»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 . . . 707
 7195. seshat 2008 júl 14. 19:06  
lehet csak tönkrement az idegrendszerem :-D pedig próbálok türelmes lenni (már jógázom is:-D)
 7194. seshat 2008 júl 14. 19:04  
bocs hogy ennyi hsz-t irok :-D (de most 2 napig semmi dolgom)
szóval ez az, hogy itt nem is fogadnak be. jó, van pár jó fej emberke, akikkel jól kijövök haverilag is, de nem ez a jellemző.... a külföldiek többsége lenézi a helyieket, a helyiek többsége meg lenézi az európaiakat, pláne a nőket... mi amúgy is hitetlenek vagyunk a szemükben.
 7193. Aladár 2008 júl 14. 19:04  
Én a nyitottságot és a toleranciát nem feltétlenül arra értettem, h nem szeretsz ott élni. Valszeg nekünk nagyon nehéz egy ennyire más kultúrába beleilleszkedni, bár vannak veled ellentétes vélemények is. Izlések és pofonok. De nemrég magad is meglepődtél, amikor a kagyló szedéssel kapcsolatban valaki kedvesen reagálva egy hozzászólásra is elérte a célt, te pedig legszívesebben neki ugrottál volna, és ez csak egyetlen példa. Én inkább az ilyen típusú indolatokra értettem a tolerancia hiányát.

Ezt meg úgy általában: A spanyolokról az jut eszembe, h nem egy kollégám lecserélné a velük való együttműködést _akármilyen más nemzetre_ (portugálokat detto), mert lassúak is, urambocsá sokat hazudnak, a szabályok betartásáról hírből sem hallottak, de biztos épp szerencsétlenül fogták ki... Számomra ugyanez kihívás, bár néha én is felemeltem a hangomat, és kiszaladt a számon egy irgum-burgum. A leírtak csak a mi spanyoljainkra igazak, természetesen.
 7192. Aladár 2008 júl 14. 18:55  
Biztos szép és kellemes hely, én csak abból a megközelítésből írtam, hogy ha mondjuk éveket akar ott saját erőből élni az ember, akkor már más szempontok is szóba jönnek. Talán el vagyok kényelmesedve, lehet, de nekem a körülmények is fontosak. 23-24 foknnál én még el sem gondolkozom a merülésen, max egy rövid fürdőn. 27-28 alatt nem merülök, de 27-ben még fázom. Ez van, én trópusi vizekre születtem...
 7191. seshat 2008 júl 14. 18:55  
én gyakorlok itt titokban a sivatagi úton azért :-))
csak nincs annyi szabim hogy 3 hónapra haza menjek, inkább megtanulom előre amit lehet hogy gyorsabban menjen... vagy 2 részletben csinálom...
 7190. seshat 2008 júl 14. 18:53  
másfél év arab országban azért sok. (párom 4 éve van itt) jó, tény, nem szeretem, ahogy a nőkkel bánnak, meg hogy mindneki olyan lassú mint a tetű, és mindenhol kosz van... de nem vagyok rasszista vagy ilyenek, csak ide nem lehet beilleszkedni, mint egy európai országba, hogy a helyiekkel is lehet pl barátkozni, nem csak a többi német/angol/francia stb búvárral, akik ugyanilyen idegenek itt, mint mi.

persze hogy nézem a netet, jó, most kezdtem, rákeresek minden szóba jöhető országra, csak sokan mondták hogy itt nemjó meg ottnemjó, azért nem hiszem hogy európában olyan rossz lenne búvárkodni, még ha nem is olyan népszerű. sokkal fontosabb, hogy ki tudjunk mozdulni, hogy legyen lehetőség  akármilyen hobbira, mittudom én, tai-chi vagy tánciskola,vagy csak úgy bemenni egy közértbe és péksüteményt venni... sajnos előbb utóbb lépni kell mielőtt megzakkanunk itt :-I (vagy kikészít a helyi kaja teljesen)

szóval persze hogy nem az itteni hsz-ek alapján döntünk majd, de azért nekem ez innen nézve elég fontos hogy van egy magyar nyelvű búváros fórum is, ahova írhatok :-))
vagy valaki pl olyat mond ami eszembe sem jutott, ez is lehet.
 7189. Mirci 2008 júl 14. 18:51  
A mai cikk szerint lassan érdemes lesz bázist nyitni Szentpéterváron :-))) Végülis rengeteg az orosz búvár, és ott biztos nem fojtogat a konkurrencia :-)))
 7188. Mirci 2008 júl 14. 18:47  
Na jó, az én jogsim több, mint 20 éves...
Hallottam róla, hogy mostanában hetek alatt jogsit lehet szerezni, hát úgy is vezet a többség... Az etika és a defenzív vezetés tantárgyak teljesen kimaradnak...
 7187. seshat 2008 júl 14. 18:41  
kiegeszites: a "legszebb" a megközelithető helyekre vonatkozott nem pl Dominikára vagy Ausztráliára :-)))
 7186. elche 2008 júl 14. 18:40  
Persze, persze. De azért nagyjából lehet látni, mi az, ahol el tudod magad képzelni nap mint nap. A befogadás nyilván ilyen helyen, ahova nagyon sokan kitelepedtek a kontinentális Európából, nem igazán felmerülő kérdés. Vannak egészen elnémetesedett, elangolosodott helyek, de maguk a canariók sem egységes társaság, mert sokak családja száz évvel ezelőtt Dél-Amerikába költözött, aztán nemrég meg vissza, és az ott maradt spanyolok nem feltétlenül kedvelik őket. Sziget és sziget között is nagy különbségek vannak.

Életszínvonal? Fontos dolog ez, persze; csak én, aki még búvárkodni is szeretek ott, arra gondolok, hogy hétvégente, ha van kedvem és palackom, szépen elmegyek merülni valamelyik közeli partszakaszra. Lakni, élni meg hasonló mint itt (sőt, fűtési díj nincs, légkondícionálásra is inkább csak alkalmanként lehet szükség, a benzin meg olcsóbb), szóval azt mondom, hogy ha utamba esne egy átlagos fizetésű állásajánlat odakinn, a legkisebb félelem nélkül költöznék. Mondhatni, jobban riasztana, ha mondjuk idehaza egy másik városban, például Győrben kéne megtelepednem.

A víz hőmérsékletével semmi baj nincs, gondolj bele, nyár végén teljesen elképzelhető a 23-24 fok, ez olyan, mint Hurghada télen. Ha Garf(!) és kedves neje(!!!!) itt tizet merült egy hét alatt, csak nem lehet annyira elborzasztó.:) De nem akarom reklámozni a helyet, így is túl sok arra az utazó. Én szeretem... Ennyi. És ha már a máshol élés kérdése felmerült, akkor óhatatlanul felmerült bennem ez a régi terv.
 7185. Aladár 2008 júl 14. 18:27  
Azt, h hol milyen _élni_ szerintem tényleg csak akkor tudod meg, ha huzamosabb időt ott töltesz. Persze biztos van olyan hely, amiről gyorsan kiderül, h jól érzed magad, és fordítva is. De azért ott kell élni, hogy tudd, mennyire befogadóak a helyiek, egyenrangúként kezelnek-e a munkában, milyen életszínvonalat tudsz teremteni magagdnak, stb. A Kanárira egyszer én is el szeretnék menni, de semmiképp sem merülni....a víz hőmérséklete miatt.
 7184. elche 2008 júl 14. 18:17  
És még csak nem is túloztam.:) Hat Kanári-szigeten voltam (a legrövidebb ideig egy napot Gomerán, de Tenerifén emlékeim szerint már négyszer is voltam egy-egy hetet), szóval van pici rálátásom. Egyébként azt hiszem, hogy a Kanári-szigetekre eljutni az, ami drágítja, ha szerényen éled a mindennapokat, nincsenek nagy eltérések a magyar viszonyokhoz képest. Persze ki él szerényen?:) Sör, furikázás bérelt autóval, sok merülés...:)

Azt viszont megjegyzem, hogy Egyiptomban képtelen lennék élni. Egyszerűen nem menne hosszú távon, és abszolút nem a helyiek arabsága miatt, hanem a körülmények miatt, amiért a helyiek is kénytelenek erőszakosak lenni például a bevásárlóutcában. A Kanári-szigetekre viszont bármikor szívesen elköltöznék.
 7183. Luciferin 2008 júl 14. 17:49  
"Mivel voltam annyit a Kanári-szigeteken, mint a Vörösön, elég jó az összehasonlítási alapom."  :-))
Mivel voltam annyit Szudánban, mint a Déli-sarkon... :-(((((
:-))
 7182. azarabdémon 2008 júl 14. 17:41  
Dorog?
Garantáltan muzulmánmentes övezet, és a rescue-tesztek nyelvével sem lenne bajod...    
;)
 7181. Aladár 2008 júl 14. 17:36  
Ahhoz nektek kell utazgatnotok, h kitaláljátok, Ti hol érzitek a legjobban magatokat. Kutass. Csak a DC-n is sok infot megszerezhetsz (merülőhely adatbázis, élménybeszámolók, stb.), a neten általában pedig végtelen a lehetőség, de ezt te is tudod. Nem igazán tudsz a kutatáson vagy a rászánt időn spórolni azzal, h az egyik nikk itt mindjárt azt mondja neked, hogy neki tetszett a Kanári, a másik pedig azt, h neki nem. Az tény, h nem tűnsz nyitottnak és toleránsnak, de biztos van olyan hely, ahol te jobban érzed magad, mint Egyiptomban.
 7180. elche 2008 júl 14. 17:35  
Hm, megvolt Málta, Kanári-szigetek, Madeira... Mivel voltam annyit a Kanári-szigeteken, mint a Vörösön, elég jó az összehasonlítási alapom. Totálisan más, de az is nagyon jó. A víz hűvösebb, nincsenek szép színes halacskák korallokkal, viszont sokkal gyakrabban tűnnek fel nagyobb lények, mint rája, angyalcápa. Elég sok közülük nem tűnik el a pillanat törtrésze alatt, jobban meg lehet nézni őket.
A felszínen meg végképp összehasonlíthatatlan, nekem elég sokat nyom a latban, hogy ott is jól érezzem magam, ne csak a víz alatt, és ami a Kanári-szigeteken van, ezerszer inkább bejön. Életstílusban, látványban, mindenhogy. Másnak nyilván nem annyira. De ez a kettő, ez két külön világ.
A Földközi-tenger, bárhova is mégy, első blikkre biztosan kevesebbet mutat, mint akár a Vörös-tenger, akár a Kanári-szigetek. De azért ott is akad, ahol nyáron meleg a víz, vannak jó roncsok, rutinos szemmel sok érdekességet is látni.
Ízlés dolga, na.:) Gran Canarián az angol bázistulaj ecsetelte, hogy amikor venni akartak egy bázist a barátnőjével, szétnéztek. Az volt a szempont, hogy Angliától cirka 4-5 órányi repülőúton belül legyen. Egyiptom nem jött be a körülmények miatt, a Földközi-tenger nem volt elég érdekes, a szigeteken szétnézve végül Gran Canarián maradtak, ahol egy kicsit mindenből van. Mondjuk őket angolként nem izgatja, hogy ami Gran Canarián meleg víz, a Vörösön inkább hűvös.:)) A felszíni klíma szerintem jobb mind az egyiptominál, mind a mediterránnál.
 7179. seshat 2008 júl 14. 17:26  
engem már a hurghada topikban egyszer jól leoltottak a turista nők és itt lakni igen is jó csak utazzak többet hogy jól megismerjem a helyieket mert bunkó vagyok és nem toleráns (igaz) ..hallod... és hrg igenis szép azt mondták mondom akkor jó.

de az unterwasserben meg a tauchenben is mindig vagy maldív vagy vörös van ..én azt szeretném tudni hogy európa közelében milyen... bár biztos tetszene akkor is ha hideg van.
 7178. seshat 2008 júl 14. 17:23  
jó de az 35 feletti "háziasszonyoknak"való magazin mint a meglepetés vagy a tina abban tényleg vannak ilyen cikkek
jó a cosmó is gyógy, és a joy sem egy IPM de jelen esetben meg egy meglepetés-nek is örülnék :-D
 7177. azarabdémon 2008 júl 14. 17:17  
"tudom hogy itt a legszebb, "

ezt ki mondta neked?
 7176. seshat 2008 júl 14. 17:10  
jézusom, én most megyek haza 5-6 hétre és jogsit kéne szereznem , óbudai lévén ATI-ra gondoltam...de ha ezek ilyen csigák.... hetek alatt én a forgalomnál szeretnék tartani nem a kresznél :-I

lehet belecsúszik akkor a következő holidaybe
 7175. seshat 2008 júl 14. 17:05  
sziasztok!

ti búvárkodtatok már Máltán / Cipruson / Portugáliában / Spanyolországban / Azori szk / Kanári szk? ... lehet annyira látványos, mint itt a vörösön? vagy ehhez képest az semmi?

tudom hogy itt a legszebb, meg vöröstenger meg korallok meg izémizé, de ehhez túl nagy áldozat az, hogy itt kelljen lakni... ennyit nem ér az egész, elég volt. egyelőre csak gondolkodunk, tervezgetünk hogy merre... csak ne legyen túl messze és ne legyen muzulmán.
 7174. Zook 2008 júl 14. 15:06  
mar meg lehet adni, hogy magyar ugyeletest kersz, tehat valszeg megoldottak (en januarban kotottem, akkor mar volt).
 7173. TOM 2008 júl 14. 15:06  
Köszi
 7172. elche 2008 júl 14. 14:53  
A DAN-nek már magyar képviselete is van. Elvileg egy nonprofit egyesület, de az egy éves tagság egy éves, egész világon érvényes biztosítást is jelent. Olyasmi, mint a Gyöngyhalász éves bérlet, fizetik a dekókamrás kezelést baj esetén, stb. A tipikus magyar búvárhelyeken szerintem szinte mindegy milyen van az embernek, de mondjuk a Salamon-szigeteken vagy Guadelope-on, szóval egzotikusabb helyeken előnye, hogy világszerte ismerik. Azt nem tudom, hogy állnak most a magyarítással és a magyar nyelvű ügyfélszolgálattal, régebben ez jelenthetett problémát, ha valaki nem beszélt jól angolul, németül vagy olaszul.
 7171. Jules 2008 júl 14. 14:22  
www.daneurope.org

Itt mindent megtudhatsz a DAN-ról.
 7170. TOM 2008 júl 14. 14:08  
Valaki tudja, hogy pontosan mi is az a DAN tagság, miből áll, mennyibe kerül, hogy lehet hozzá csatlakozni, és hol lehet használni?
 7169. pokica 2008 júl 14. 13:16  
Ez úgy működik, hogy vannak strandok. Ide kijöhet bárki. Zömében olyanok járnak akik külföldiek, de ebben az országban dolgoznak, valamint arabok, muszlimok, akik a szabadabb gondolkodás hívei, akik nem követik annyira a vallásukat. Monokinizni nem lehet, a legtöbb arab nő hosszú ruhában(nadrág), póló és fejkendőben úszik, napozik. Egy kicsit muris, de ez van.
 7168. Mirci 2008 júl 14. 12:57  
Elképzelek egy strandot Szaúd-Arábiában... Mindjárt Mekka mellett...
Ahol még erkölcsrendőrség, meg minden őrület van... Ott hogy működik ez a dolog? Gondolom, azért nem monokinizel :-)))
 7167. pokica 2008 júl 14. 12:35  
Akikkel én tanultam a búvárkodást megbeszéltük, hogy az elkövetkező merüléseket az oktatónkkal, vagy más oktatókkal együtt fogjuk véghezvinni. Hál'Istennek ezen a strandon mindig vannak dive masterek és szívesen segítenek, jönnek merülni a kezdőkkel. Szerintem ez nagyon jó.
 7166. Edka 2008 júl 14. 12:33  
Bár ilyen oktatóm lett volna, mint te! (Lefety-lefety)
Én is a "nem vak az, csak vakmerő"-k táborába tartozom, 4 teljes nap intenzív adriai tanfolyam után, hogy egy csinos képzavarral éljek: olyan kövér lukak voltak a tudásomon, hogy egy mammut könnyedén átfért volna rajta. Szerintem csoda, hogy élek, a kezdeti utak merülései után. Több őrangyalt valszeg lecseréltem, azóta is kezelhetik őket, mire visszaadják :-)
Más búvárokat lesve, összeszerelésüket, redo pucolásukat, lebegésüket, fotósok vízi akrobatikáját, stb. is sokat tanultam, talán többet, mint a tanfolyamon. A vízi gyakorlatokkal azért voltak gondok, nem a maszkürítésre, vagy levetkőzés-felöltözésre gondolok, hanem pl. a lebegés gyakorlása, vízbiztonság, liftezés stb. Erre valahogy nem volt idő.
Vagy amikor a tapasztalt búvárok hasadékba menve mind úgy tolongtak, és rám zuhantak kezdő búvárra, bár meg volt beszélve az ereszkedési sorrend. Nem is értem miért nem pánikoltam be, de a felszínen elküldtem őket (a mindenki sejti hova), szóval kicsit kiakadtam és icipicit üvöltöztem. A merülés is gatya lett, és a bizalom is odalett. Na jó, nem sorolom, számos történet van pro és kontra, de igazat adok a már nem tudom kinek, hogyha az első merüléseinken tudtuk volna amit most, akkor bele sem vágunk, mondjuk pl. 7. merülésnek 40 méteres fal nyíltvízi, áramlásos zátonynál a Vörösön, alattad 800 m, rossz fogyasztással stb. De az oktató és a guide szerint semmi aggódni való. Na ezt döntsd el kezdőként, hogy hogy is van ez? A tankönyv az igaz, vagy amit a 2 tapasztalt fószer mond?
 7165. pokica 2008 júl 14. 12:29  
Köszönöm a sok hozzászólást. Jó témát hoztam fel. Örülök, hogy ennyi választ és tanácsot kaptam. Elgondolkodtató minden, amit olvastam.
Egyenlőre az az új , saját bcd-m megismerése fog lekötni. A többit még meggondolom.
 7164. Bunny 2008 júl 14. 12:25  
Sőt, én is volt már, hogy lemondtam merülést, mert úgy ítéltem, nem vagyok elég felkészült hozzá. Kicsit csodálkoztak az emberek, meg citáltak, hogy ugyanmár nem olyan mély az, de mégsem mentem, szóval nem csak másokét de saját példát is tudok felhozni.
 7163. elche 2008 júl 14. 12:24  
Ez nem feltétlenül konkrétan meghatározható merülésszám kérdése, nincs általános 5-25-100-as limit, mégpedig azért, mert egyrészt mindenkinek másak az adottságai és képességei (ez azért már az OW tanfolyam alatt is igen gyakran kitűnik), másrészt mindenki más lelkesedéssel vág ebbe bele (akit nem érdekel annyira, az plusztudást se túl sokat szerez a haladón), harmadrészt mindenki mást tudást kap az oktatójától (gyenge alapokra nem lehet építkezni). Egy gyorstalpalót végzett, felületesen képzett búvár, aki ráadásul esetleg nem is a legügyesebbek közé tartozik, messze áll a haladó szinttől. A Dupla által leírt klubrendszerű működés, hosszabb tanfolyam, a megszokott közösséggel való túrázás viszont sokkal hamarabb hozhat eredményt (annak ellenére, hogy első látásra ez tűnik a lassabbnak!), és az eredményt én sem kártyában értem, hanem tudásban.

Az OW-k külön kezelését vagy tudja egy bázis vállalni, vagy nem, én már láttam jó példákat. A hajó kifut x emberrel, amiből egyetlen OW volt. Akkor feltettek még egy vezetőt a hajóra, és az öt fős tapasztaltabb csoport kvázi ugyanazon az útvonalon merült, csak a 30 métert is érintve, felettük meg a külön vezetős OW, 15 méterig. Kecske és káposzta. Pedig nem volt nagy bázis, de egy nappal előtte tudták, milyen szintű csapat jön, és ehhez igazították a merülési tervet.
 7162. Bunny 2008 júl 14. 12:23  
Nos szerintem alapvető az élet minden területét, így a búvárkodásban is, hogy az ember a képességeinek megfelelő dolgokkal foglalkozzon. Pl. egy néhány merüléses búvár ne menjen el safarira, vagy ne merüljön ott, ahol több száz méter esetleg áramlás várja, inkább olyan merüléseket válasszon, ahol nyugodt körülmények között tudja elmélyíteni a tudását. Igen, van hogy a csapat többi része kemény merülésre vágyik, de erre megoldás, hogy az ember olyan útra vagy olyan helyre megy, ahol nem ilyen merülések vannak. Azért ezt le lehet tisztázni előre. Nekem azért nem egy olyan ismerősöm van, aki fent maradt a hajón amikor a körülményeket úgy ítélte meg, neki sok lesz. Tudom, hogy "ki van fizetve", de akkor is, tudni kell nemet mondani.
 7161. Peetry 2008 júl 14. 12:05  
Ezzel teljes mértékben egyet kell értenem, ezért is javasoltam a kollégának, hogy inkább merüljön még csak az OW kártyával, nem kell elsietni a dolgokat. A 100 merüléses AOWD-t mondjuk azért egy kicsit "túlzásnak" tartom. Mint ahogy atengercsendje is írta, sajnos sokszor kihat az egész csoportra hogy ha van OWD köztük. Velünk is megesett vörösön hogy csoport ment, csak mi voltunk OWD-k, dehát mindenkit ki kell szolgálni. Mentünk is hajóról olyan áramlásba, hogy édesanyámat párszáz méterről hozta vissza egy idegen hajó. Szerencsére a helyi guide ment vele, egyedül nem tudta volna kezelni a helyzetet. És ez sajnos egyre gyakoribb, hogy ha van 1-2 OWD a csoportban, akkor azt nem igazán veszik figyelembe, majd vigyázunk rá, oszt jóvan. Szegény meg görcsöl, mert nem volt még ilyen helyzetben stb. De erre nem az lenne a megoldás, hogy akkor csináljuk meg gyorsan az AOWD-t is. Hiába lesz meg a kártyád, 10 merüléssel ugyanolyan tapasztalatlan leszel. Egy dolog elméletben tudni a dolgokat, más dolog megtapasztalni, és átélni hogy tudod-e kezelni a helyzeteket.
Én személy szerint azért tartózkodom nagyon a korai advanced kártyától, mert sajnos sokan kerülnek ki úgy a kezdő vizsgából hogy nem tudják megfelelően szabályozni a lebegőképességet. Ha megcsinálod a haladót és 30-ról elszállsz mert nem tudod még jól kisúlyozni magad és nem megy flottul a BC kezelése, akkor jó esetben egy kamrával jutalmaznak, rosszabban egy koporsóval:S De ez csak egy példa.
Nem kell rám hallgatni, vannak itt jóval tapasztaltabbak is. De min. 20-30 merülésig nem kéne az a haladó tanfolyam (és ezért most biztos le leszek szidva hogy ilyen keveset mondok)

kicsit összevissza, de ugyis kitaláljátok, melyik része kinek szól:)
 7160. Bunny 2008 júl 14. 11:57  
Egyébként az IANTD pont hasonló alapelveket fogalmaz meg, és tanít aszerint. PL. a nitrox ha jól emlékszem OW-n helyből bejátszik.
 7159. békabúvár 2008 júl 14. 11:52  
Véleményem szerint, ha a marketinget nem nézzük, az OWD szint felesleges, búvár alapképzettségnek - amit bármilyen kártya már igazol - azokat az ismereteket kellene tekinteni, amelyeket felsorolsz (AOWD+Nitrox elmélet) a tanfolyamoknak pedig addig kellene tartani, amíg megtanulja valaki az elvárt követelményszintet. A gyorstalpaló tanfolyamok lehetősége egyrészt leértékeli a búvárkodást, másrészt arra hajlamos személyiségeknek hamis biztonságérzetet adhat. Aki búvároktatásra adja a fejét, szerintem célszerű úgy gondolkodnia, ahogy írtad.
 7158. atengercsendje 2008 júl 14. 11:52  
Az biztos, hogy a tanulónak ez a legjobb. Bár a legtöbb tanulónak erről fogalma sincs. Csak később jön rá, hogy mily bátor (felelőtlen) volt kezdetben! :)
 7157. Garfield33 2008 júl 14. 11:46  
A Dupla-féle módszer szerintem messze a legjobb a tanulónak, csak nem mindenhol van ilyen családias (klub) jellegű kapcsolat az oktató és a diák között.
 7156. Garfield33 2008 júl 14. 11:44  
Szívesen tanítjuk az olyan kis buksikat, mint amilyen te vagy...  :-)
 7155. atengercsendje 2008 júl 14. 11:24  
Ja, és ha már a marketingnél tartunk, azt elmondom, hogy én nagyon sokat tanulok itt, Tőletek. És a legtöbbet már, mint "képzett búvár" a többi búvártól tanultam.
 7154. atengercsendje 2008 júl 14. 11:20  
Nem vagyunk egyformák. Van lelkiismeretes oktató, és kevésbé lelkiismeretes. Mint ahogy orvosból is van lelkiismeretes, és nem az. Már más oktatótól is hallottam ezt, amit írtál, hogy nem egy teszt kitöltése, és három víz alatti gyakorlat bemutatása után adja oda a kártyát, hanem jó néhány együtt merülés után, amikor ő úgy gondolja, hogy itt van az ideje. Úgy hiszem, ez nem kevés plusz energia. De nem volt az én oktatóm sem lelkiismeretlen, sőt nagyon is alapos volt. Mindenesetre én úgy gondolom, hogy a tanfolyam árában az van benne, hogy leadják a tudnivalót, és levizsgáztatnak, vagy megbuktatnak. Mint az autó vezetésnél. Minden más, amit megteszel egy tanuló búvár képzése érdekében csak plusz.
 7153. Mirci 2008 júl 14. 10:47  
:-DDD
A hetekiget úgy értem, hogy heti egyszer... Nem gyorstalpalóztunk. Egyébként sem hiszek az ilyen öntsükráegynapalatt az egészet dologban, az ilyen tudás nagyon felületes és gyorsan törlődik...

(Csak megjegyzem, a jogsimat még az ATI-nál szereztem, azt már le se merem írni, mikor... Ott sem volt kapkodás, több hónapig jártunk elméletre heti egy-két alkalommal. És szinte mindenki átment elsőre...)
 7152. Bunny 2008 júl 14. 10:45  
Nekünk is két hét volt az elmélet, persze úgy hogy mittomén 3 este első héten, aztán hétvége medence. Következő héten megint 3 este elmélet, meg elméleti vizsga aztán hétvégén nyíltvíz. Persze ez még az előző évezredben volt, a mostani módszer már lehet nem ez :)
 7151. Garfield33 2008 júl 14. 10:33  
Hetekig tartott az elmélet? Szerintem a legtöbb rendszerben 3-4 (teljes) nap.
Persze emléxem, mikor a zanyósom letette a jogsiját. ő másfél évig járt elméletre.
Neked hányadikra sikerült?  :-)
 7150. pokica 2008 júl 14. 10:30  
Ez így van. Nem kér tapasztalatot. Az Ow 4 nap volt. Az elsőn volt elmélet , tesztírás majd medencés merülés, itt jó pár gyakorlatot csináltunk. Másnap mentünk a tengerhez és ott merültünk, szintén megcsináltuk a feladatokat, halakat etettünk. Az első két nap reggel 9-17 illetbe 18 óráig voltunk.
A harmadik nap szintén elmélet, teszt, medence majd másnap megint tenger merülés, feladatok és kész.
Hozzáteszem, hogy könyvet és lemezt kaptunk, otthon elolvastuk, megnéztük és másnak a lényeget az oktatóval átbeszéltük. ja és még volt egy végső 50 kérdéses teszt.
Az Advancedre pedig 5 merülés után lehet menni. Ebben van éjszakai merülés,mélymerülés,tájékozódó merülés a másik kettő nem jut az eszembe.
 7149. DUPLA 2008 júl 14. 10:24  
Nézd, tudom, hogy marketing szempontból nem leszek túl népszerű, nyilván teljes joggal ki is kapok a kollégáktól, de elmondom az én filizófiámat e tárgyban. Ma már az AOWD és a nitrox ELMÉLETI anyaga szerintem a búvár alapképzéshez tartozik, annak különválasztása - véleményem szerint - pusztán üzleti és nem oktatási, képzési hasznokkal járó kérdés. Azt gondolom, hogy pl. a gáztörvények teljes körű ismerete, az alapvető mentési, tájolási technikák, a mélymerülések taktika, technikai kérdései, hangsúlyosan ELMÉLETI szinten beletartoznak a biztonságos merülések végrehajtásához szükséges ALAPISMERETEK köréhez. Én ezért ezek elméleti és medencés részét le is szoktam oktatni, és vizsgáztatok is belőlük az alaptanfolyamon, ezért is tart több, mint egy hétig.
Azt, hogy ezeket az elméleti tudásokat mikor és mi módon lehet ALKALMAZNI is a gyakorlatban a vízben, persze már más kérdés, hiszen ahogy az előttem szólók is bölcsen írták, ez kizárólag tapasztaltság kérdése, és hasznos, ha ennek idejét, és módját az oktató dönti el, nem az érintett. Nálam az vált be, hogy elméletből szinten az OWD-vizsgán mindenki levizsgázik a nitrox és az AOWD elméleti anyagából, aztán elkezdünk merülni. Nem sémákban, hanem az egyéni adottságok (tehetség) szabta tempóban. Tájolunk, bóját eregetünk, "mentünk", fokozatosan mélyebbre megyünk stb. aztán egyszer csak azt mondom, hogy itt az AOWD kártyád. Ez akkor van, amikor én gondolom úgy, hogy itt van, és nem akkor, amikor te úgy gondolod, hogy már lemerülted azt a vélt statisztikai számot, amikor már úgy véled: "jár" neked. Nem mondom, hogy úgy helyes, ahogy én csinálom, de két szempontból biztosan beválik. Egyrészt teljesítmény, és nem statisztikai-, vagy pénzügyi haszonelvű alapú az AOWD kártya, másrészt ha "idegen" vezetővel merül a búvárom, és bemutatja az általam aláírt AOWD kártyát, biztos lehetek benne, hogy nem fogok szénné égni a kolléga szemében.
 7148. atengercsendje 2008 júl 14. 10:19  
Amennyire más iskolák oktatási módszereit ismerem, nem rossz a PADI. Elég elméletet ad, ott is van uszoda, nyilt víz. Csak nem követel meg egy bizonyos merülésszámot, mint a legtöbb iskola, hanem rögtön lehetsz AOWD is. Igaz, kell hozzá mélymerülés, éjszakai merülés, tájékozódó merülés és még nem is tudom mi minden, tehát mondjuk két napig csak vizsgázol. De tapasztalatot nem kér a vizsgához.
 7147. atengercsendje 2008 júl 14. 10:15  
De rengeteg hely van, ahol eszedbe sem jut 20 m alá menni. De amikor én az első túráimra mentem, fogalmam sem volt, hogy pontosan milyen merülőhelyek vannak ott??? Emlékszem a legelső egy hetes túrám Hvar volt, a második Shagra, mindkét helyen több 40 m-es merülőhely is volt. Aztán egy idő után kezdett változni a szemléletem. Ma már, ha elmegyek egy túrára, az összes merülőhelyet megnézem előtte. Már itt Pesten tudom, hogy hol milyen mélység van, lehet-e áramlatra számítani, hány fokos a víz, stb. Ami azt illeti az utolsó túrámon talán egyszer voltam 20 m alatt, és szerintem a következőn sem igen leszek lejjebb. De Szudánban pl. kénytelen vagy lejjebb menni, sőt mi több, meg is éri lejjebb menni!!!! :)))
És néhányszor pedig egyszerűen rákényszerülsz. Vannak olyan merülőhelyek, ahol a vízben néha iszonyat áramlat van, az aljzat közelében jobb. Vagy lemész a csoporttal együtt az aljára, vagy elvisz a víz, mint a szél.
Abban nem vitatkozom, hogy kezdő búvár ne menjen ilyen helyre. De a kezdő búvár, ha nem mondják meg neki, nem tudja, hogy hova ne menjen. (Vagy csak én voltam túl lelkes és tájékozatlan)
 7146. Mirci 2008 júl 14. 09:55  
Én nem tudom, mit tanítanak egy PADI tanfolyamon, de egyre jobban kezd érdekelni :-))) Nekünk CMAS* tanfolyam hetekig tartott az elmélet, legalább 10-12 alkalom. Aztán uszi és nyíltvizi merülések. Haladó-mentő tanfolyamra (nekünk egyben van és ** jár érte) eleve csak 20 merülés után lehetett jelentkezni ugyanígy sok elmélet, aztán 10-12 merülés kemény gyakorlatozás usziban és az Adrián...
Első   1 . . . 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés