»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 . . . 105
 2325. pufók-ufók 2009 jan 30. 14:19  
Hát ez a tech fun Bálna bratyi jól megmondta,ööö írta :-))
Az viszont tény,hogy nagyon sokan bevállalnak nagyon sok olyan merülést,amihez közük nincsen lészen az ow. vagy tescos tekis.
Valóban sokan dolgozunk rajta,hogy ez kimenjen a divatból és itt jön be a nem mindig az olcsó a jó,illetve a tájékoztatás hiányából fakadóan tévútra terelik a delikvenst,oszt' ez így nem van jól.

Roith Gyuribácsit meg talán sokan ismerik meg a mondását is,ami akár 3. verzióban jobb öreg búvárnak lenni,mint híres búvárnak,hiszen azért öreg búvárjaink vannak,mély tisztelettel : Czakó,Roith,Kovács,Kalinovics,Dóra és még sorolhatnám,s a maguk módján mindenki letette a magáét...
végezetül Bálna Úr soraihoz illik,meg a felkészületlenséghez Kollár K. elhíresült mondata,hogy jobb egy halott búvár,mint kettő.

Neked jó gyakorolgatást innen a messzi északról,ez a Bálnagyerek meg igen kedvemrevalót írt...csak így tovább
 2324. Káplán 2009 jan 30. 13:04  
Nekem  Roith György (az Oktatóm) azt mondta,
sok fiatal vagány búvár van, de öreg egy sem ...
 2323. bálnabá 2009 jan 30. 12:17  
Gratula!

Apukám Te vagy minden oktató álma. Téged klónoztatni kéne. Örülök, hogy megtaláltad a helyed. Csak azt sajnálom ilyenkor miért nem élek ausztráliában! Ha ott így gondolkodnak a búvárok, akkor bizony ott élvezet oktatni is nem csak tanulni. Legyen sok sok élményed. Gyakorolj keményen. A sok munka meghozza gyülömcsét és most egy régi veterán barátom szavai, gondolatai jutottak eszembe (Roith György CMAS) Inkább legyél ezerszer öreg búvár, mint egyszer híres búvár. Nem beszélve a hírhedt búvár -ról. Ott van benned a tűz, a lendület. Az ilyen srácokkal érdemes dolgozni!

Még egyszer sok sikert! Légy magaddal szemben mindíg szigorú, következetes. Soha ne fogadj el olcsó hazug dícséretet.

Nagylevegőt
 2322. BoGyesz 2009 jan 30. 09:16  
Bálnabá,

Persze hogy tudom, hogy mekkora üzlet a DIR meg a GUE. Amiket leírtál azzal mind egyet értek. Nyilván el akarják adni a tanfolyamokat és a felszereléseket is. Ez is egy üzlet. Valaki kocsit árul, valaki meg ezeket. Szerencsére én az első felszerelésem csak az után vettem meg, hogy tudtam ezekről és így a GUE és DIR által javasolt Halcyon wing-et, és lehető legjobbnak kikiáltott felszereléseket vettem meg. Lehet, hogy ennél lehet olcsóbbat, más márkat, nem Halcyon-t, stb-t venni, de most hogy elég sokat merültem velük és egyszerűen nem tudok minőségi kifogással élni. Ebben is igazad van, bevettem a marketing dumát, megvettem amit ajánlottak. A bolt is jól járt, de szerintem én is, és akkor is jól fognak járni amikor majd a DUI ruhát veszem meg. Egyelőre fiatal vagyok és a pénzt amit keresek a hobbimra költöm, nem kell a családra, gyerekekre, stb. Ha meg tudom venni ezeket, hát megveszem.
Írtad, hogy "divat vagy műteki" búvár. Remélem én nem vagyok egyik sem. 2005 előtt el nem tudtam volna képzelni, hogy lemegyek a víz alá, aztán Indonéziában kipróbáltam. Ott kezdődött minden. Azóta szerelmes vagyok a búvárkodásba és minden szabadidőmet szinte ezzel töltöm, valamint ha épp nem az egyetemi vizsgákra tanulok, akkor a merülésről olvasok, tanulok, vagy videót nézek. Több okom is van, hogy miért akarok itt maradni Ausztráliában, és ez bizony közötte van.
A technikai merülésekről meg tudom nagyon jól, hogy csak lassan, lépésben szabad csak haladni, és nem áll szándékomban egyáltalán "lerohanni" száz méterre csak azért, hogy beírhassam a logbook-omba. Azt a story-t csak azért írtam, mert egy meghatározó pont volt és egy célkitűzés is egyben, hogy én is olyan jó akarok majd egyszer lenni, hogy megtehessem. Idénre a szárazruha gyakorlását és a dupla palackot terveztem, nem többet. Főleg az előbbit nagyon meg kell tanulnom, ha nem akarok lábbal felfelé emelkedni 40 méterről.
Egyébként itt a diveshop-ban az oktatók és az ismerőseim mind hihetetlen nyugodt és visszafogott emberek, szabályokat betartják és alaposan elmagyaráznak mindent az olyan fiataloknak mint én. A GUE oktatónk sosem hagyná, hogy hülyeséget csináljunk, ő is arról beszélt amikről te írtál. A GUE tech1 kurzust is ő tanítja és engem igazából a technikai dolgok érdekelnek és nem azért akarom csinálni, hogy lemenjek 100 méterre. Itt Sydney körül nagyon sok roncs van a 30-70 météres mélységben és engem a roncsmerülések nagyon érdekelnek, úgyhogy lesz hol gyarolnom és lesz kivel gyarkorolnom. A kisebb mélységben lévő roncsok pont jók lesznek, hogy a dupla palackos merülést és a dekózást gyakorolgassam.
Egy szó mint száz egyet értek azokkal a dolgokkal amiket írtál, és ne aggódj nem akarok rohanni sehova, ráérek. :-)

Egyébként a mai merülésönk nagyon jó volt. Itt voltunk kocsival tíz percre az egyik parti szakasz mellett. Volt minden amit ott lehet látni, blue grouper, cuttlefish, polip, stingray, numbfish és még sok apró más. Ez a numbfish magyarul asszem elektromos rája néven van, bár ebben nem vagyok biztos. Nem sokat látni errefelé ebből és most, hogy utána olvastam, láttam, hogy 50 amperes csapást mér az áldozataira, ami néha meghaladja az 1KW-ot is. :-) Jobb nem fogdosni.
 2321. bálnabá 2009 jan 29. 23:07  
Bogyesz rossz a megközelítés!

Most lehet, hogy hallottál új dolgokat. Nem a Te hibád. Ez így van rendjén. Többen vannak így akiket teli tömtek félresikerült marketinggel, hogy amikor merülni kell miért nem tud egy búvár a minősítési szintjének megfelelő teljesítményt produkálni. Siralmas. De ne légy gyerek. Fogsz még többet is hallani. A DIR is egy üzlet. Nagyon komoly üzlet. Te vagy a potenciális vevő: Jönnek a reduktor vásárlások, Wing, lámpák, DUI ruha, scooter, computerek, műszerek + tanfolyamok és amikor benne van már 5-6 millád, megmutatják Neked az RB 80 CCR újralégzőt és bemutatják, hogy ezzel egy merülés hány száz dollárral olcsóbb, és mennyivel egészségesebb, mint a nyílt rendszer, amit eddig tanultál.

Nosza semmi gáz Te eladod féláron a cuccaid, hogy megvedd az újralégzőt és minden kezdődik előlről. SCR tanfolyam, CCR anfolyam,CCR technical, CCR I. II.III. Trimix, CCR Ful Cave, CCR Wreck. Mindíg újat és újat mutatnak majd. Ezért kell előtte 2-3 évet tekizni sűrített levegővel, hogy rájöjjél melyik irányzat miért szimpatikus számodra. Legyen az DIR vagy DUR. A kiváló oktató kiváló hallgatót fog képezni. Valahol ez pont kétszer annyiba fog kerülni mint máshol, de végén rájössz miután az első 10 millát beinvesztáltad. Sok sikert!

Divat vagy műteki búvár van már elég, bizosan ezt akarod? Bármilyen balesetet így is beszerezhetsz még könnyen. Miért jobb 100-on egy roncsot megmerülni mint 30-on? Ha erre tudod a választ az már lehet, hogy + egy lépés, de még években gondolkozz.

Láttam gyors tanfolyamos búvárokat komoly balesetek után lábadozni. Láttam híres nagymenőket lenullázódni. Ugyanakkor ismerek sok szorgalmas, szerény tek. búvárt, akik szinte minden hétvégén, télen-nyáron nyomják a decompressziós merüléseket évek óta és még nem akarnak trimix vizsgát, mert még nincs elég gyakorlatuk. Nem tudom a GUE hány merüléshez köti a Trimixet, de minden komolyabb rendszer 700-750 merülést ír elő a 100 métere tartományhoz. Bizonyára ők is. Ebből legyen mondjuk 100 trimixes és mondjuk 25 db merülés 75 méter alatti. Olvassák a fórumot GUE fanok is úgyhogy biztosan tudják a standardokat fejből. A világ oktatási rendszerei egy irányban mennek a trendi a három szintű trimix oktatás lesz meglátod. 60 méter, 75 méter 100 méter. Ennek leküzdésére sok sok idő és pénz kell majd.

Ha gyorsan akarsz 100-ra menni gyorsan abba is fogod hagyni. Adj időt magadnak. Merülgess 30-40 méteren 40,50,60 perces fenékidőket. Szokd meg a cuccaid. Legyen készség szintű a tudásod. Merülgess hideg vízben, merülgess maszk nélkül, sötétben barlangban. Gyakorold a mentéseket. Majd ha lesz vagy 200 gázváltásos merülésed, próbálgasd a trimixet. Mindíg társsal. Tervezz meg és hajts végre több száz tek merülést. Alázat, szorgalom, kitartás és eljön a Te időd is.

Nagylevegőt
 2320. Káplán 2009 jan 29. 22:38  
(Át)keresztelés ...::))
 2319. Garfield33 2009 jan 29. 22:29  
Keresztelő volt????
 2318. Káplán 2009 jan 29. 22:21  
Bakker, most szivatsz ? ::::)))
Kicsit irigyellek Titeket...
Na jó, nem kicsit, nagyon.

 2317. BoGyesz 2009 jan 29. 22:18  
Pár sör után én is túl érzékeny vagyok. :-) Pont lefekés előtt néztem rá a fórumra. Most reggel nyolc múlt, egy óra múlva már a vízben leszünk, viszem kedvesem kicsit tanítani mert ezer éve nem merült.
 2316. optibandi 2009 jan 29. 16:38  
  Mivel kicsit lemaradtam a témáról időben egy kései reagálás:
A computerem (suunto) adatait ha letöltöm számítógépre, a program egyik részében szépen kiírja mennyi levegővel indultam, fejeztem be, és használtam a merülés alatt. ( be kell írni a palack méretét is!). Ezután az egyik adat a felszínre számított levegőfogyasztás lesz, amit  szépen vissza lehet követni minden merülésre.
Ez nekem sokat segített, hogy ki tudjam számolni, bizonyos mélységű merülésekhez mennyi levegőre, ill. mekkora palackra lesz szükségem.
Mivel egy jó ideje a fogyasztásom állandósult, pl. szafarira mindig 15l-es palack, de a múlt nyáron napi merüléseknél Hurgada közelében, 15 méter max. mélységig elég a 12es is.
 2315. Káplán 2009 jan 29. 15:13  
Isten őrizz, nem volt ilyen szándékom.
Ha félreérthető voltam, akkor bocsánatot kérek. Simán beszélgetésnek gondoltam. Eszmecserének, nem győzködésnek.
Ami jó, az jó és használni kell. Nem csinálok presztizskérdést abból, hogy melyik rendszer irta le..
Amúgy alapból kételkedő vagyok, ami sokszor jó, de sokszor rossz is.. Most rossz...::))
Bocsi még1x, nem volt bennem semmi sértő szándék .....
 2314. BoGyesz 2009 jan 29. 15:06  
"Minden  kritikai él nélkül: ha egy DM-nek folyamatosan új dolgokat mondanak, akkor vagy rossz helyre ült be vagy
az eddigi képzése... hmm .. hát"

Hát.. PADI DM kurzus sok mindenre nem tér ki amire ki kellene. Erre később jöttem rá és igen, egy DM-nek akinek száz alatti merülése van még NAGYON sok minden újat lehet mondani. Te alapból kételkedsz és belekötsz mindenbe egyébként? :-) Szerintem váltsunk témát mert nem fogjuk tudni egymást meggyőzni.
 2313. hopposztkopp 2009 jan 29. 12:09  
Mert búvárbaleset az ilyen is: Kolléga kölcsön szerelésben (valahol) merül. A finiméter kettőnyolcvanról indul. (hm) Kis idő és kapálodzik. A levegője az nincs. Volt viszont egy jelőlés úgy százbárnál és ott volt a nulla. Az a q mutató elfordult már rég, de.. Most már tudod nem? Miért nem figyeltél? Tudhatnád hogy kettőnyolcvanra nem töltjük a palackot.. most.. Ja és ezt ne reklámozd, csak magad égeted....
Másik: Kazánbiztosnál a palack kettévágva: miért? volt benne kettőegész-hétized kilogramm rozsda. Még el akarta vinni.
 2312. Káplán 2009 jan 29. 10:15  
Végre.  Tudtam. Tudtam.
Senki sem volt hajlandó elhinni nekem, hogy a  viz a legerősebb a világon.
Hát mi/ki tud annyi nehéz hajót egyszerre fenntartani, mint a viz ?  ::))))
 2311. Káplán 2009 jan 29. 09:49  
Ha kicsit "visszalapozol" az időben, mondjuk 20-30 évet, rájösssz, mennyire igaz a "ciklikusságról" szóló elmélet.
Minden  kritikai él nélkül: ha egy DM-nek folyamatosan új dolgokat mondanak, akkor vagy rossz helyre ült be vagy
az eddigi képzése... hmm .. hát

"viszont ügyesen  azért felhivják a figyelmedet, hogy mégis mi következő fokozat"
Na ez nem búvárkodás. Ez az ügyes MARKETING kérdése.  
Amúgy pedig, tudod, kinek a pap, kinek a papné....   ::))
De tudod, ha látok valami, szerintem okos, hasznos dolgot BÁRMELYIK rendszerben, azt szivesen  használom.
Ebből aztán tényleg nem szabad presztizs kérdést csinálni.  Mindig tanul az ember .....
 2310. BoGyesz 2009 jan 28. 23:14  
Hát ha van ilyen "buvarina" akkor azzal vissza lehet élni csúnyán... ;-) (bocs)
 2309. Kékbálna 2009 jan 28. 23:00  
Hát tényleg nagy hülye az, akinek a kopaszba szúr a tűzhal. Ja tudom a következő lépcső meg az, hogy a kellő tartalék gázzal rendelkező buvarina szívja ki a sebet. A Kovi tud ilyeneket kitalálni...
 2308. Kékbálna 2009 jan 28. 22:54  
Nem megyünk 20 alál? Ott hagyott téged a gonosz macska a sekélyben minden merülésen? :)
 2307. BoGyesz 2009 jan 28. 22:42  
Én csak a PADI-t ismerem e mellett, a PADI DM a legmagasabb szint amit tanultam. Persze biztonságos a PADI is, de az oktatók egy része nem az, valahogy nem igazán érdekli őket, csak dolgoznak, valamint a PADI egy csomó mindent elmond, de szintén ki is hagy egy rakás praktikus dolgot. Engem valahogy nem fogott meg.
Amikor csináltam a GUE Fundamentals-t akkor valahogy teljesen átszellemülten hallgattam az előadót mert folyamatosan új dolgokat mondott. Úgy mondott új dolgokat, hogy akkor már PADI DM voltam.
Persze lehet elfogult vagyok, de az oktatónk olyan szuperül magyarázta a dolgokat, hogy bennünk a folyamatos tudásvágy égett. Valahogy az az érzés alakult ki bennünk, hogy minden amit eddig tanultunk az jó, de messze van a tökéletestől és ennek a rendszernek az ajánlásai kifejezetten a biztonságról szólnak. Lehet egyébként, hogy rosszul tolmácsoltam ezeket a dolgokat amikről korábban beszéltünk.
A GUE egyébként idén próbálja elindítani a rekreációs tanfolyamot, mert eddig nem volt csak tech, cave és ennek a kettőnek az előkészítője a Fundamentals. A GUE-nek itt Ausztráliában két oktatója van, az egyik a miénk, aki egyben a diveshop egyik tulajdonosa, valamint ő oktatja a tech1 kurzust is. A Fundamentals kurzus ugye a technikai előkészítője és akkor szól, hogy a DIR rendszert hogyan alkalmazzuk rekreációs merüléseknél. Még semmi technikai nincs benne. Viszont ügyesen azért felhívják a figyelmedet, hogy mégis mi a következő fokozat. Az oktató levetített több videót is, de az egyik különösen megfogott. Észak Ausztráliában van egy hatalmas roncs nem messze a partoktól és oda mentek merülni páran múlt évben. A videón rajta volt, hogy víz alatti scooter-ekkel "járják" körül a roncsot, mert csak tíz percük volt összesen, mivel száz méter mélyen van a roncs. Azóta csak ez a videó van a fejemben! :-D Én is, én is... :-)
Tudom sok embert nem érdekel a DIR, meg csak legyintenek, de ebbe nem halt még bele senki, szóval nekem jó lesz.  :-)
 2306. Ugrik 2009 jan 28. 19:47  
Mindkét hal proteinméreggel ajándékoz meg. Skorpióhal a kisebbik probléma, bedagad a hely, ha súlyosabb az egész végtag, hányinger, szívdobogás. Másodlagos fertőzés előfordulhat. Néhány napig tart, aztán elmúlik. Haláleset nem ismert.
A kőhal a jelenleg ismert legmérgezőbb hal, ha megszúrod magadat a tüskéivel, akkor ödémásodik a helye, és nagyon éles szúró fajdalmat fogsz érezni, amely fokozódik. Hólyagosodás és nekrózis (szövetelhalás) következhet. Általános jelek: gyengeségérzet, rosszullét, hányás, fosás, keringési zavarok legrosszabb esetben a keringés összeomlása, exitusz.
Tapasztalatok alapján a halálos esetek egy ill. néhány órán belül következnek be.
Mindkét esetben az eljárás az, hogy mihamarabb kifelé a vízből, orvoshoz. Az orvosok tüneti kezelést fognak végezni, mível szérum csak a kőhalhoz van, és az is csak Ausztráliában.
Forrás: EHM (épp olvasom, azért vagyok ilyen okos :-))
 2305. pygmy 2009 jan 28. 19:34  
forró vizet a kopaszra...
 2304. Mirci 2009 jan 28. 19:31  
Imádkozni...
 2303. macok 2009 jan 28. 19:10  
Kőkal/skorpióhal tapasztalata van valakinek?
Mit kell/lehet tenni, ha beletenyerel valaki? (nem direkt).
 2302. Káplán 2009 jan 28. 16:24  
Talán... ::))
Hmm, nekem már van annyi...
Mégis nehéz lenne azt mondanom valamelyik rendszerre, hogy a legjobb, ha nem ismerem az ÖSSZES TÖBBIT.
Elfogultnak érezném magam...
Amúgy szerintem minden rendszer, amit ismerek, biztonságos.
Ja és szóljon a búvárkodásról biztonságos körülmények között......
 2301. BoGyesz 2009 jan 28. 16:10  
Pont ez az. Ezt nálunk tapasztaltabb emberek találták ki, jelen esetben a GUE, amelyik a világon talán az egyik legjobb. Mire alapozzam a tudásom, ha még nincs 3000 merülésem és másra vagyok hagyatkozva? Az ő szabályrendszerük kifejezetten a biztonságról szól és eddig nem is volt vele baja senkinek sem.
 2300. pufók-ufók 2009 jan 28. 15:13  
szia !

Engem személy szerint Mart már meg tűzhal,s alevegőfogyasztásom semmilyen irányban nem tolódott el.Egyszerűen merülés közben jól kinyomkodtam a sebet aztán még szívtam is rajta egy jó pár erőset,lemerültük a magunkét,hogy senki sem vett észre semmit aztán a hajón meg elláttuk.Itt jegyzem meg,hogy van némi tapasztalatom állati eredetű toxikus anyagokkal a saját szervezetemre gyakorolt hatásokról így persze hogy nem estem pánikba,de ugye nem ez a standard.
 2299. Káplán 2009 jan 28. 14:17  
Pedig az. a leirásod alapján. Legalábbis számomra.
"Ez a 100bar az esetek nagy részében bőven elegendő lesz két embernek felemelkedni"
Ki van az esetek nagy részében, ki van az esetek kis részében? Mert ezek szerint nagyon nem mindegy..
Amúgy tényleg nem tudom, mennyi a fogyasztásom, ha BÁRMELY állat megmérgez.
Csak azt, hogy ha  kihúzom a gyufát az asszonynál, akkor van az 40 l/perc is (mint abszolút vészhelyzet) ::))
Én nem határozok meg minimumot, azt a nálam sokkal okosabb búvárok már kitalálták, kipróbálták, leirták.
Merülési szabályzatnak hivják. Pontosan megadja , milyen tipusú merülésekhez  mennyi a KÖTELEZő MINIMÁLIS TARTALÉK. Egyszerűen csak figyelembe veszem és merülök...
 2298. BoGyesz 2009 jan 28. 14:05  
Ez a 100bar egy ajánlás nem kőbe vésett szabály! A 30l/perc is egy átlag, egy útmutató. Nyilván senki sem tudhatja, hogy pánik helyzetben mennyit fog fogyasztani, mégis valahogy fel kell készülni vésze esetére. Te mennyiben határoznád meg a minimumot? Te sem tudod, mennyit fogyasztasz mondjuk az után, hogy egy lion fish megmérgezett. Valamilyen útmutatót kell adni egy tanfolyamon. Ez a 100bar az esetek nagy részében bőven elegendő lesz két embernek felemelkedni. Úgyhogy ezt nem nevezném rendszerfüggőnek.

Ha hárman merülnek és egy valaki gondban van, akkor ott a másik, akinek van még 100bar és fel tudnak menni. Ha a háromból ketten kerülnek bajba, akkor azt nehézebb lesz megoldani, három felé osztani a 100bar-t. Sőt, mi van ha mind a három bajba kerül!?

 2297. PiggyGirl 2009 jan 28. 13:43  
azzal egyetértek, hogy a számításoknak nem kellene, hogy rendszerfüggőek legyenek...de sajna nem azok:-(((.

Ahol én kezdtem, ott számoltunk tartalék levegővel, ami a max. mélységgel volt arányban és amikor meg kellett határozni, hogy egy adott merüléshez mekkora palack kell, akkor a tartalék levegő és az 50 bar az tabu volt.
Aztán láttam olyan számítási módot is, ahol azt sem tudták mi az a tartalék levegő...

A komputerekről pedig már ne is beszéljünk. Ugyanazt a profilt merülve a mi stingerünk ránk dobott 15 perc dekót, míg a haver a saját komputerét követve már fent a hajón élvezte a napot..
 2296. granuloman 2009 jan 28. 13:34  
Már megint igen hülyének érzem magamat! Csatlakozva Edka állaspontjához, feleleveníteném 1 korábbi hsz-mat. Akkor az El Fanadirnál eltévedt nagyon technikás búvárokat fikáztam éppen. Elhiszek én mindent, de azért búvárkodjunk is.
 2295. Káplán 2009 jan 28. 13:13  
Két "bajom" van az Általad leirtakkal:
- a légzőgáz számitást "rendszerfüggővé" tenni alapvetően hibás
Az én szervezetem nem tudja, hogy melyik rendszerben merülök. Neki - önző módon- csak oxigén kell.
Kiszámolom a merülési terv alapján, mennyi légzőgázra van szükségem. Ez rendszerfüggetlen.
Az viszont már nem rendszerfüggetlen, hogy  kötelező tartalékként még mennyit kell magammal vinni.
Abban lehet eltérés, nincs is azzal bajom.
- "krizis helyzetben a gázfogyasztás 30 l/perc ".   Hát érdekes.  Már voltam "krizis helyzetben" és az igen jó alapfogyasztásom ellenére alaposan felugrott a légzésszámom. Nem is jöttem ki 30 l/percből....
És láttam már 45 l/perc fogyasztást is nyugalmi állapotban....

és az utolsó, bár ez már a harmadik kérdésem: mi a szitu, ha hárman merültök?
 2294. BoGyesz 2009 jan 28. 12:45  
Bocsi, elírtam. :-)
 2293. bruno 2009 jan 28. 12:41  
most azonnal szégyelld össze magad :)
 2292. Káplán 2009 jan 28. 11:49  
Bocsi, az egyes pontban elirtad a szorzás eredményét : 75 liter/perc a helyes.
Mint ahogyan a 3. pontban már helyesen is használod...
 2291. BoGyesz 2009 jan 28. 10:10  
Ez egy adott érték egyébként, hogy ne kelljen mindig kiszámolni, de a következő a számítása a GUE Minimum Deco Ascent-nek:

1. krízis helyzetben a gáz fogyasztás 30 liter / perc és ez átlag 2,5ATA nyomáson ugye 70 liter / perc
2. 30 méterről a  biztonságos emelkedés 8 percet vesz igénybe és ez két búvárra nézve 2x8 azaz 16 perc
3. 16 perc * 75 liter/perc = 1200liter gáz szükséges a két búvárnak
4. 1200l / 12vl = 100bar

Ebből ki tudod számolni, hogy mélyebbről mennyivel fordulsz vissza, de a GUE harminc méterig tekint a merülésre mint "recreational" merülés, minden ami az alatt van, ahhoz nem ajánlja a legegőt vagy Nitroxot és így már a technikai részbe tartozik.
Ha valaki megkérdezné, hogy miért 30 akkor azért mert egy átlagot vettek. 15l/p dekózás közben, 20 a fenéket, 30 vészhelyzetekben.
 2290. Edka 2009 jan 28. 09:41  
Én már azt sem értem, hogy lehet a levegőt besűríteni és miért nem esik le a repülő az égről, és miért nem süllyed el a millió tonnás acélhajó :-))

Nekem csak dereng a számítás, owd gyakorlati rész nem volt, csak elméleti, mi is 20l/p-el számoltunk, de az a biztos, hogy 100-nál tuti forduló van, gyakorlatlan bádival 20 m alá nem megyünk, és 30 körül, alatt, csak pár perc fenékidő, no deko és lépcsőzetesen emelkedve tisztulás.

Kivétel persze becsúszott, de ez csak erősítette a szabályt. Azért az oktatók sem egyformák, akkor jobban bíztam bennük, mint kellett volna, már többször leírtam, de erős túlzás volt 5.-6. merülésemen 40 méterre levinni falhoz, a gájd oktopuszán való állandó lógásra jobban emlékszem, mint a látványra.

Na aztán a nitrox számítást minden út előtt fel kell idéznem, de megéri.
 2289. Káplán 2009 jan 27. 23:37  
Nem feladvány volt, csak kérdés ...
Én megcsinálom a merülési tervet, levegőszámitással.
Ellenőrzöm a nyomást és ha többet fogyasztok, mint amire terveztem, akkor rövidebb fenékidőm lesz.
Ha kevesebbet fogyasztok, akkor az eredeti tervet tartom, legfeljebb kis mélységben nézelődöm még egy kicsit...
 2288. Kékbálna 2009 jan 27. 22:46  
Matek szagot érzek. Legyen 100-110. Mi a megoldás? :)
 2287. Káplán 2009 jan 27. 22:32  
30 méternél nagyobb mélység esetén   mikor fordultok vissza ? 110 bar ?
 2286. aron5 2009 jan 27. 21:44  
Nem vitatkoztam, hanem csak úgy írtam, szóval elfogadom ezt is, mert így csinálom.
 2285. BoGyesz 2009 jan 27. 21:37  
Amit én írtam abban mély merüléseknél száznál már az emelkedést kezded meg, nem a vissza fordulást! Ha harminc méteren vagytok és a hajó pont a fejetek fölött van tehát nem kell elúszni csak felemelkedni, akkor 100bar-nal elkezd emelkedni a páros.
 2284. bruno 2009 jan 27. 19:22  
szerintem nem volt az, de ha nem oktatóként fejtettem volna ki a témát, az kb. már az lett volna, ezért írtam így
 2283. Kékbálna 2009 jan 27. 17:04  
Nem értelek.

Ha nem elég a levegő nem megyek le. Ha van olyan barom, aki neki indul 12 lityis palackkal orosz rulettezni az ő baja.
 2282. Káplán 2009 jan 27. 15:15  
Nem véletlenül van limitálva a süllyedési sebesség  20 méter/percben...
 2281. aron5 2009 jan 27. 14:59  
Igaz, ami igaz: soha nem számolok. Azért nem, mert legtöbbször én fogyasztom a legkevesebbet azok közül, akikkel ált. merülök, ha meg nem azokkal, akkor csekkolom a levegőjüket. Ez nem azt jelenti, hogy ne kéne, de nem megyek mélyre, 100-nál forduló (bárkinél száz), az meg már rég rossz, ha a safety stopnál azt kell számolgatni, hogy elég-e a lég... Dekóba meg nem csúszunk. Csak ritkán. :)
 2280. PiggyGirl 2009 jan 27. 14:37  
Én anno kezdőként már tanultam a levegő számítást...de mivel kezdőként elméleti oktatás alatt nem áll rendelkezésre a saját fogyasztásod adata, mi a 20l/perces felszíni levegő fogyasztást vettük alapul és ezzel számoltunk merülési terveket. Először csak a max. mélységre vetítve, majd a konkrét merülési profilt alapul véve kellett számítást végezni.

Szerintem megfelelően tálva nagyon érdekes és élvezetes lehet a merülési tervhez a levegő számítás.

Volt, hogy saját szórakoztatásunkra számolgattunk:-))).
 2279. Mirci 2009 jan 27. 14:09  
Ha már a Bue Hole-nál tartunk: a helyi guide szerint valóban a legtöbben azért halnak meg, mert nagyon gyorsan kell süllyedni, hogy elég legyen a levegő a mutatvány megcsinálásához. Viszont ez azzal jár, hogy az inflátort közben szinte folyamatosan nyomni kell, mert a mellényt hamar úgy összenyomja a víz, hogy nem tudsz bele elég levegőt préselni. Na, ott a vége a mutatványnak...
 2278. DUPLA 2009 jan 27. 13:57  
Hát, az észosztásra én sem érzem magam feljogosítva, ezért remélem, hogy nem is volt az.
 2277. bruno 2009 jan 27. 13:49  
nemnem. én vakukar vagyok. a mikulás te vagy :)
 2276. bruno 2009 jan 27. 13:47  
majd gyakoroljuk...
Első   1 . . . 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés