdásnak úszónak legalább 2-3 szor felszúrták már a fülét, mire serdülő lett. A dobhártya gyorsan regenerálódik, feltéve ha nem fertőződik el. Ilyenkor jönnek az antibiotikumos kezelések és a pihentetés legalább fél évig. Vagy egy kicsit tovább. Dobhártya műtétek, átültetés, szintetikus dobhártya stb, után is merülnek emberek sők a fanatikusok dobhártya nélkül is. Ha merülni akarsz akkor fogsz is.

A II. Világháborúban a Messersmith pilóták saját maguknak szúrták a dobhártyájukat, hogy a rázuhanás utáni kiemeléskor a nyomásváltozások miatt ne szakadjon, hanem inkább a kis lyukon át egyenlítődjön ki minden! Bevetések után akár 2-3 órával már összefort a lyuk.

Az tény viszont, hogy a hegesedések után durvább keményebb lesz a dobhártya fala. A merülések következtében is megvastagodik, ezáltal veszít a rugalmasságából. Ha beszélsz majd több ezer merüléses, vagy mélymerülő búvárral, ne csodálkozz ha megkérnek beszélj hangosabban!

Negymértékben befolyásolja a kiegyenlítés hatékonyságát az orrsövényed állapota. Megdöbbentő, de a kiegyenlítési problémák hátterében az orrsövény ferdülése , mint kiváltó ok mindíg jelen van. Még akkor is ha az orrod látszólag szép egyenes és szimmetrikus is. Attól belül csudabarlangok és járatok alakulhattak ki az évek folyamán, melyek megkeserítik életed.

Vagy szétütteted a fejed (alapos kivizsgálás után) borzalmas kínokkal jár, ám utánna megindul a huzat az eusztaszban is. Vagy megtanulsz álkapocsmozgatással lassabban, ám hatékonyan egyenlíteni. Berendezkedsz az ilyen tipusú merülésekre.

Bár ha szabadtüdőzől esetleg 6-10 méterekre, akkor ott semmi bibi. Nem kell aggódnod jól működnek a hártyáid!

40, 50 év körül minden valamire való búvárnak voltak dobhártyasérülései, gerinc, köldök, vagy ágyéksérve a sok pakolástól, csontritkulás és egyéb franckarikák kezdik jelezni a kor előrehaladtát.

Ezeket tudni kell kezelni, tudni kell a korlátokat észrevenni, tudni kell mértéket tartani, de hát a merülés az merülés marad, nem maradhat el míg dobog a szív, éltet a tűz, hív a víz!

Nagylevegőt !


 2363. VasMacska 2009 feb 01. 11:58  
és egy jó ügyvédnek orvosnak is :)
És ez csak úgy jött, töltött káposzta főzés közben:)
 
Útáltam, hogy egy-egy orvosi műhiba perben az orvosok és a szakértők is hülyének néznek (mindenkit), és meg akarnak vezetni. A bíró meg kétkedés nélkül benyalja, amit elé tálalnak, mint bizonyosságot.
És egy jó ügyvéd mindenhez ért ( vagy tudja hol kell keresni a kérdésére a választ, vagy ismer valakit aki tudja a választ:))) szóval; "egy jó ügyvéd  mindenhez hozzá tud szólni. Legfeljebb nem oda tartozik".:)
És azt is meg tudom jelölni, hogy ezt az mondatot kitől és mikor hallottam:))))
 2362. Kékbálna 2009 feb 01. 11:30  
Ma már egy jó orvosnak ügyvédnek kell lenni. :)
 2361. csergezerge 2009 feb 01. 11:29  
Kisebb műtétet bármelyik elvállal.
 2360. áááááávadász 2009 feb 01. 11:28  
dr., dr. nem mindegy?
 2359. Garfield33 2009 feb 01. 11:27  
Te orvos vagy, vagy ügyvéd????
 2358. VasMacska 2009 feb 01. 11:16  
Úgy valahogy, ahogy a mondat végén írod. A ló meg a másik oldala most is bejátszik a képbe. Arról meg szépen elfeldkezünk, hogy egy adott zárt rendszerbe nem lehet úgy beleavatkozni, hogy az egészet meg ne bolydítsuk.  Leírja ott az orvos anyuka is, hogy persze, vannakl védőoltások amiknek a kockázata kisebb, mint az elkerülni széndékozott betegségé. De hogy egy kezelhetetlen, resistens Streptococcust meg Staphylococcus Aureus (SA) rászabadítsunk magunkra, azért az sokkal nagyobb baj mint egy antibiotikummal jól kezelhető torkgyulladás. Az SA tól meg már csak két betű a MRSA a Methicillin Resistens SA, ami jelenleg az USA-ban több halálesetet okoz, mint az aids. Igen ez az a rettegett MRSA.
 2357. Edka 2009 feb 01. 10:01  
Atyagatya, belépsz a DC Öveges körbe, mint alelnök? :-))
 2356. pygmy 2009 feb 01. 09:40  
most anélkül, hogy figyelmesen végigolvastam volna az összes bejegyzést ott, szóval az a lényeg, hogy a múlt rendszerünk egyik nagy vívmánya,  a védőoltás(ok) inkább káros, mint segít? vagy van (volt) egy-két olyan, ami nem kellene?
a Garf által említett generáció végén kullogva:) de még a 70-es években alaposan megszó(ú)rtak engem is, de a fülemmel sosem volt baj, igaz, a szomszéd gyereknek meg folyton szúrkálták...
 2355. Garfield33 2009 feb 01. 09:29  
Jól mondja Nagymacs.
A 60-70-es években szerintem a leghosszabb sor az SZTK-ban a gyermek orr-fül-gégészeten volt.
És ott  nem szaroztak, szúrtak
 2354. VasMacska 2009 feb 01. 09:07  
Mert mindféle védőoltások illetve antibiotikumok hatására bizonyos baktériumok kipusztultak, míg mások, így pl. a középfülgyulladásért felelős baktériumok meg elszaporodtak az adott korosztályban.(ugyanis alapból a bennünk lévő baktériumok egyensúlyban tartják egymást. Ha az adott helyen jelenlévő baktériumfajok közül az egyiket  gyógyszerrel kipusztítod, a maradék baktérium fajták elfoglalják a helyét, tehát azok kórosan felszaporodnak, és saját fajukra jellemzően megbetegítenek.)
A gyullad középfülre meg a leghatékonyabb -bár igen fájdalmas, de eredményében fájdalommegszüntető- módszer a dobhártya felszúrása. ( Ha ugyanis nem szúrja fel, akkor magától kireped, és olyan repedéssel, aminek a szélei esetleg nem tud újra egybegyógyulni.) Hát valahogy így...
 
Célzottan, védőoltásokról és hatásokról itt olvashattok. Külön9ösen ajánlom kisgyermekes szülők figyelmébe.
 2353. pygmy 2009 feb 01. 08:54  
na, ezt most nem értem. miért szúrták fel tömegesen a fületeket?

 2352. aron5 2009 feb 01. 08:24  
Hja, az a híres nyolcvanon túli korosztály...
 2351. Garfield33 2009 feb 01. 08:00  
Ha tökéletesen zár a dobhártya, akkor miért ne?
Mellesleg a mi korosztályunkban alig van olyan, akinek ne szúrták volna fel a fülét gyerekorában...
 2350. vizicsibe 2009 feb 01. 01:50  
Tudom, hogy rettentő buta kérdés fogok most feltenni..És tudom, hogy a válasz igazából Nem, és menjen az ember fül-orr gégészhez az ilyen kérdésekkel, de hát ha még is..
Ha valakinek gyerekkorában többször felszúrták a fülét, de elvileg rendbejött, szabadtüdőzni tud, és egyébként vizilabdázik.. Merülhet még valaha egy ilyen ember 30 méterre???
 2349. hopposztkopp 2009 jan 31. 22:56  
Aki nem dolgozik, azt nem éri..... Ezen nevetni? A bajbajutott emberen? Már itt tartanánk?  Csaknem....
 2348. bálnabá 2009 jan 31. 21:24  
Kárpátin Drága!

Ha pontosan érdekel mire gondoltam írsz egy emailt és megsúgom. Két igazán tanulságos esetről van szó. Persze akkor ki kell bújni a névtelenség homályából, bizony ehhez bátorság kell. Ha nem érdekel akkor csak hangemberkedj tovább...
Nekem attól nem lesz se több sem kevesebb. Hidd el nem érdekel.
Egyébként nem vagy megfelelően tájékoztatva, ne csúsztass. Ugye nem mindegy hogy a szomszédban osztogatnak, vagy éppen fosztogatnak.

Nagylevegőt !
 2347. kárpátin 2009 jan 31. 18:13  
Szia Bálnabá, Az írásoddal maximálisan egyetértek de amikor azt írod, hogy "Láttam gyors tanfolyamos búvárokat komoly balesetek után lábadozni." Itt magadra gondolsz amikor kezdőként a tanfolyamodon beszakadt a dobhártyád? Egyik vagy mindkettő?
 2346. PiggyGirl 2009 jan 31. 13:52  
Meghajlok előtted Bálnabá:-))) és elnézésedet kérem, amiért nem tudtam beazonosítani személyedet....de látod amit akartál az megmaradt kicsi fejemben:-)))

Káplán urat ne küld szabira mert mostmár a világ bármely pontján talál internetet és még képes olyan helyre menni, ahol nem csak net van, hanem merülési lehetőség is, így csak ő járna jól:-)))...bár a víz alatt nem tudna fórumozni:-)))
 2345. pufók-ufók 2009 jan 31. 13:37  
Eztet meg én mondtam még tavaly decemberében,hi-hi
látom a Bálna Úr is észre vette :-))
 2344. BoGyesz 2009 jan 31. 09:56  
OK, de a könyvet továbbra is ajánlom, mert nem csak Shaw története van benne, hanem sok más hasonló.
 2343. Bunny 2009 jan 31. 09:28  
Igen, Shaw merüléseiről és a későbbi balesetéről írtunk, sőt egy olvasó lefordította a komplett "baleseti jegyzőkönyvet" hogy úgy mondja, keress rá a keresőnkben, érdekes és szomorú történet.
 2342. BoGyesz 2009 jan 31. 00:37  
Ez az ezer éve, kb pont 11 hónap volt, tehát a kurzus óta nem merült, semmire sem emlékezett. :-) Még a merülés előtti napon az elméletet vettük át, mint pl. kézjelek, meg amit még tudni kell. Aztán az első merülés előtt a sekély vízben gyakoroltunk, a GUE Basic 5-t. 1. reg ki/be 2. primary/secondary felcserélése 3. buddy-nak octopus odaadása 4. maszk ürítése 5. maszk levétele/vissza rakása. Ezen kívül még persze a BCD irányítása, helyes lebegés, stb., de jól ment minden neki.
Aztán a két merülés csak itt volt Camp Cove-nál, ami egy sekély rész, max hat méter, viszont sok érdekes dolog van, azokról írtam is korábban, hogy mik. Jövő héten elmegyünk egy mélyebb merülésre és akkor nem lesz gond a nyaralás alatt sem. Ami viszont megint jelentkezett és kicsit féltékeny is voltam :-), hogy az ásziai emberek mennyivel jobbak levegő fogyasztásban. Szerintem én nem fogyasztok sokat, de ő aztán még annyit se. :-) Pedig többet kalimpált mint én. Amikor nekem volt 50bar, neki még 100 volt, mindig 50-el több mint nekem, pedig ugyan úgy 200 körül indultunk. Japók tuti csalnak és valahogy kinyerik az O2-t az vízből. :-D ..csak még rá kell jönnöm, hogyan. :-)
 2341. Káplán 2009 jan 31. 00:27  
Kimoderálsz?
 
 2340. bálnabá 2009 jan 31. 00:25  
Káplán bakker főbelőllek!

Te ott vagy ha kell ha nem. Nem alszol, nem eszel, nem élsz, csak iitt vered a fórumot minden témában, mindent megmagyarázol. Tessék már lefeküdni és egy hét szabadságra menni.

Béla bá is mondhatta 1994. március 26.-án 8. 41 perc 26 másodperckor amikor felkelt. De tőlem függetlenül.

Tehát Piggynek Én mondtam és Punktum! Még hozzá 2008. november 05.-én 22.10 perc 42 másodperckor, amikor már le akart esni a feje a fáradtságtól, de nem engedtem.

Jóccakát, tessék lefeküdni!
 2339. Káplán 2009 jan 30. 23:49  
Véleményem szerint   2328 --- Násfay Béla
Először 1994-ben hallottam Tőle...
 2338. bálnabá 2009 jan 30. 23:42  
Piggy?

Szivem ezt Én mondtam Neked. (2328) Nem egyszer, többször! Csókollak. Látom nem beszéltem hiába. Olyan édin nyomod.
 2337. Káplán 2009 jan 30. 23:27  
Dave Shaw merülése a fórumon is olvasható volt , ha emlékeim nem csalnak ...
De ami fontos, milyen volt a merülés?
"Ezer éve" nem merült asszonykád ugye ügyes volt?
 2336. BoGyesz 2009 jan 30. 23:24  
Ha már az "öregekről" van szó, akkor egy könyvet had említsek meg, amit tavaly olvastam. Nem tudom meg fog e jelenni magyarul, de aki tud angolul annak feltétlen ajánlom! A címe Raising the Dead, Phillip Finch írta és az ausztrál Dave Shaw hírhedt merüléséről szól Dél-Afrikában a 280m mély Bushman's Hole-ban. Ez az a video amit a YouTube-on is meg lehet nézni, bár nagyon szomorú. A könyv nagyon sok történetet ír le, nem csak erről az egy emberről hanem sok más "öregről" és nagyon jól rávilágít arra, hogy régen mennyire bevállalósak voltak sokan és milyen következményekkel jártak ezek a merülések. Don Shirley, Hasenmayer, Sheck Exley, Nuno Gomes és még mások akik mind hozzá tettek ahhoz, hogy többet tudjunk a búvárkodásról.
Kb. két nap alatt olvastam ki a könyvet annyira jól van megírva. Dave Shaw merülése mellett megemlíti az előbb említett "öregek" történeteit is. A fő történet egyébként az, hogy Dave Shaw aki többször is lemerült ennek a barlangnak az aljára (kb. 280m, rebreather-el!!!) megtalálta egy halott búvár holttestét, aki egyébként egy évtizeddel az előtt segítője lett volna egy rekord kísérletnek. Megpróbálta felhozni.
Van egy-két történet, ami különösen jó, ha valakit érdekel és nem akarjátok megvenni a könyvet, majd beírom ide, csak szóljatok.
 2335. Káplán 2009 jan 30. 20:27  
Igazad van. Találóbb, hogy  egyike a nagy "bölényeknek".
 Jó értelemben használtam a veterán jelzőt. A veterán az én szótáramban tiszteletet kifejező szó.
Ami nálam az idősebb, a tapasztaltabb, a nagyobb tudású,  a megfontoltabb fogalma.
Amúgy búvárkodásban a Főnököm, mint  a Technikai Bizottság vezetője ....
Alaptanfolyamon külön anyagban adom oda a magyar búvártörténelem ismertetőtét  és cca 1 órát szánok rá.....
Nem sok, de legyen a Jelöltek fejében egy átfogó kép, mi is történt itthon 1953 óta (én onnan kezdtem a hazait)
A külföldi történelemben sokkal jobban vissza kell menni ...
 2334. istvanv 2009 jan 30. 20:03  
Dehogy veterán, ne mondjuk így! Egyike a nagy "bölényeknek", akik még mindig
aktívan, friss elmével itt vannak velünk búvártársnak ha kell.
Nekem az a tapasztalatom Gyuri bácsival illetve a Vele "egyívású" (nem öreg csak régi) búvárokkal,
mindig lehet kérdezni, tanácsot kérni Tőlük, válaszolnak, komolyan vesznek, emlékeznek rád
legközelebb is.
Amikor volt vagy 15 merülésem, akkor is úgy beszélt velem mintha "kollégák" lennénk, egy év múlva
felhívtam az MBSZ-t valamiért, ő vette fel, tíz másodperc alatt beazonosított, tudta, hogy ki a fene
vagyok. Persze ilyet mint én csak néhány ezret ismer...
A magyar búvárkodás történetét lehetne kicsit alaposabban tanítani az alaptanfolyamon! Nem kezdődött
olyan régen, az alapító "atyák" még köztünk vannak, merülnek, tanítanak minket ha kérjük.
Illesse őket tisztelet és megbecsülés!
 2333. Káplán 2009 jan 30. 19:21  
Bocsi, az l betű átcsúszott a köv.sorba
Amúgy eszembe jutott Héviz kapcsán, hogy a 90-es évek közepén még a ......  klub (reklámelkerülés!) télen ott tartotta a tanfolyamok nyiltvizi részét. Kiépitett trepni, stb, stb.
Mi,  a segitők a tanfolyam  végén mindig megmerülhettük  a termet .......
 2332. Thomasbuvar 2009 jan 30. 18:13  
Nálam így nem müxik a link... De természetesen azért rátaláltam általam is mélyen tisztelt Gyuribá' életrajzára. :)
 2331. Káplán 2009 jan 30. 17:59  
Bizony. Igazi veterán Roith György Úr
http://korallbuvar.hu/merulesvez.htm
l
És rendkivül szerény ember.
 2330. PiggyGirl 2009 jan 30. 16:20  
bárhogy is nézem nem azt írtam, hogy személyesen ő fedezte fel, hanem azt, hogy már rég felfedezték...de mindegy, mert még 1975-ben is csak egy kósza gondolat voltam....:-)))

No, meg épp nem rég tudtam meg, hogy Roith György idén juniusban lesz 50 éve, hogy kiadta az első kártyát olyan búvárnak akit ő oktatott.

Én örülök, neki, hogy ismerhetem ezeket az élő legendákat...az meg külön öröm és megtiszteltetés nekem, hogy minden egyes hévizi merülésemet Kovács György oldalán csináltam meg...remélem ez igy is marad:-)))
 2329. Káplán 2009 jan 30. 15:28  
Héviz
http://www.2k5.hu/amphora/index.php?statik=12
" A hévízi forrás terembe elsoként jutottunk be 1975. február 10-én. Plózer István és Csávosi Lajos volt az a két szerencsés búvár, aki elsoként pillanthatta meg ezt a csodálatosan szép forrástermet. Hamarosan követték oket a többiek: Ember Sándor, Kovács György, Nagy János, Szilágyi Károly, Köves Béla."
 2328. PiggyGirl 2009 jan 30. 14:59  
Ha már a nagy idézeteknél tartunk, akár ki is mondta őket:
Minden baleset a parton kezdődik
Nincs kis merülés és nagy merülés csak merülés van.

Amit pedig alább már több verzióban mondtatok én így ismerem:
Inkább szeretnék öreg búvár lenni, mint híres.

Én minddel egyetértek és hiszem, hogy igazak.....


És igenis hála istennek vannak öreg búváraink, akik híresek is:-)))
Most szedtünk össze egy kis anyagot a búvártörténelemről és meglepetten tapasztaltam, hogy mikor még egy kósza gondolat sem voltam Kovács Gyuri és társai már rég felfedezték a Hévizi forrásbarlangot:-))


Végezetül egy kis humor:
Szeretem a búvárkodást, csak nem bírja a májam.
(örök érvényű szafari igazság:-)))))
 2327. Káplán 2009 jan 30. 14:40  
Vagánynak tartod?
Én nagy felfedezőnek, űttörőnek..

 2326. granuloman 2009 jan 30. 14:35  
"Nekem  Roith György (az Oktatóm) azt mondta,
sok fiatal vagány búvár van, de öreg egy sem ..."



Hans Hass?
Első   1 . . . 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés