»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 . . . 707
 1692. Luciferin 2007 aug 12. 20:12  
Lelkedbe tapostam? Bocs.
Régebben mintha ütésállóbb lettél volna.
 1691. Garfield33 2007 aug 12. 20:02  
Én is büszke vagyok Lucira. Bár nálam többet nyom a latban phowardi műveltsége, de azért ez sem semmi.
Szerintem ki kellene állítani valamelyik múzeumban - kitömve.
 1690. Garfield33 2007 aug 12. 19:57  
Igazad van, vegyész létemre nem kellett volna ilyen marhaságot írnom. SOkal szabatosabb lett volna, ha azt írom: a vízben oldott klóros vegyület jól száradás közben jól szétkeféli a hallójáratot...

Nem kell próbálkoznom a piros vonallal. Elsőre sikerült. Valaki nagyon fog örülni a várólistások közül...
 1689. grrrob 2007 aug 12. 19:05  
Köszönöm mindenki válaszát az erőnléttel kapcsolatban. Megvallom öszintén, hogy a tanfolyamon én is hálát adtam annak, hogy az előző hetekben heti 2-3 alkalmommal 1000m melleket úsztam (nem időre, de szemlátomást hétről-hétre gyorsabban). Most DUPLA által adott receptet szeretném kipróbálni, bár egyelőre felszerelés nélkül csak légzőcső és uszony használatával (saját felszerelés hiányában). Mivel eddig még nem mértem le ilyen irányú teljesítményemet, a jövő héten kíváncsi leszek, hogy alap helyzetből milyen időt úszok 600m-en, az említett módon (mínusz a felszerelés). Mégegyszer köszi mindenkinek, hasznos, tanulságos volt.
 1688. PDIC 2007 aug 12. 18:10  
Vagy használjatok 40es nitroxot és ne kapkodjátok el az ebédet...
 1687. elche 2007 aug 12. 17:06  
Utánanéztem, neked van-e igazad a kategorikus ellenzéssel, és úgy fest, igen. Itt egy táblázat, amit a neten találtam, és a merülés utáni magashegyi vezetésre vonatkozik:

Maximális magasság  Pihenés egyetlen, könnyű merülés után   Több merülésnél   Több és komolyabb merülés
1000 Ft. (300 m.)       -                                                          -                          6 óra
2000 Ft. (600 m.)       -                                                          2 óra                    8 óra
4000 Ft. (1200 m.)     8 óra                                                    12 óra                  12 óra
6000 Ft. (1800 m.)     12 óra                                                  24 óra                  24 óra

Tehát hallgassatok azarabdémonra, nem fér bele...
 1686. azarabdémon 2007 aug 12. 16:38  
Nem fér bele.
 1685. Selernő 2007 aug 12. 16:01  
Jó kis téma ez az erőnlét kérdése, örülök, valaki végre megkérdezte. Általában erről mélyen hallgatunk, arról pedig, hogy ilyen-olyan rendszer, ennyi-annyi merülés -szívesen vitázunk.
A búvárkodás - bármennyire is hobby - mégis csak egy fizikai sport, ugyan pont nem a fizikai teljesítmégy része a fontos ( a nagy többségről beszélek, nem arról a pár elvetemültről). Sőt a mai merülések zöme eleve úgy van megszervezve, hogy minél kisebb erőfeszítésért minél több látnivalót kapjunk. Végül is ha fizetünk érte, az az általános elvárás, hogy így legyen. Kicsit uniformizálódtak is a merülések emiatt: szabályos forgatókönyvük van: 12l, 40 perc, itt dob le a hajó, itt vesz ki, itt ezt kell látnunk, ott azt, ilyen sorrendben, a csapat leggyengébb lácszemének sem igazán fogyhat el a levegője - fő a biztonság. Ez a tömegbúvárkodás terméke. Ehhez egy általános erőnlét is elég. De még egy rutinnak kinéző merülésnél is bármikor lehet komplikáció (egy nem várt irányú, erősségű áramlás; egy kis pánik - akár a másé; egy elszakadt uszonypánt - vagy bármi, ami nem része a forgatókönyvnek) -és egyből szükség lehet a fizikai teljesítményre is. Mióta a merülésvezetőire készülök, merülések alkalmával nem csak a saját de a többiek viselkedését, levegőfogyasztását, probléma megoldását is figyelem (persze lehetőleg anélkül, hogy tolakodnék vele, vagy az orruk alá dörgölném). Általában az a tapasztalatom, hogy van egy minimális erőnlét, ami alatt a búvárkodás inkább küszködés egy divatsport elvárásaival és az elemekkel, felette pedig űzőjének felejthetetlen élményeket,  igazi kihívásokat nyújtó pihenési, szórakozási forma. Ezt saját magamon is tapasztaltam. Két-három éve ráébredtem, hogy a búvárkodás önmagában nem elég sportnak, ettől nem fogok a sokéves irodai munka után fizikailag rehabilitálódni, és az sem elég, hogy visszagondolok ifjúkorom sportteljesítményeire. El kellet kezdenem újra valami rendszeres fizikai mozgást. Én az úszást választottam (ezért is örültem Dupla hozzászólásának (mondhatni: duplán örültem)). A hatás számomra is meglepő volt: három hónap után a fizikai állapotom javulása a merüléseimnél is drámaian meglátszódott, főként a levegő fogyasztásomon.  Azt látom, hogy minden búvár ismerősöm, aki rendszeresen sportol, edz (van, aki fut, van aki edzőterembe jár, van aki úszik - mindegy csak rendszeres mozgás legyen) minden szempontból egy nagyságrendel jobban merül, mint aki most szökött meg az íróasztaltól.
Én és egy búvár barátom kölcsönösen sakkban tartjuk egymást, hogy hetente 2-3 alkalommal találkozzunk az uszodában: leúszunk 1000 métert időre, aztán néhány hosszt uszonnyal víz alatt. Csak azért írtam le számszerűen, mert kísértetiesen hasonlít Dupla elvárásaihoz, egyébként nyilván egyénenként változó.
 1684. elche 2007 aug 12. 15:11  
Az erőnlétemről úgy szoktam képet kapni, hogy mi történik, amikor hátamon a cuccal parti merülésnél pár percet caplatni kell, be a vízbe, aztán kis felszíni úszás a bójáig- ha nagyon kifulladok, az már nem jó. A víz alatt, kis hullámzás, kis áramlás van, időnként erősebben kell teperni, ha nagyon elfáradok, akkor szinten nem okés a dolog. Merülés után kikapaszkodni a sziklákra, felvonszolni magam egy emelkedőn, elgyalogolni a merülés fáradalmaival a helyig ahol le tudok pakolni- ha ilyen után úgy érzem, mentem meghalok, akkor baj van az erőnlétemmel. Csodák nincsenek: a búvárkodáshoz szükséges erőnlét meglétének ellenőrzésére leginkább a búvárkodás alkalmas.:) Önkritikusan bevallom, volt, amikor a saját magam által felállított kritériumok szerint "megbuktam". Sóhaj, szobabicikli, kicsivel több gyaloglás, mozgás, valamivel kevesebb evés, és bízni abban, hogy ez így együtt azért eredményt hoz- ezzel próbálkoztam megoldásként. Általában bejött.
 1683. elche 2007 aug 12. 15:04  
Én nagyon óvatos duhaj vagyok, tehát repülős utaknál is jobban szeretek 36 órát ráhagyni, mint 24-et, pedig elvileg kevesebb is elegendő lehetne. Hacsak a korábbi napokon nem merültél sokat és mélyeket, elég valószínűtlennek látszik, hogy egy sekély merülés után súlyos problémáid lennének a hegyeken átkeléssel.

De a valószínűtlen nem egyenlő a lehetetlennel. Hallani éppen elég olyan esetről, ahol minden tervezetten, normálisan történt, és mégis kezelés lett a vége. De ettől függetlenül is, érdemes átgondolni, hogy jó-e egy hosszú és fárasztó előtt még gyorsan merülni egyet (a sekélyben, tehát még csak nem is biztos, hogy nagy látnivalókkal), kapkodni, a vizes cuccot a csomagtartóban párolni, stb.? Nem mintha nem csináltunk volna már ilyet sokan, de manapság azért már úgy vagyok vele, hogy fel tudom nagyjából mérni, mikor mennyire éri meg még egy "utolsó csobbanás", így aztán próbálom inkább azt élvezni, amit normálisan tudok bevállalni. Hogy is mondják a "nagyok"? Diving is fun!:)
 1682. Peetry 2007 aug 12. 15:03  
Közben megjött az újabb kérdés is! Ki milyen lámpát tudna ajánlani? nyilván olcsón kell jó fényerejű.
 1681. Peetry 2007 aug 12. 14:44  
Szerintetek Adriáról délutáni hazajövetel előtt belefér délelőtt egy lightosabb merülés?
Ilyen 10-15 közötti kotorászásra gondolok. Vagy mennyit illik várni, mielőtt nekivág az ember a hegyeknek?
köff
 1680. Luciferin 2007 aug 12. 10:24  
"Még jó, hogy megírtad te ezt a sztorit"

Volt aki biztatott rá. :)

Ja és aki talál valami érdekeset (arany pénz, ékszer csont stb.) az nekem hozza, értek hozzá! :)
 1679. DUPLA 2007 aug 12. 09:36  
Uszodában 600 méter felszereléses, felszíni úszás 12-14 perc alatt.  Felszerelés :regulátor és palack nélkül minden, súly az amivel merülnél, pozitiv buoyancy, légzőcsöves úszás (arca vízben, légvétel kizárólag légzőcsövön) krallozó úszással végig. Ha ezt tudod - és nem a Mariana-árokba készülsz az első merüléseidnél - mind a merülésvezetőd, mind a saját magad (ez a fontosabb) elvárásainak meg fogsz felelni.
 1678. grrrob 2007 aug 12. 09:16  
A múlt hét végén sikeresen befejeztük (én és a barátnőm) a Scuba Diver tanfolyamot, a héten pedig megvettük az első saját uszonyunkat, csizmánkat. Pénteken teszteltük is az uszodában, valami hihetetlenül jók ezek a Mares Quattro uszonyok szerintem...

Most egyelőre csak uszodában van lehetőségünk uszonyozni snorkelezni, de szeptemberben tervezünk egy Szardíniai kirándulást, ahol remélhetőleg merülünk is. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy olyan gyakran olvasni ilyeneket (akár itt a fórumon is), hogy "... jó kondícióban lévő búvárok...",  "... erőnlét nulla...", stb...

Hogyan lehetne szerintetek számszerűsíteni a fenti állításokat? Azaz szerintetek mit kell(ene) teljesítenie egy átlag kedvtelési búvárnak ahhoz, egy merülés vezető azt mondja rá, hogy "jó erőnlétben lévő búvár"? Valami ilyesmire gondolok: jó kondíció = 1000m uszás uszonnyal, x perc alatt, légzés visszatartással történő uszás 30m, stb...

Bocsi, ha tök hülyeség amit kérdezek lehet, hogy szakmai ártalom ez a "számszerűsítsünk" dolog, de tényleg érdekelne a véleményetek.
 1677. DUPLA 2007 aug 12. 08:22  
A Híradó adaptációját nem hallottam, de az MTI ebben valószínüleg nem hunyó, az alaphírt olvastam. A zágrábi magyar konzult hivatkozza forrásként évi átalg 15 magyar haláláról ír, ami idén hét egy kivétellel (ez mindannyiunkat különösen megrázott) közlekedési balesetekről, természetes halálokról és egy szerencsétlen fürdőzőről beszélt.
Én valahol megértem a újságírókat, csórikáim a szenzációból élnek, és mivel ez döntő többségüket az egész karrierjük során elkerüli, hát kénytelenek csinálni néhányat.
A lódítási VB pillanatnyi állása nálam:
Profi Liga 1.) Politikusok 2.) Újságírók 3.) Ügyvédek.
Amatör Liga: 1.) Horgászok. 2.) Vadászok 3.) Búvárok.

Az egész kamuverseny filozófiáját nekem a dán király foglamzta meg a horgász-tanyájának feliratával: "Istenem, add, hogy egyszer akkor halat fogjak, hogy soha többé ne kelljen hazudnom."
 1676. elche 2007 aug 12. 00:01  
Hát néhány dolog eszembe jutott... Egyrészről: mi így is büszkék vagyunk rád, és szerintem mindenki más is így van ezzel. Ha gondolod, megoldhatjuk, hogy egy hétig az arcképed legyen a DC-logó helyén a fejlécen.:))) Szóval szerintem azért azokban a tavakban megtalálni bármit- nem rossz.
De azért, a fenébe is. Tudom, hogy az MTI-ben sem lehet megbízni, de hogy ennyire utaznak a NAGY HÍRRE... Még jó, hogy megírtad te ezt a sztorit, és az is jó, hogy mi meg közzé is tesszük. Lássunk tisztán- legalább itt, ha már a tóban a látótávolság nem tette lehetővé.:)
Az egyik ilyen "szenzációs riport" kapcsán pedig pár nap múlva én is közzéteszek egy írást. Csak nem akarok túl indulatosan. Aki látta, talán érti: MTV Híradó, a magyar búvároknak a legrosszabb a halálos baleseti statisztikája az Adrián, legalábbis ezt emlegették. Itt is jó lenne tisztán látni.
 1675. Luciferin 2007 aug 11. 14:37  
Ez a tó úgy keletkezett, hogy elkezdtek ezt-azt kihozni belőle. Én csak folytattam amit más nagyüzemben jelenleg is csinál. (Kavicsbánya-tó, bár te olyant még nem is láttál közelről.)
Hoztalak már ki téged is a vízből, bár akkor szégyeltem magam :).  (Na jó ez így nem igaz de nem maradtál a vízben amikor ott voltam és az majdnem ugyan az.)
Beszáradt klór... (Hagyjuk nagy ember...  erős szagú sárgás-zöld gáz.)
A piros vonalas fenyegetéssel ne próbálkozz!
 1674. DUPLA 2007 aug 11. 14:34  
Kössél üzletet a Mátra Múzeummal. Megkapják az ősbölény állkapcsát, cserébe összerakhatod a mammutot a kavicsbányában. Egy szempillantás alatt bevésnéd Hatvant a merülőhelyek TOP 100 -as listájába. Persze előbb béreld ki a tavat 99 évre. Több lóvé van benne, mint a publikálásba.
 1673. Garfield33 2007 aug 11. 14:15  
Pedig hallhattál volna a régi fórumon. Egy nagy ember (asszem én voltam) kifejtette már a lényegét, nem orvosi, hanem logikus indoklással.

Eszerint: akinek már volt pár hallójárat gyulladása, annak valószínüleg kényesebb a szövet a fülecskéjében. Ezért aztán, ha klóros víz, sós víz éri, akkor ahogyan megszárad, a klór (só) szépen kicserepesíti, és megrepedezteti a felszínét (amiről a jótékony zsír-réteget már úgyis kimosta a víz), és ezen keresztül a csúnya bacik jól belefurkálják magukat és gyulladásba hozzák.
Namármost, ha édesvízzel kiöblíted, akkor legalább nem dolgozik a klór vagy a só....
 1672. Garfield33 2007 aug 11. 14:11  
Bocsi, ez Lucinak szólt.
 1671. Garfield33 2007 aug 11. 14:10  
Nem szégyenled a pofádat? Búvár létedre kihozod a cuccot a vízből???
 1670. Luciferin 2007 aug 11. 12:33  
Hát valahogy így volt...
A több ezer dolláros gyüjtőknek meg lehetne adni a számomat...
Rendeznék egy licitet.
:)))
 1669. Vanek 2007 aug 11. 12:14  
Reggel, amikor Luciferin felkelt még nem is sejtette, micsoda fantasztikus kaland és egyben tudományos felfedezés hőse lesz...
...
Felvette búvárszemüvegét, békalábát, hátára vette oxigénpalackját és elindult a csodálatos felfedezéshez vezető veszélyes úton...
...
Gyűjtők ezért a leletért akár több ezer dollárt is kifizetnének, de hősünk...
 1668. Luciferin 2007 aug 11. 12:00  
A keselyú is a jó időzítés miatt tudja elroppantani az ellensége gégéjét. (Másik nagy író Szun Ce.)
Ja a mélységet az elöbb elfelejtettem. Heroikus küzdelem árán, felújítva a mélymerülő tanfolyamon tanultakat, elővéve a nem létező technikai ismereteimet alászáltam a mélybe ahonnan felhoztam az egyedőlálló...
Hat - hét méter az egész merülés legmélyebb pontja 8,2 m. volt.
Van róla fotóm, majd a DC cikkben, hogy azt is megnézzétek (pénzügyek miatt a tárgyalás még folyamatban :) ).
 1667. Luciferin 2007 aug 11. 11:50  
Ebben az ügyben mindenki olyan diszkrét. Megadják a telefonszámomat a nevemet a legkülönbözőbb rádióknak (eddíg három interjú)  leleplezik a nick nevemetemet... Számba adnak olyan dolgokat amiket nem mondtam és nincs is szándékom megtenni. Ez utóbbi ami a legjobban idegesít.
Na mindegy ezzel ne törődjetek, mostanában egy kicsit nyafka vagyok. (Ahogy a nagy író kifejtette: Asszony história nem hoz szerencsét - mondta Senki Alfonz.)
Egyébként elnézést a szerkesztő uraktól, de a sajtóról meg van a véleményem. Szenzáció hajhászó ostoba banda. A "szenzációs lelet" nagyon jó pofa jelzős szerkezet, de azért egy kicsit túlzás. A Tisza árteréből tízezer számba kerülnek elő ennél jobb leletek. Mégegyszer: tízezer számban, a szó matematikai értelmében. Amiról szó van az egy jobb alsóálkapocs töredék. Kevesebb mint a fele van meg. Ehhezképest a Mátra Múzeumban (Gyöngyös) egy egész mamut csontváz van kiállítva, a Természetudományi Múzeum régi kiállításán egy teljes óriás szarvas csontváz volt kiállítva (lehet, hogy tévedek de szerintem az is hazai lelet volt). Amikor mondom az egyik interjúba ezeket akkor erre az a válasz, hogy jó akkor ezt kihagyjuk mert a népnek szenzáció kell.
Lehet, hogy legyőzőm legendás lustaságomat és írok a DC-nek egy cikket. (Ne aprózzuk el szóval nem "pici pénzért", mint ahogy az itt szokás.) :).
 1666. _bv 2007 aug 11. 11:39  
no de megis lenyomtad azt a bolenyt, raadasul huszezer eve, nemmondom! :)
 1665. Jules 2007 aug 11. 11:37  
S milyen mélyen volt? Van róla fotód?
 1664. Luciferin 2007 aug 11. 11:29  
Mindíg gyáva voltam. Hős sohasem akartam lenni. Most sem célom. :)
 1663. Luciferin 2007 aug 11. 11:28  
Tudod az én pofám mindíg is nagy volt.
 1662. Jules 2007 aug 11. 09:52  
Gratulálok Luciferin! Mekkora az az állkapocs?
 1661. Bunny 2007 aug 10. 23:44  
A mi hősünk! :)
 1660. elche 2007 aug 10. 23:37  
Luciferin, csak nem?!?...:))))

"A maga nevében szenzációs, 20 ezer éves csontleletre bukkant egy búvár Hatvan egyik kavicsbányatavában; az ősbölény maradványát muzeális célra ajánlotta fel a kutató. A Hatvani Környezetvédő Egyesület őslényfosszília-kutatást szervezett könnyűbúvárok, természetőr, múzeumi dolgozók közreműködésével, a kutatás helyszíne a hatvani sóderbányató volt. Dobó Zoltán búvár egy ősbölény - Bison priscus - jobb állkapcsára bukkant a mélyben."

Gratula!:)
 1659. nlq 2007 aug 10. 22:36  
oke megbeszeltuk...
 1658. nlq 2007 aug 10. 22:35  
en itt illetve ezen forum elodjen olvastam rola, es nekem is bevalt...
 1657. elche 2007 aug 10. 22:15  
Ezt az öblítéses trükköt kitől hallottad, miért nem hallunk ilyesmiről korábban, tanfolyamon pl? Nekünk egy holland merülésvezető magyarázta el a hatásmechanizmust, miután elmentünk a cuccunkért a fülfájás miatt meghiúsult merülés napján. Nagyon meggyőző volt, eddig nekem is bevált.
 1656. Bunny 2007 aug 10. 22:08  
Eigen ez eddig úgy tűnik nekem is bevált. Eddig egy-egy hét merülés végére már volt gond a fülemmel, amióta rászoktam én is arra, hogy merülés után rögtön kiöblítem a fülem még (lekopogok, kopkopkop) nem volt ilyen gond. Orrdugulás ellen meg jó kis tengervíz, fejfására stb meg alvás. Hiába, a természet patikája :)
 1655. elche 2007 aug 10. 20:26  
Nekem is dugul időnként az orrom, már a tengervizes párás levegő is jót szokott tenni, de az is, ha kis víz kerül az orromba. Persze mindennel csínján kell bánni, én egy fülgyulladásos túra óta mindig viszik magammal kis üveg édesvizet, amiből egy kevéskét a fülembe öntök merülés után, öblíteni.
 1654. DUPLA 2007 aug 10. 20:21  
Tényleg, mi volt előbb én, vagy az orrom?
 1653. Garfield33 2007 aug 10. 20:15  
Vagy inkább te hozzá?

Mellesleg szerintem még mindig jobb, ha a búvár nem tud merülni, mintha nem tud feljönni. Tavasszal Sulawesin voltam úgy pár napig, hogy lassan tudtam csak lemerülni, aztán az egyik nap mehettem le újra, mint a kő. Aztán a merülés végén, úgy a 100. perc körül 10 m-en elbúcsúztam a csapattól, olyan reverse block-ot kaptam, hogy egy fél métert sem tudtam följebb jönni. Ennek nem nagyon örültem, mert azon a környéken nem 50 barral szoktuk a merülést befejezni, így a végére épphogy felértem. És ez még párszor megismétlődött. Szóval szar dolog, az biztos.
(Persze kedves társaim ott aggódtam a környékemen - vagy nem is aggódtak, csak a kamerámat lesték???)
 1652. DUPLA 2007 aug 10. 20:01  
Ebben kiegyezhetünk, feltéve, ha mégsem kell lecsérlnem az orrom. Elég nagy, de már úgy hozzámnőtt.:)
 1651. nlq 2007 aug 10. 19:49  
persze ertem en, de a hangszer konnyeben tisztul ha elotte az orrodbol meg az arcuregbol kiurited a cuccot... erre pedig a sos  viz igenis alkalmas...
egyebkent a sinupretet a Göbl Anna ajánlotta es nagyon bevált... elotte rendszeresen 5-10 meterrel feljebb kovettem a csapatot, es utolsokent ertem a tervezett merulesi szintre, mostanaban meg zuhanas le a tervezett szintre, aztan figyelem, ahogyan a tobbiek szallingoznak lefele
 1650. DUPLA 2007 aug 10. 19:38  
A SUDAFED nálam is bejött.
 1649. DUPLA 2007 aug 10. 19:31  
Alapból arról volt szó, hogy athalay egynapos búvárként ráfújt egy reverse block-ra és beszakította dobhártyáját. Mert el volt dugulva a hangszere. Remélem haladó búvárként nem mondok újat azzal, hogy a problémamentes merüléshez nem az orrodnak, hanem a hangszerednek kell tisztának lennie. Ezért aztán a konzervatívok úgy gondolják taknyosan nem merülnek. Hacsak nem tiltották még be ezt a szabályt. De ettől boldogan szipuzhatsz, csak ne kapd fel a vizet ha nem lesz belőle tömegmozgalom.
 1648. PDIC 2007 aug 10. 19:27  
A sinupret gyogynovenytablettát nem ismerem, ZENÉSZKÉNT  a SUDAFED nevű tablettát  használtam. Ja, és láttam zenész dobhártyáját kidurranni. Szegény elég furcsán nézett ki, ahogy jöttek a buborékok a füléből. Viszont a következő hónapban nem kellett veszekedni, ki vezesse a motorcsónakot  "drift dive" esetén. Volt egy fix sofőrünk...
 1647. nlq 2007 aug 10. 19:14  
alapbol nem a kurtrol volt szo:
"...folyó orral merültél, mert a trutyit pumpálod minden egyenlítésnél ide-oda a melléküregekben....
... Amit ajánlani szoktak, hogy a merülések előtt szippantsak egy adag tengervizet, az kitisztítja az orrot. "

erre irtuk, hogy a tengerviz vagy a steril tengervizes spray kitisztitja az orrot...
kurt tisztitasra a zeneszek biztos tudnak valami tutit...  :)

ami a zeneszek tudasan felul nalam hatasos az a sinupret gyogynovenytabletta (ami gyulladascsokkento es nyalkalevalaszto hatasu) na ez kitisztitja a kurtodet is !
 1646. PDIC 2007 aug 10. 18:54  
A Sterimar nálam is működik. Régebben (mielőtt felfedeztem) sok gondom volt az allergiám miatt. Valami van a vízben, amit nem bírok. Ez lehet csapvíz, uszoda, folyó, tó, bármi bárhol. Ha belemegy az orromba , akkor szinte marja a nyálkahártyámat és másnapra garantált a nátha és  torokfájás. A tengervíz nem árt. Rossz helyre születtem... :-) A Sterimar  segít, pár órán belül rendbejövök.
 1645. DUPLA 2007 aug 10. 18:47  
Jó. Egyszer majd mutasd meg, amint tengervízzel átöblögeted az Eustach-kürtödet. Gondolom valami spéci takony-pózban kell csinálni:)
 1644. nlq 2007 aug 10. 18:17  
ez olyan mint a guadeloupen a boltban:

en angolul: 2 bagett 1 nagy uveg hideg udito...
o valamit mond franciaul vegen kerdojellel...
en: please talk to me English
erre elismeteli franciaul...
en: please talk to me English
erre o:  aaa english!  es elmondja ujra franciaul
erre en: OK,
erre o hoz 1 bagettet es ket kis (meleg) uditot...
en meg: huje vagy mint a s.gg... (magyarul)


ennel mar csak a franciaul beszelo ettermi kisegito szemelyzet volt a jobb, Francia etlap francia etterem, ha valamit kertel, akkor elkerte az etlapot, es elkezdte lemasolni az etel nevet...
 1643. nlq 2007 aug 10. 17:52  
az egyik verziot ugy hivjak: sterimar  es valoban hatasos!
ez egy steril sos vizes oldat... szoval aki aggodik a tengerviz tisztasagaval kapcsolatban az hasznalja ezt...

lehet hogy dupla itt hitetlenkedik, de a magyar nepi gyogyaszat regota használja a sos vizes oldatot megfazasra orban felszivva.. ugyanis sokkal kimeletesebben tisztitja az orr nyalkahartyajat mint a sima orrfujas

azt persze senki nem mondja hogy kellemes erzes sos vizet az orba felszivni...  de mukodik es ez a lenyeg...

Dupla ha neked nem mukodik ne aggodj, cserelj orrot :)
Első   1 . . . 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés