»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 . . . 105
 1225. Garfield33 2008 júl 31. 11:36  
Neked könnyű, hassal egyszerűbb tolni a cuccot  :-)
 1224. Kékbálna 2008 júl 31. 11:18  
Ezért van az, hogy én csak lányoknak igazítom meg hátulról a palackot. Egyszer egy német lány dupla hevederes lógó 12-esét toltam a helyére. Aztán ott hálálkodott a buddyjával a merülés alatt meg után. Már görcsben volt az álla és a buddy nem tudta betolni neki a palackot. Mondjuk ez érthető, mert az anyja volt. :) Ja és az egészet végig nézte a nejem. :)

A fiúk vesszenek, mert félre értik, meg úgy is pánikolnak.
 1223. Garfield33 2008 júl 31. 10:24  
Már nekem is volt ilyen sztorim: látam, hogy a havernak már majdnem teljesen kicsúszott a palackja. Mutattam, hogy dolgoznék egyet a hátán, ő szépen fel is vette a megadó pózt én mögéje kerültem, kilazítottam a hevedert, és úgy csípőből a combommal toltam vissza a helyére a tankot. A többiek közben néztek a szemükkel, de nagyon.
Maga a művelet rendben le is zajlott, de utána napokig kellett magyarázkodnunk, hogy nem a másságunkat éltük ki a víz alatt...
 1222. atengercsendje 2008 júl 31. 07:34  
Gratulálok! Nagyon ügyes vagy! :)))
Bizony nem lehet könnyű munka. Mindig észnél kell lenned. Én például mindig felnéztem az óvónénikre, akik haláltmegvető bátorsággal visznek el kirándulni húszegynéhány gyereket. Nekem abban a korban a saját két gyerekem is kihívás volt. Na most a víz alatt kifogni egy idióta csoportot és azokat vezetgetni....... Minden elismerésem! :)))
Hol tartotok a tervezgetésben? Maradtok, vagy mentek tovább valamerre?
 1221. nlq 2008 júl 31. 00:04  
gratula a legujabb DMséggességnek!  (eloszor ekezetek nelkul irtam, de elolvastam es inkabb kicsereltem :)

a palackkicsuszos az jo jatek...
tavaly volt:  csavonak latom hogy a bokajat veri a palack utolerem, mutatom neki hogy minden oke maradjon nyugodtan... elkezdem megigazitani a palackot, a lokott elkezd uszni mint allat
erre palack a laba kozott landol a redo meg ugrik ki a szajabol...
jol betomom a szajat oktoval, igazitom a palackjat kozben meg huzom a leereszto szelepjet, mert panikol es elkezdi fujni a jacketjet...
akkorra mar a guide is ott van, es segit nekem, meg nyugtatja a csavot...

felerunk elkezd velem kiabalni, hogy miert akarom elzarni a palckjat (meg soha senkinek nem zartam el a viz alatt, nem tudom mibol gondolta) mondom neki hogy a palackod a csoveken logott, o azt nem hiszi jo volt minden...
szerencsere a tobbiek megvedtek, hogy logott a palckja es azt akartam megigazitani
 1220. seshat 2008 júl 30. 21:00  
az jutott (már megint) eszembe, hogy guide-oltam egy párt abu kafan-nál, csaj owd, huszon-x, pasi aowd, százvalahány, ahogy kiértünk a védett helyről a platóra, áramlás innen, áramlás onnan, elég erős, csaj fél, pasi meg megy előre, meg mutogat a barátnőjének, hogy na gyerünk már - én mutattam, hogy visszafordulunk, mert a lány mutogatta hogy ő oda ugyan nem megy ki - hiába 25perc meg 140bar van még, de kiderült hogy ez is egy baleseti tényező lehet, hogyha a pár egyik tagja erőszakoskodik. aztán meg ott húzta a fazon a száját, hogy mé nem mentünk, meg f...om...  

a németek se piskóták, kettő 42 méter egy meg negyvenhat, és 25 perc dekó... hogy ő inkább levegővel menne, nem nitroxszal mert mélyre megyünk..hiába mondtam én hogy attól még 30m a limit, az a "mély" ...eeeeehhh...

tegnapelőtt óta vagyok "divemaster", a driftet/mélyet nem én vezettem, csak hajóról azokat, akik nem akartak driftelni, de én komolyan nem értem hogy egy k...a mély, áramlásos helyen miért húszméterre úsznak egymástól a buddy-k, ha zörgök meg hadonászok akkor csak néz bután azt megy tovább. van aki a krómséker palackhoz ütögetett idegesitő hangjára sem reagál.
ma egy öreg bácsinak meg kicsúszott a palackja, bepánikolt és nekiállt megmászni a reef-et :-o bár a múltkor is rosszul lett a melegtől, visszavittük a hajóra és nélküle mentünk.

szóval ez nehezebb mint hittem.
 1219. békabúvár 2008 júl 30. 15:51  
Ennél már csak az nagyobb probléma, ha hajótévesztés után nem te iszod ki más hajó hűtőjéből a sört tévedésből, hanem fordítva történik :)
 1218. bekabela 2008 júl 30. 15:25  
A hajóösszekeveréshez még annyit. Nem az a probléma, ha összekevered a hajót, hanem az, hogyha feljössz és nincs egy sem....
 1217. seshat 2008 júl 21. 22:04  
juj én nem tanultam még. majd nemsoká...
 1216. atengercsendje 2008 júl 21. 07:45  
Valószínűleg kevés búvár van, akinek kisebb, nagyobb malőrjei ne történtek volna már a bójával. De egyetértek azzal, hogy minden búvárnál kell, hogy legyen. És valóban célszerű, néha egyszer-egyszer fellőni a rutin kedvéért. Mindamellett én is szeretem a merülőtársamra bízni! :)
 1215. OG-Lee 2008 júl 20. 13:59  
Nekem is maldívon voltak az élmények. A jó kis áramlat még hab a tortán :D
Azóta kiváló merülőtársam lövi a bóját. Én addig megfogom az ő gépét is.
 1214. Kékbálna 2008 júl 20. 13:49  
A maldívon jártam úgy tavaly, hogy a beugrás után az oldalamon lógó kölcsön bója öregecske tépőzárja kinyílt. A rajta lévő súly (dió) hatására 6 méter madzag le gurult és kirántotta a bóját a zsebből. Na nem estek szét mivel szervesen egybe voltak gyógyulva. Csak a bója is letekeredett. :) Persze mindez úgy sikerült a beugrás közben, hogy hármat hurkolt rá a vakukarra a madzag és egyet az első lépcsőre. Volt egy kis szabadon folyó octopus is hozzá. Mit mondjak. Piszok dühös lettem, hogy lehetek ekkora balfék. Majd szépen feltekertem a kinyílt bóját. Persze nagyon ügyeltem arra nehogy görcsöt kössek magamra.
 1213. OG-Lee 2008 júl 20. 13:17  
Kamerásoknak kifejezetten finom a bójalövés :D
A másik bójás élményem most Februárban volt, amikor az 5 méterről fellőtt bóját úgy vitte az áramlat, hogy 30m! zsinór tekeredett le.
 1212. Jules 2008 júl 20. 11:29  
Érdemes lehet a check dive során lőni egyet-egyet, csak gyakorlásként. Az sosem árt. Láttam már érdekes bójafellövéseket - meg elkövettem én is. De mindenképpen érdemes bóját vinnie magával a búvárnak, minden esetben.
 1211. hopposztkopp 2008 júl 20. 09:46  
Úgy gondolom, a mélyebbrőlt, hogy a zsinór kb 15m hosszú. 8-10 m-en zsinór ki  - az leszalad alád - bója tölt, ha már húz elengeded és az ujjaid között fut a zsinór felfelé. Maradékot feltekered a tartójára. A zsinór és a kés nem búvárbarát. Aki nem tudja kezelni annak jobb ha nincs is.
Más. Volt rá eset, hogy a társamnak le volt vakolva az alsó leeresztő szelepe a jacketten. (kölcsön cucc ezt kapta.) Az inflátor kezelés sem ment simán, hát elindult felfelé. Mire utólértem, megforgattam és kiengedtem a levegőt a jacketből, addigra pont kinn voltunk. Hiába engetem ki a sajátomat, éppen csak lassított egy kicsit.  Megrémült, mert ez az indulás lila gorgóniák mélységében volt. Mert más nem jutott eszembe mondtam amilyen gyorsan lehet azonnal vissza. Megúsztuk, pedig ez nem az "ismételhető" gyakorlatok műfajába tartozik. Zrínyi jelmondatával élve: jószerencse semmi más!
 1210. Bunny 2008 júl 19. 23:19  
Jogos, egy bója szakértelem hiányos kézben több kárt okozhat, mint hasznot. Mélyről indítást azért én nem javasolnám, mert egy begabalyodott búvárt ha felrán mélyről, hát az nem túl frankó ötlet. 5m-ről sem annyira vicces, de ha nem dekóban csinálja az ember, és felránt - hát valószínűleg nem lesz gondod.
 1209. hopposztkopp 2008 júl 19. 21:30  
Csak a téma kedvéért. Ahhoz is kellene némi gyakorlat, hogy valaki egy bóját úgy tudjon felfújni, hogy közben az nem hozza fel. Ha hosszabb a kötél, a mélyebbről indítás is könnyebb, azután ott állsz meg ahol akarsz . Akár öt akár más méteren. Bár van bólyám vagy tizenhárom éve , de nagyon ritkán használtam. Csak ha okom volt rá.
Viszont jó ötlet, hogy van rajta egy kis ólom és először a zsinór megy le azután a lég a bójába. ( Ne is gondold, hogy ez mindenkinek egyértelmű! - láttunk olyat aki tóban a hátára kötötte. Beletekeredett rendesen.)
 1208. sziszi 2008 júl 19. 19:32  
Thaifoldre es ugy altalanosan, mindenhova, javaslom, hogy a kedves buvartarsak vigyenek magukkal egy felhujhato narancssarga bojat, amit a biztonsagi mnegallorol fel tudnak kuldeni (vagyis min. 5 m hosszu madzag tartozik hozza). ezzel elkerulheto a daralt hussa valo atalakulas. kicsi a feltekert boja, a Bc zsebben is elfer. nem draga befektetes, azonban igen hasznos hajokkal teli helyeken.
 1207. Bunny 2008 júl 19. 09:45  
Ezért szerencsés, amikor
1. a hajó aljára rá van írva a neve
2. valami igazán jellegzetes dolog lóg a dekókötélen. Én pl. mindig sajátot viszek, az a tuti :)
 1206. optibandi 2008 júl 19. 09:34  
A Thistlegormnál volt, hogy a mi hajónkon kívül, csak egy másik volt ott és a német barátaink már majdnem a létrán voltak, mikor szóltunk, hogy rossz helyre jönnek. Aztán azt akarták, hogy a zodiac vigye má' át a sajátjukra... ekkor felhívtuk a figyelmüket a lábukon lévő uszonyaikra, hogy küzdjék le azt a 30 métert horizontálisan...
 1205. Thomasbuvar 2008 júl 18. 23:20  
Kicsit pöszén néztünk ki a fejünkből...
 1204. Thomasbuvar 2008 júl 18. 23:18  
Ja! Nekünk még sort is váltott!...
 1203. nlq 2008 júl 18. 23:08  
arrol nem is beszelve amikor lemesz aztan kozben valtozik a felszinen a felallas...

a panorama reefen jartunk ugy, hogy elmentunk merulni a masodik hajo volt a mienk, aztan visszafele a masodik hajonal elindultam volna felfele, de valahogy fura volt, nem ertettem, de ez akkor se a mi hajonk.. aztan tovabbusztunk. az otodik hajora meg is lett a mienk, merthogy kozben jott meg 3 hajo
 1202. elche 2008 júl 18. 22:27  
Én a kezdők egyedüli felküldését szintén nem tartom nagy ötletnek, sőt. Volt ilyenben részem, most utólag visszagondolva inkább csak sejtem, mennyire korrektül hajtottam végre- azt hiszem, nem kerültem volna be a jó példa illusztrációjaként egy oktató videóba. Ahol meg több hajó van, még pici rutinnal is simán el lehet keveredni, rutin nélkül meg... "Nagy és úszik a vízen, helyi staff van rajta, biztos ez a mi hajónk..." Vagy nem...
 1201. lamp 2008 júl 18. 22:08  
hát igen ha mázlim volt a kezembe nyomott egy deko bóját.Egyébként minden rendszer azt tanítja ha jól tudom hogy egyedül nem merülünkt(merülőtársak karnyújtásnyira stb.)lehet ők nem hallották.
 1200. hopposztkopp 2008 júl 18. 21:11  
Ijesztőbb ennél amikor a nyomáspróbát végző "barátom" közli, most egy olyan palackot vágott ketté amiben 2,7 kg rozsda volt. Az oktató meg húzza az orrát. Vasárnap,ha nem esik megyünk a tóra. Barátomnak tavaly nyárról maradt ötven bár a palackban Neki elég. Én meg viszek kettőt, hátha mégse. Ha szerencsénk van esni fog....
 1199. granuloman 2008 júl 18. 16:41  
A kezdő búvárnak is papírja van róla, hogy biztonságosan végre tudja hajtani.
Ha meg nem tudja, akkor úgy jár mint az egyszeri búvár: lefejeli az üvegfenekű hajót.
(rosszabb esetben darált hús lesz belőle, mint SSH-en)

 1198. lamp 2008 júl 18. 16:27  
Most jöttem haza tájföldről.  Nincs túl nagy tapasztalatom, de azt minden esetre nagyon furcsának találtam hogy az ottani merülésvezetők szívfájdalom nélkül küldik fel akár a kezdő búvárt is egyedül a biztonsági megállóra.Ráadásul olyan merülésen ahol a búvárhajók folyamatosan köröznek a merülőhely fölött mert nem tudnak kikötni.Elsőre elég ilyesztő volt.Normális dolog ez?
 1197. elche 2008 júl 02. 22:09  
...és a filmekben az ilyesmit mindenki túléli.:) A valóságban nem szeretném, ha bármikor idáig fajulnának a dolgok...
 1196. seshat 2008 júl 02. 21:49  
lehet egyedül, nem értek hozzá, de szerintem pl. a technikai búvárok is csak magukra vannak utalva, hiába van ott mellettük valaki, már ha van;  ott biztos nincs olyan hogy "bocs adjál már egy szippantást mert az enyém már fogy" :-D

de volt már rá példa (nem nálunk) hogy a 3ból az egyik visszaúszott, mégse merül, mittudoménmiért, és 4 méteres mélységben találták meg a holttestét egy órával később, amikor a másik kettő ment kifelé... nem mondom hogy ez mindennapos eset, de bármi történhet, aztán be lehet vele kerülni a darwin-díjasok közé, hogy ki milyen idióta módon nyírta ki magát. jó, ez elég szélsőséges példája az egyedül merülés lehetséges baleseteinek, de hát van ilyen is., sajnos, és aki az egyedül merüléshez meg ilyen arccal áll hozzá, mint a kommentelő, az a veszélyes igazából, nem kimondottan a megfelelő felkészültséggel egyedül merülés.

*

de az "into the blue" filmben is ez volt...regulátor ki, nulla bar,nincs levegőm..izé nekem se..és a harmadiknak se volt (és közben az egyikük be volt szorulva egy ágyú alá) :-D
 1195. elche 2008 júl 02. 20:26  
Egyedül lehet merülni, megfelelő felkészültséggel és felszereléssel. Nullára szívni a palackot roppant balga ötlet. Közvetlen a készülékes merülés után pedig szabadtüdőzni ritka nagy butaság, hiszen a hosszú merülés során felgyülemlik a nitrogén a szervezetben, gyors le- és felúszással a buborékok összemennek, kitágulnak, gyors egymásutánban. Ez még az álmoskönyv szerint sem jelent jót- a szabadtüdőzést senki nem ajánlja közvetlenül a készülékes merülés után. Ha valaki csak a felszínen lebeg, sznorizik, az más persze, de a leírás alapján itt nem erről van szó.
 1194. seshat 2008 júl 02. 20:17  
mondjuk ha valakinek komplett cucca van, fog egy palackot, itt pl egyiptoman akárhol bebattyog a partról az országút mentén... vagy otthon is csak lemegy egy tóra épp sehol senki és zutty bele
 1193. atengercsendje 2008 júl 02. 17:03  
Ami itt le van írva, jó nagy hülyeség. De szerintem inkább adódik nagyotmondásból, és kevés valóságalapja lehet. Ugyan hol merülget ma már egyedül? Bár abszolváltam már néhány érdekes checkdive-ot én is, olyan helyen nem voltam, ahol ne lett volna az első merülés "checkdive"-nak kinevezve.
 1192. seshat 2008 júl 02. 16:39  
"Most kell rádöbbennem, hogy még nem is voltam olyan helyen, ahol ilyeneket csinálnak (checkdive). Ezért nem tudom még a nevét sem pontosan. Balgán azt gondoltam ezt mindenki megcsinálja maga magának mikor vízbe megy. Legtöbbször egyedül merülök és sokáig. A végén már nincs is rajtam, hanem a hasamra fogom az egészet - ha már fáj a derekam. "Barátom" még ezt is übereli, mert ha elfogyott az aer, (0 bar) feljön, nagylevegő, merül, feljön szippant, merül.... amíg el nem unja. Mire kijön a szúnyogok kihalnak."

index, buvarkodas forum
:-o
vagy ez valami vicc bar annak eleg sz.r
:-p :-D
 1191. medve 2008 jún 20. 00:28  
ráadásul akkor még azt is mondhatod, hogy évek óta nem merültél:))
 1190. PDIC 2008 jún 19. 23:10  
Az enyémet nem tudnátok kiírni, mert én sem tudom... :-)
 1189. seshat 2008 jún 19. 21:28  
na, majd ha jöttök, résen leszek:-D
 1188. békabúvár 2008 jún 19. 21:11  
Azért azt is ki lehet játszani, ha az ember a korábban betelt merülési naplóit nem viszi magával:)
 1187. seshat 2008 jún 19. 20:24  
nálunk nem lehet "csalni", mert mindenkinek oda van irva a merülésszáma a hajóslistára :-)))
 1186. medve 2008 jún 19. 08:56  
guftuftalan, de én is ezt csinálom...
 1185. nlq 2008 jún 18. 18:41  
hat ahhoz nagyon el kell bujnod...   a voroson a szafarihajokon szok lenni muholdas telo  igaz van ahol eleg dragan merik a perceket (3usd v. eur / perc)
most legutobb a szafarin 3 muholdas telo is volt a hajo telefonjan kivul...
 1184. Ugrik 2008 jún 18. 08:52  
Mi van akkor, ha nincs lehetőség telefonálni?
 1183. nlq 2008 jún 17. 23:24  
californiaban egy 3000 lakosu szigeten (catalina) egyik bazison (inkabb bolt volt kb 20-25 nm alapterulettel) beszelgetes kozben szoba kerult a padi course direktori minosites...
a boltban levo
3 helyi emberbol 2 elohuzta a CD kartyajat...
 1182. nlq 2008 jún 17. 22:35  
nah mar megint jol elmaradtam a forumok olvasasaval...

de ime egy friss eset:
szafari melydel  utolso nap reggel utolso merules vizalatt minden oke illetve 1 kicsit nehezebben megy az egyenlites de nem veszelyes kategoria...
max melyseg 16m  (mondanom se kell volt a szafarin melyebb is...) 35 perc igazi utolso merules...
raadasnak az 5m 3 percre ratettem meg 5 percet 3meteren..
feljovok minden oke
kb fel ora mulva csengetnek (marmint a jobb fulemben folyamatosan) emlitem a tobbieknek, valaszul legyintes majd elmulik....
keszulodes haza majd vegigszunyaltam az utat utana itthon is szunyaltam egyet. fel sem tunt, csak este hogy meg mindig sipol...
elhivtam Annat a problemammal  elmondtam neki a dolgokat egybol kerdezte: biztositas??? jeleztem nekik??
biztim az van de biza nem jeleztem felejuk histzan legyintettem ra egyet
egybol mondta ezt biza kamraban a legjobb kezelni. de mivel nem jeleztem 24 oran belul a biztositonak ezert  ez onkoltseges lenne osszesegeben nehany szazasbol megoldhato (ezerben) jeleztem hogy ezt talan elkerulnem, elkuldott ful orr gegeszhez ajanlott gyogyszereket aminek hala 4 nap alatt el is mult a problemam... (valoszinuleg a kamranak kevesebb mellekhetasa van mint a gyogyszereknek)

tanulsag: barmilyen apro gond van egybol hivjuk a biztositot, es ha vaklarma akkor inkabb mondjuk le minthogy elteljen a 24 ora es sajat zsebes legyen a kezeles!
 1181. selléna 2008 jún 12. 20:57  
...és egy általa szervezett túrába én balga is belefutottam...még mindig oktatott,pedig..
 1180. hopposztkopp 2008 jún 12. 20:42  
Valóban, egy "profi " nem akar elkápráztatni. Ránézel és a mozdulataiból, a nyugalmából, a merüléshez való készülődéséből már el tudod dönteni kivel is mész vízbe. Ez kialakul. Aki felhívja magára a "figyelmet", az mindig segítségre szorul a vízben is. Ha önjelölt "hősökkel" vet egy párba a sors, mindig úgy kezdem : majd figyelj rám, mert még kezdő vagyok. Innentől kezdve biztosan semmi gondom, mert egész idő alatt csak rám fog "vigyázni". Kicsit aljas dolog, de ... Aztán megdícsér, hogy kezdő létemre... Viszont volt egy nyugis merülésem.
 1179. Garfield33 2008 jún 12. 19:54  
Miért jönne...?
 1178. seshat 2008 jún 12. 19:42  
szerintem onnan derül ki, hogy ki a "profi", hogy nem kérkedik. akikről csak úgy derült ki, hogy kifaggattam a tapasztalatáról:-) de egy idő után sokan nem számolják... hátha én fogom:-)

de a többezres merülésekkel szemben jött már nekem vendég, bizonyos Szergej, hogyaaa, őmár nem is számolja, mert már nagyon tapasztalt (igy mondta:-))) közben meg kb 70 merülése volt és a hetvenhez képest, ami már egy kicsit tapasztaltabbnak számit mint egy friss owd-s,  összevissza dőlt rá a korallokra....(azt mondta nem kell neki neoprén mert úgysem ér hozzá semmihez mert annyira tapasztalt hogy már elphinstone-on is volt).
oké.
:-D
 1177. Kékbálna 2008 jún 12. 19:04  
Nem azért. De normálban sem volt meg nagyon Kisha sokszor. :) Az odaérés meg olyan, hogy odaérek ha ott leszek. :)
 1176. bernis 2008 jún 12. 17:21  
Túl könnyű volt a kérdés, ezért nem jár jutalom! :)
Első   1 . . . 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés