»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 . . . 707
 1342. békabúvár 2007 júl 26. 09:59  
Többek között:) A probléma ugyanakkor nem rendszerfüggő hanem személyiségalapú, mind az oktató mind az oktatott oldaláról. Imádom amikor a különböző oktatási rendszerben kezdő tanfolyamot végzett kollégák osztják egymást, hogy ki a keményebb, királyabb, tudósabb. Személy szerint 3 oktatási rendszerből vannak különféle minősítéseim, de úgy látom, hogy a tananyag jellege és minősége mindenütt azonos, utána jönnek az emberi tényezők.
 1341. DUPLA 2007 júl 26. 09:50  
"Ha az irott doksiknak hinni lehet, hatalmasat zuhant a buvaroktatas melysege az utobbi ev(tized)ekben, annak ellenere hogy a rendelkezesre allo ismeretanyag egyre bovebb."

Pay And Dive Immediately!
 1340. DUPLA 2007 júl 26. 09:33  
Lady Nessie Loch, de az sajnos annyira skót, hogy semmi pénzért nem mutogatja magát.
 1339. vizidino 2007 júl 26. 08:52  
nem az elozo felsorolas helyett, csak kiegesziteskepp:

-vidra (tengeri es "hazai" is), hod, pezsmapocok
-igazan nagy harcsa, ponty
-pingvin, jegesmedve
-sosvizi kroki
-vizilo

termeszetesen nem mindegyik melle mennek be csak ugy a vizbe :)
 1338. hunyi 2007 júl 26. 08:37  
Gyere be. Már rég összeszereltem. Előtte hívjál fel, akkor én is odamegyek.
 1337. hunyi 2007 júl 26. 08:36  
Én komolyan beszéltem. Ez a nagyra nőtt kölyökbúvár komolytalankodik :-)
 1336. vizidino 2007 júl 26. 04:22  
"soha nem értettem, hogy néhányan miért nem közelítenek kellő alázattal a "búvártudományokhoz" és a vízhez,"

nem ertem miert nem erted :)
Tudsz nekem barmi olyan tevekenyseget mondani amit harom szamjegyunel tobben muvelnek es minden egyed kello felkeszulesel csinalja? A buvarkodas egyre nepszerubb, egyre tobb embernek van kedve (es lehetosege) a muvelesere, egyer tobb penz van benne az oktatasi rendszerek oldalarol, kovetkezeskepp egyre "higabb" lesz a buvartarsadalom. Pl. en is idekeveredtem valahogy :)
Sok eves tapasztalatom nincs, olvasni es netet bongeszni viszont szeretek. Ha az irott doksiknak hinni lehet, hatalmasat zuhant a buvaroktatas melysege az utobbi ev(tized)ekben, annak ellenere hogy a rendelkezesre allo ismeretanyag egyre bovebb. Es hiaba tudom, hogy a szamomra a legjobb hozzaallas az "olvas-figyel-csinalja-ujraolvas-ujraertekel-meg tobbet csinalja-" vonalon van valahol, ha az emberiseg tekintelyes reszenek ez kulonfele okok miatt nem megy. Es nem zarhatod ki oket a buvarkodasbol, ugyanugy, minthogy a motorozasbol, downhillezesbol vagy a gyerekszulesbol sem csukhatod ki az alkalmatlanokat. Az egyetlen amit tenni lehet hogy megnezed kiveles hol merulsz, es remenykedsz hogy a felkeszultseged es a meglevo informacioid elegendoek voltak ahhoz hogy jol dontsel. Az en egyeni megoldasom az, hogy ahova csak lehet magammal cipelem a merulotarsamat (asszony), es ha csak lehet azoknak a barataimnak a tarsasagaban merulok akik tanitgattak/tanitgatnak a buvarkodasra es akiknek az iteleteben ugyanannyira vagy jobban bizok mint a magameban (vigyazat, ez nem jelent teljes bizalmat:))

dino
 1335. Viktor-diver 2007 júl 26. 01:29  
Ezekből a cetcápa, és a bálna amivel még nem találkoztam...sajna...(

De a barracuda raj, hatalmas magányos barracuda, és nagyon nagy Napóleon még a látott toplistámhoz tartozik!)
 1334. Bunny 2007 júl 25. 20:45  
Komolytalan bagázs, itten fontos nagy kérdések vannak feltéve oszt tessék :)
 1333. hanyi 2007 júl 25. 20:19  
Na előbb 'hozd vissza a villáskulcsot' ...! (kódolt:-)
El ne menj előtte!
 1332. hunyi 2007 júl 25. 19:58  
Na majdén most Zakynthos-on :-))
 1331. PDIC 2007 júl 25. 19:48  
Sellő... :-)
 1330. Jules 2007 júl 25. 17:19  
Bunny? :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD
 1329. Garfield33 2007 júl 25. 16:30  
Ojjjant nem tuttok, amit én még nem láttam?  :-)

Na lyó, a fókák...
 1328. Zook 2007 júl 25. 14:46  
szardiniak csaligomben
rendes nagy barracuda csapat
(erjen gancs es megvetes de) szellempipahal
no meg jeges tiszta vizben fokak
kelp forest

 1327. Bunny 2007 júl 25. 14:39  
Volna egy általános kérdésem. Tételezzük fel, hogy fel kéne sorolnod merülőhelytől / tengertől függetlenül néhány igazi nagy durranás állatot. Nem lehet végtelen lista, tényleg csak azokat, amiket az ember az IGAZI NAGY élmények között emlegeti. Mi lenne az? Én ilyesmikre gondoltam:

Cetcápa
Egyéb cápa
Manta
Delfin
Bálna
Teknős
Csikóhal
Igazán nagy sügér
 1326. PiggyGirl 2007 júl 25. 12:33  
gGabesz!

nos, merülés nem lesz hétvégén, mivel nem fér be a cucc. Ellenben megtalálsz minket a pilismaróti üdülőövezet sátorozós részén, ez rögtön a zebegényi hajókikötő mellett van.
Keress egy zöld, zebracsíkos mitsubishit, egy nagy fekete német dogot, egy pici törpét (11 hónapos gyereknek álcázva:-)) ) és akkor ezek közelében meg lelsz minket is.
A számom 703354835, ha végképp nem találsz minket.
 1325. Bunny 2007 júl 25. 11:10  
Mivel rossz fórumon indult el a társalgás, tegnap onnan kimoderáltuk. Ám, mivel a beszélgetés érdekes, és itt helye van, most idemásolnám az egészet. Sajnos csak így ömlesztve működik a dolog egyenlőre, de látom nem úszom meg, hogy valahogy kiokoskodjam ennek a rendes megoldását.

DUPLA
Kedves Vasmacska! Sajnos ki kell ábrándítsalak: ez a hely egyáltalán nem alkalmas arra, hogy egy búvárbaleset tanulságait levonjuk, ahhoz ugyanis -ahogy írod is-  tények és nem utolsósorban objektívitás szükségeltetne. Szerény véleményem szerint minden olyan tényt ismerünk, aminől következik, hogy újbbakat már nem lesz módunk megismerni.
Összefoglalnám:
Tény 1.) Négy búvár lemerült és csak három tért vissza.
Tény 2.) Az előbbiből következik: a merülés során hiba, de valószínűbb hogy hibák sorozata következett be, melyek elhárítására valami miatt képtelenek voltak.
Tény 3.) Előbbi kettőből következik, hogy mindannyian érintettek (nem tanúk és nem tudósítók), vagyis kizárt, hogy tőlük objektív helyzetértékelés, vagy eseményleírás elvárható volna.
Tény 4.) Előbbi háromból pedig az következik, hogy további objektív információ (vagyis tény) már nem fog keletkezni.

Legyünk őszinték: hányan lennénk képesek egy ilyen tragédia után idállni a szakmai közvélemény elé és őszintén elmondani, én bepánikoltam, te menekültél, ő cserbenhagyta, mi becsődöltünk? (nem beszélve ennek büntetőjogi következményeiről) Hányan lennénk képesek egy barát halála után saját arccal idállni a valós sztorival, hányan lennénk képesek egy ilyen lekiismereti harakirire csak azért, hogy aztán nicknevek mögé rejtőzött pocsolyabúvárok kioktassananak, mit is kellett volna tenni abban a válságos pár másodpercben. Én azt gondolom, ma már mindannyian, minannyunknál jobban tudják mit kellett volna tenni, újat nem tudnánk nekik mondani.
Ezért gondolom azt, hogy nincs más dolgunk, mint megőrizni Miki emlékét, és ha tragédiája csak egy búvárt is nagyobb óvatosságra, a szabályok, a víz és a sport nagyobb tiszteletére ösztönöz, már nem halt meg hiába, hiszen többet tett mint amit az összes búvároktató és mentőbúvár együttvéve valaha is képes lesz: Életeket ment úgy, hogy nincs is jelen. (sajnos)

ElChe
Kicsit gyorsan vonsz le következtetést, szerintem.
A második pont nem tudom miért következik az elsőből: a halál oka lehetett kivédhetetlen rosszullét, egy olyan körülmény, ami akkor is végzetes lenne, ha az áldozat a nyugágyban napozik. Ha ilyen ok miatt veszti életét egy búvár, azért nem a társa a felelős.
Ergo a kérdések azért merültek fel, mert minden körülmény ráirányíthatja valamire a figyelmet, és biztosat a többség nem tud, viszont értelemszerűen mindannyian kérdéseket teszünk fel magunknak. Ha rosszullétről volt szó, akkor azon kell elgondolkodunk, mi eljárunk-e orvoshoz, tudjuk-e, mire vagyunk képesek? Ha tervezési vagy más hibáról van szó, abból is lehet tanulni. A társak már úgyis ezzel a teherrel kell éljenek, nem vádolni kell őket és a nevüket sorolni, hanem tanulni.
Te talán azért fogalmaztál így, mert többet tudsz az átlagnál az esetről. De megjegyezném, a balesetek körülményei külföldön nem titkosak, és a nem búvárbaleseteké idehaza sem. Ha valaki belerohan egy másik autóba, akkor igenis tudható, hogy túl gyorsan ment vagy elvesztette az eszméletét. És nem azért fontos ez, hogy ujjal lehessen rá mutogatni. Te azt mondod, valami hibát követtek el, legyen elég ennyi. És azt tanácsolod a búvároknak, akik között 5 merüléses kezdő is lehet, hogy ne hibázz? De milyen hibát ne kövessen el? Nekem egyszer nagyon sok múlott azon, hogy egy nem végzetes baleset későbbi elemzésekor pontosan rámutattak, mi volt a búvár legnagyobb hibája, és a kritikus helyzetben a fejemben dörömbölt ez az ismeret, ami talán nem rögzült volna egyébként. Meglehet, az életemet is ennek köszönhetem. Így talán megérted, hogy nem tudom azt mondani, így is elegendő tanulsággal szolgált Miki tragédiája.

Bunny
Javarészt igazad van (érdekek, lelkiismeret, stb), egyet kivéve. Én úgy gondolom az kevés, hogy megőrizzük egy társunk emlékét, igenis fontos, hogy le legyen vonva a tanulság az esetből.
Én mindig a repülést hozom fel példának (talán mert érintett vagyok ott is, hellyel-közzel). Ha leesik valaki, kőkeményen kivizsgálják, sok esetben a közvetlen barátai, mivel az a kör is elég szűk, és sokan ismerik egymást. Mégis, félretéve emberi fájdalmat levonják a tanulságot, ha kell a repülési szabályzatot módosítják, mert ott felfogták: azzal, hogy kummantanak még nem támad fel senki, viszont más ugyanúgy meghalhat amiatt, mert elköveti ugyanazt a hibát.
Sajnos itthon azt van amit írsz, és amit Vasmacs is említ, soha semmi baleset hivatalos magyarázata nem derül ki, nem lesz felelősségre vonva senki, elássák jó mélyre a dolgot. Félreértések elkerülése végett nem fejeket akarok a porba hullani látni. Azt szeretném, ha kiderülne ez meg ez történt, ezt meg ezt lehetett volna máshogy csinálni, hogy megelőzzük/kezeljük az ehez hasonló eseteket. Vagy derüljön ki, hogy ez elkerülhetetlen volt mint egy agyvérzés, infarktus.

Angliában azt is bejelentik, ha valakinek eltört a lába búvárkodás közben. Nálunk sok esetben ki se derül, ha baleset volt, dekókezelések 99.99%-áról soha senki nem tud meg semmit pl. az érintetteken kívül. Pedig nyilván lehetne tanulni belőle.

Mi megpróbáltuk 1-2 éve elindítani a búvárbalesetes sorozatot, ahová bárki név és minden más felismerhető momentumot megváltoztatva anonim beküldhetti a vele, ismerősével megtörtént esetet. Név nélkül, tehát nincs cikizés, de levonhatóak a tanulságok. ZÉRÓ vállakozó volt, pedig én is tudok több emberről, akinek lett volna mit mesélni. Ezen kéne változtatni.

DUPLA
Kedves elche talán nem szerénytelen, de nem felületes vagyok, hanem logikus. Kevés tényből próbálom a legvalószínűbbet összerakni. Ezért van, hogy a kivédhetetlen rosszullétet, meg a váratlan halált kizárom. Nem a lehetőségét, mert az ahogy nagyon helyesen írod mindig benne van a pakliban, hanem azt, hogy itt ez történt. Ha egy búvár infarktust kap a víz alatt, az - szaknyelven szólva - saját problémás helyzet, de ettől még az egyébként kontrollált társai a felszínre hozzák. Ha egy búvár a víz alatt marad, (ráadásul nem extrém mélységben), három merülőtársa pedig feljön, az nem saját problémás helyzet, hanem team-katasztrófa. Brutálisabban: egy kontrollált  team-merülés nem zárja ki a víz alatti infarktust, de azt igen, hogy az érintett segítség nélkül a víz alatt mardjon.

Egyébként egyetértek az információ-igényekkel, meg az elemző tanulmányok publikálásának szükségsségével is. Én egyszerűen csak azt mondtam, hogy a baleset jellege és bekövetkezésének sajátos körülményei zárják ki, hogy további és VALÓBAN OBJEKTIV információkat kapjunk. Lesznek még információk, de szubjektivek amihez lehet is majd viszonyulni: ugyancsak szubjektiven.

Egyébként bunny a repülős példa picit sántít, mert bár én csak hajóról ugrom, de azt gondolom alapvető különbség van felelősség tekintetében a két sport között. Úgy sejtem az ejtőernyős társ iránti felelőssége az ugrás előtt van, (személyi és tárgyi eszközök alkalmasságának elenőrzése) az ugrás pillanatában már minden ugró csak magában és a felszerelésében bízhat. A társak probléma megoldási esélyei ezzel együtt ilyen irányú felelőssége ekkor már ZÉRÓ. Vagyis az ugró társ egy esetleges tragédiának kívülálló tanúja és nem részese.  Biztos vagyok benne, hogy nem kell egy ilyen tapasztalt búvárnak, mint te rávilágítani, mennyire másként van ez a víz alatti buddy-systemes világban.

ElChe
Nos, én ezeket az objektív tényeket nem láttam még sehol hivatalosan. Hány búvár volt a csoportban? Milyen végzettséggel? Milyen felszereléssel? Mi volt a merülési terv? A terv szerint merültek-e? Ezek csak tények, de ezek sem ismertek.

DUPLA
Ne kérdezd, válaszold meg. Akármilyen végzettséggel, akármilyen felszereléssel és akármilyen merülési tervvel szerinted a terv szerint merültek?????

ElChe
Szerintem ez nem teljesen kizárt. Mert az sem, hogy rosszul tervez valaki egy merülést.
De ne folytassuk ezt így, mert nincs értelme. Ha valamiért neked az tűnik jobbnak, hogy soha többet erről a balesetről ne beszéljen senki, ez a te véleményed, és én nem foglak kényszeríteni semmire, mint ahogy mást sem. De engem többen, többször kérdeznek, nem csak itt, és én a dc szerkesztőjeként nem mondhatom azt, hogy mi magyar búvár balesetével soha nem foglalkozunk, csak azt elemezzük, ki mit rontott el a Bahamákon vagy Ausztráliában. Hidd el, erősen kisebbségben vagy a véleményeddel, hogy ezek a tények már nem érdekesek.

Bunny
AZ a baj, hogy ez mind spekuláció egészen addig, amig nincs hivatalos infó. De egyenlőre minden csak feltételezéseken alapul, ezért kár is ezen túráztatni magunkat. Úgyhogy ezt most függesszük fel, lesz még arra alkalom és hely, ahol lehet ezen agyalni. Ez a fórum pedig maradjon az, ami volt.

DUPLA
Alig hiszem, hogy olyant írtam volna, hogy erről többé senki ne beszéljen, meg hogy ezek az információk nem fontosak. És nem hiszem, hogy kisebbségben lennék (bár az sem tragédia) azzal a véleményemmel, hogy a baleset túlélő részeseitől nem várhatunk objektív értékelő jelentést, mint ahogy szerintem otromba dolog felszólítani az özvegyet is:ugyanmár tegye közkinccsé a rendőrségi eljárás az élettársa esetleges hibáit is taglaló hivatalos jegyzőkönyvét, pusztán mert sokan szeretnék véleményezni. Mindösszesen annyit állítottam, hogy a valóságot sohasem fogjuk megtudni, mert akik elmondhatnák azok érthetően egyrészt nem objetivek, másrészt kifejezetten ellenérdekltek. Ennyi és nem több a véleményem amit bátorkodtam megosztani veled, és az sem baj, ha nem értesz egyet vele. A baj akkor kezdődik egy eszmecserében, ha te mondod el, hogy én tulajdonképpen mit is gondolok, majd erre való hivatkozással mindjárt lekisebbségezel, amiből persze automatikusan következik, hogy nem is lehet igazam.

Ez azért fontos, mert a dc szerkesztőjeként szerintem neked nem a vélemények minősítésében és katalogizálásában lenne dolgod, hanem épp ellenkezőleg a szabad beszéd és a plurális gondolkodás elősegítésében.

A fórum ugyanis ettől érdekes, nem pedig attól, hogy egy szerencsétlenül járt búvárról és lelkileg megnyomorodott merülőtársairól félinformációk és szóbeszédek alapján kollektív rémrégényt állítanak elő.

ElChe
Erre nem különösebben kívánok reagálni, erről a fórumról is azt gondoltuk, maradjon meg a részvétnyilvánítások helyének, de nem korlátozhatjuk azt, hogy bárki bármilyen kapcsolódó véleményét megírja. Természetes a sok reakció, az eset nyilván felkavarta a búvártársadalmat. Ám itt már valami egészen másról látszik szólni a dolog- ezeket a témákat nem itt vitatnám meg.

békabúvár
Szerintem ennek a beszélgetésfolyamnak a 20. számú részvétnyilvánító hozzászólás utáni részét (ha ez technikailag lehetséges) egy az egyben át kéne emelni az általános témák körébe, és ott folytatni
 1324. Bunny 2007 júl 25. 08:39  
Az a bajság, hogy szerintem a búvárok 90% úgy gondolja kimondva, kimondatlanul, hogy

1. ő halhatatlan, mindig mással történik baleset
2. Az a sok hülyeség, amit tanult csak túllihegése pofon egyszerű dolgoknak.

Pont mint az autóvezetés. Én is így vezettem (régi suzuki 160 közút, sok hülye mazsola húzzon le előlem ...) amíg egyszer egy teljesen tiszta időben, kényelmes 100-as tempónál meg nem történt az első baleset. Utána végig gondoltam, hogy semmit nem csináltam "rosszul", másként csak ott épp így fordultak a körülmények, és gyökeresen megváltozott a vezetéshez való hozzáállásom.
Aztán voltam egy vezetéstechnikai tréningen, ahol átéltem mi a külömbség 55 és 60km/h között (mondjuk, hogy elütöd vagy elkerülöd), ami méginkább elgondolkoztatott (ezt amúgy kötelezővé tenném minden sofőr számára).

Búvárkodásra visszatérve én már vissza tudok utasítani merülést. Nagyon sokan nem, és ez komoly hiba. Ha nekem valaki azt mondja, gyere tolunk egy 60méteres, azt mondom neki, én nem megyek. És láttam már olyant is, amikor a 30 kilós 25 merüléses kiscsaj -oktató barátnője, a legrosszabb!- ledöngetett velünk megnézni 40-en a gorgóniákat, aztán én csak azt láttam hogy jóval lejjebb bóklásznak.
Utána pedig lelkesen mesélte a hajón, idézem "de jó volt ez az 50-es merülés, olyan jól esett, te miért nem jöttél le?". Erre most mit mondjak, hogy neki 18-on lenne a helye?
 1323. békabúvár 2007 júl 25. 07:47  
Pont így látom én is általában: A balesetek első előszobája az önismerethiány, ami sajnos "hozott dolog" soha nem értettem, hogy néhányan miért nem közelítenek kellő alázattal a "búvártudományokhoz" és a vízhez, hogy tanulmányozzák mindkettőt, sajnos a fizika társadalmi státusztól függetlenül mindenkihez könyörtelen. Utána jön az első oktató  milyensége, 20 év alatt láttam több karizmatikus, búvároktatásra termett személyiséget, de sajnos több olyat is, aki kezdőbúvárból mint önigazolást kereső "rakéta" sivított el, és élve az egyes oktatási rendszerek által biztosított lehetőségekkel, kb. 1 éven belül már oktató is volt, papírízű elméleti tudással, kellő merülési tapasztalat nélkül, pedagógiai képességek hát... Itt aztán sok minden szerepet játszott a motivációk között, például amit látni véltem: vezetői hajlam kiélése, ami máshol nem adatott meg, gátlásos fiú csajozási szándékból való figyelemfelkeltése, könnyűnek vélt megélhetés keresése anélkül hogy szeretnénk a búvárkodást. A "búvárpiacon" sajnos nagyon jelentős a túlkínálat, így ha valaki valamilyen "papírt" nagyon szeretne, azt meg is fogja előbb utóbb kapni/venni mert talál hozzá embert. Itt játszik ismét szerepet az önismerethiány mert magam részéről nem értem, hogy valaki miért büszke olyan papírra aminek a követelményszintjét nem tudja teljesíteni. A magam részéről szívesen beszélgetnék azzal az oktatóval, aki olyan, igazolványa szerint haladó búvárt képzett, akinek a kompon állva gyorstalpaló keretében magyaráztam el egyszer, hogy mi is a dekompresszió... Tudom, hogy amit leírtam, nem általános azért, nem szeretnék hitelrontóként tetszelegni, de van ilyen is. A biztonság első lépcsője, hogy minden kezdő búvár legalább önmagával szemben kíméletlenül "befelé" tisztázza saját képességeit és alaposan válassza meg oktatóját.
 1322. hopposztkopp 2007 júl 24. 19:27  
Nagy többségben az a tapasztalatom, hogy kedves búvártársaim nem szeretnek "kínlódni". Volt néhány merülőpárom akivel semmilyen gyakorlatias feladatot nem lehetett elvégeztetni. Mutathattam én, hogy reduktor ki, oktopusz be, már itt tagadóan rázták a fejüket. Mi az, hogy a maszkba vizet engedjenek? Mikor egész idő alatt azt igazgatták, hogy végre tiszta legyen? Persze a medencében kellett, de itt ? Miért kéne pont az áramlás ellen egy kicsit pedálozni, mikor nekik a legjobb felszerelésük van és még ezt is hajtani kell. Csupa fárasztó, kimerítő dolog. Próbáltam kicsit lazábban. Gyerekek, csak légzőgyakorlat. 5mp beszív, 5mp benntart, 5mp kifúj, 5mp nem vesz levegőt. Két perc és elájul mindenki. Gyakorlás és szintentartás erről aztán fogalma nincs .
Röviden: a könnyűt még értik, a búvárt mégt hallják, dehogy ez sport. Hát egy gyerek is tudja azt amit mi csinálunk. Miért kellene ebbe belegebedni? Ugyanmár , ha baj lenne ott az oktató meg a dm (a néger) és húzzanak ki. Ezért is fizettem vagy nem?

Vannak kivételek,  többségben. De ez a néhány...  Szeressék meg Mexikót.
Mondandómnak köze nincs az elmúlt napok eseményeihez. Azokról merengtem, akik minden nap "balesetet" szenvednek. Akikre ránézek és tudom, mai is "necces" nap lesz.
 1321. Bunny 2007 júl 24. 18:00  
DUPLA: Én amit leírtam "amott" azt most is tartom. A konkrét esetben amígy nincs hivatalos információ, addig minden amit tudunk csak pletyka. Persze, hogy úgy van ahogy mondtad, hogy sok érdek fűződik az eltussoláshoz, de remélem ez változni fog, mi például azon leszünk, hogy ez így legyen. Mert ezekből az esetekből tanulni kell, holtakat feltámasztani nem lehet, de megakadályozni, hogy valaki elkövesse ugyanazt a végzetes hibát, KÖTELESSÉGÜNK.
Szerintem mindannyian ez mondtuk egyébként, csak más irányből láttuk a tényeket.
 1320. Bunny 2007 júl 24. 17:45  
Ha valaki szeretné általánosságba véve a búvárbalesetek lélektanáról folytatni a beszélgetést, EZ AZ A FÓRUM, ahol annak helye van.
 1319. gGAbesz 2007 júl 24. 13:45  
Időben szólj akkor légyszíves! Mindenképpen tiszteletemet tenném.
 1318. Peetry 2007 júl 23. 22:49  
közben mást keresve megtaláltam a választ ugyh akkor hogy ne csak offoljak:
kedves Peetry:

XTX újdonságok
    egy mozdulattal cserélhető kilégszelepfedélkis és nagy kilégszelepfedél tartozékmegfordítható (jobbos és balos tömlőcsatlakozási lehetőség)az első lépcső mind a 4 LP kimenete 3/8 szabványú

üdv, Peetry
 1317. Peetry 2007 júl 23. 22:33  
bocsi, de most hirtelen nem találom sehol rá a választ. mi a különbség az apeks at-atx-xtx reduktorai között?
mer igy most az atx-xtx között csak a -20% súlyt (már ha igaz), meg a kétoldali tömlőelhelyezést látom.
 1316. PiggyGirl 2007 júl 23. 19:13  
bocsi ,Peetry-nek szólt
 1315. PiggyGirl 2007 júl 23. 19:12  
hali,Ime vagyok,a Piggyéktől, Grrrob-nak üzenem,hogy a kisebb pénzű búvároknak,mint mi is a künnyűbúváron a merülőhelyek címszó allatt találsz ötleteket és személyes értékeléseket is bár nincs hálygszkúlba szedve
 1314. Bunny 2007 júl 23. 13:00  
Igen , ez már kezd gépházas lenni :) Fejlesztés folyamatosan zajlik, van még jópár ötletünk, amit meg fogunk valósítani, igérem még egy darabig nem fogunk a babérjainkon ücsörögni (merthogy nincsenek amúgy sem :D) Fejlesztési felajánlást köszönjük szépen, de a portál keretrendszerének ismerete nélkül nem megy, azt viszont nem is hét, hanem 8 lakat alatt őrzöm. Meg aztán túl egoista vagyok ahoz, hogy más kódját használjam, mert valami úgysem fog tetszeni benne, akkor meg te is tudod egyszerűbb megírni mint alakítgatni. De mégegyszer, köszi a felajánlást, jól esett!
 1313. grrrob 2007 júl 23. 09:10  
Ah, szóval vannak folyamatban levő fejlesztések. Ez nagyszerű.

Ha kell segítség (tervezés (bár ez személyes találkozás nélkül nehézkes, én meg szegedi vagyok) / programozás) szóljatok, augusztusban lesz némi időm karitatív tevékenységre. Így tudnék visszaadni valamit a búvár közösségnek, kezdő kérdéseimre kapott válaszaimért cserébe. :)

Bocsi, ha tolakodó vagyok, vagy ha ezt nem ide kellett volna írnom, hanem a gépház-ba.
 1312. Bunny 2007 júl 22. 23:55  
Ahogy mondani szokás nyitott kapukat döngetsz, egyike az új fejlesztéseknek. Csak ezt is, minden a többi szolgáltatást megpróbáljuk a legjobbra megcsinálni, de egy ideje már rágjuk gittet.
 1311. Peetry 2007 júl 22. 23:31  
nah hát kicsit megszenvedtem, mire sikerült végigolvasni az elmúlt egy 7 hozzászolásait.
Ma este értünk haza Krk-ről, nagyon jó volt... hugommal bele is csaptunk egyből első nap az AOWD-be, így igaza is lett annak aki korábban azt mondta, utána már nem lesz annyi kérdésem:) Beigazolodott a sejtésem is, hogy a roncsok vonzanak leginkább:)
érdekes a vita a fórum tagolásáról, erről jutott eszembe ami már régebb óta motoszkált bennem. és ez főleg azoknak szol akik a DC-t is üzemeltetik.
elnézést a kis reklámért, nézzétek meg a kocsmakereso.hu-t. (egyébként nagyon hasznos oldal, de most nem e miatt említem:)) szerintetek mennyire lenne jövője egy ehhez hasonló merülőhelyeket nyilvántartó oldalnak? vagy egyszerűen regisztálja az ember gugli earth-be? Szerintem nagyon jo lenne ha lenne vmi nyilvántartás, főleg mivel vannak jópáran közülünk, akik nem utazgathatnak sajnos anyagi okok miatt évente többször is a vörösre, így kifejezetten hasznos lenne a környék, és hazai merülőhelyeinket nyilvéntartartani esetleg vmi értékelést vezetni róla... stb...
 1310. PiggyGirl 2007 júl 22. 06:48  
kivéve a gold tequilát, mivel ahhoz nem jó a só:-))
 1309. nlq 2007 júl 21. 21:30  
tengervizben a legjobb a tequila! hat meg ezt sem tudjatok???
 1308. PiggyGirl 2007 júl 21. 19:59  
elvileg jövőhét végén megyünk, de egyelőre képlékeny, hogy merülni is tudunk-e majd...mi viszük le a féltársaság cuccait, meg az eb is jön, így lehet, hogy a búvárcuccoknak már nem lesz hely, ha pontosodik a dolog jelzem... de merülés nélkül is találkozhatunk ám...Józsi bá csupa jót mondott rólad:-))
 1307. gGAbesz 2007 júl 21. 19:36  
Marótot mikorra jegyezzem elő??
 1306. gGAbesz 2007 júl 21. 19:34  
A kép már önmagában is felér egy izgatással!
 1305. Garfield33 2007 júl 21. 19:06  
Nos, ha már ilyen szépen kértétek (vagy nem is?), akkor itten van egy kis videjó - a résztvevők utólagos engedelmével: 

    www.stefi.hu/leanykeres.wmv

Csak nehogy víz alatti eskető "barátunk" ellenreklámnak vegye és bepereljen. De asszem van hivatalos fórum-prókátorunk...
 1304. Garfield33 2007 júl 21. 19:03  
Ahol aztán válogathatnátok a jobbnál jobb, komoly egzisztenciával rendelkező, nőtlen búvár-egyedek közt?
Ez nem olyan topic, kedves Aladár. Máshol kell vadásznod.

U.i.: a nyugdíj nem 40 év felett kezdődik. Illetve jóval felette...
 1303. elche 2007 júl 21. 18:30  
Szerintem bármit próbál az ember, lesz egy kis sós mellékíze.:)
 1302. PiggyGirl 2007 júl 21. 18:14  
Nem baj, majd legközelebb:-)) érdemes kipróbálni, mivel fölöttébb vicces és érdekes élmény, aki nem szereti a szeszt, annak javaslom a dobozos üdítővel való kísérletezést...
 1301. Viktor-diver 2007 júl 21. 16:02  
No...levagyok maradva! :) Mert még csak víz felett italoztam...
 1300. PiggyGirl 2007 júl 21. 15:05  
mi az egyik szafarin megnyitottuk a propeller-bárt: majd minden roncs propellerénél söröztünk:-)), no nem nagy ivászatra kell gondolni kb. 4-5-en voltunk egy kis dobozos sörre. De a lapos üvegből ivás sem egyszerű, tanúsíthatom. A 100. merülésemre víz alatt pezsgőztünk:-))
 1299. Aladár 2007 júl 21. 14:35  
Szerintem meg legyen nyugdíjas topik is a 40 feletti pasi búvárok számára. A csajok ugyebár kortalanok...
 1298. VasMacska 2007 júl 21. 11:14  
Na most a tematizálás és a rend fenntartása érdekében, KedvesMester:-) ez nem a Gépház -hoz tartozna?:-)
Szerintem az is jó lenne, ha valaki pl. egy cikkhez szól hozzá, az jelenjen meg a az általános fórumban is. Ennek annyi haszna lenne, hogy amikor majd hónapok múlva valaki előveszi a cikket, akkor ott látja, hogy volt vélemény és esetleg vita ezzel a cikkel a kapcsolatban és érdemes a keresőben rákeresni, hogy  kinek mi is a véleménye ezzel kapcsolatban, alalkult -e ki valami konszenzus a kérdésben. Azt persze nem tudom, hogy ez technikailag, tárhelyileg megoldható-e?
 1297. elche 2007 júl 21. 10:53  
Köszi!
Még nem voltam Gyékényesen, azt hittem, kicsivel jobb a látótávolság. De hát legalább ki van építve, ez is valami.:)
 1296. PiggyGirl 2007 júl 21. 10:12  
Sziasztok!

Che akkor pár szó Gyékényesről. Van két lehetőség a merülésre, egy ami a kastélyfogadónál van, és van egy búvárbázis is. A fogadónál lévő kötélpálya összetettebb, mint a bázisnál lévő, viszont ez utóbbi mélyebbre visz. A fogadónál van a víz alatt kád, wc, talicska, 2 trepni, mosdó, bomba, hordó, bmx, a másik helyen van vizibicikli, barkas, hajó...tölteni mindkét helyen lehet...100 illetve 80 Ft/liter.
A fogadónál nekünk Kránicz Zsolti, böcsületes nevén Bundzsi segített a töltések során. A bázison Gasché Gábor merülésvezető volt a segítségünk.
A fogadónál nem kell fizetni a merülésért, de mi ott is szálltunk meg, a bázison 1200Ft/nap/fő a merülés.
Sajna látótávolság néha a nulla felé tendált, ha nem lett volna kötélpálya, akkor nem sokra megyünk a víz alatt. De így is négy napot merültünk és 7 merüléssel lettünk gazdagabbak és számos tapasztalattal. Én speciel önszorgalomból írótábla segítségével megrajzoltam a fogadónál lévő kötélpályát, mint kiderült egy pár méter és így egy tereptárgy maradt, le, de oda pont akkor nem úsztunk el.
Bővebb infók: www.kastelyfogado.hu, www.bundzsidive.hu, www.posseidon.hu

Összesegében Gyékényes szerintem nagyon jó tanulóvíz és a környék is gyönyörű, mi jövőre megint megyünk.
 1295. Bunny 2007 júl 21. 09:49  
Én már annak is örülnék, ha minden régi regisztrált búvár itt fórumozna aktívan ...

Nézd, 2 dolog. Először is egy Wetpixel szintű, világporondon működő fórum nem összehasonlítható egy magyar búvárpiaccal. Emellett mielőtt megcsináltuk a saját fórumot elég rendesen körbenéztem, végig rágtuk egymás között és külső tagokkal, mi lenne az ideális. Nem titok, hogy az index búvárkodás fórum volt a bölcsőnk, és úgy éreztük ott is kiválóan működik a nem szétaprózódós felosztás.

Másodszor. Én magam égőnek találom azokat az oldalakat, ahol boldog-boldogtalan fórumokat nyit, ahol van az ő hozzászólása, meg még egy másik, a haverjáé és ilyenből van egy tonna. Ezt nem akartuk, ezért maradtunk ennél a struktúránál, főfórum a fő csapás és a kapcsolt fórumok mint a cikk, képtár fórum a reszli.

Ehez képest most úgy néz ki, ha megnézed, hogy a fotósverseny fórum általában elviszi a csevegés javát, meg egy-egy érdekesebb cikknél is kialakul az eszmecsere, ami nagyon jó szerintem, bár egy kicsit váratlan fejlemény, főleg a fotós.

Ezekből kiindulva továbbra sem tartom jó ötletnek széttagolni mégjobban a fórumot, meg is mondom miért. Ha megnézed a gépházban is volt már szó mindenről, a hónap képe fórum is általános beszélgetés helyszíne. Ideális az lenne, ha minden téma ott zajlana, ahová való, de mivel a jelenlegi példa is azt mutatja, hogy a barátaink nem fórum téma-hozzászólás téma alapján választják a beírás helyét, hanem ahol éppen sikerül, így szerintem ha szétszednénk érdekesebb témákra a fórumot, nincs garancia, hogy az adott téma tényleg ott zajlana.

Persze lehetne moderációval átpakolni egy-egy beszélgetés máshová, de ez a reply-k stb miatt technikailag nem annyira egyszerű, és nem is tudom ki mit szólna, ha eltűnne a hozzászólása és máshol megjelenne. Meg aztán nem is biztos, hogy szeretnénk ezzel is foglalkozni, mármint hogy a hozzászólásokat a helyére pakolgatni.

Szóval a lényeg, én nem vagyok egyáltalán a tematizálás/ nyitás ellen, tetszene, hogy fontosabb témákat az új látogató megtalálna tematizálva. Technikailag nincs akadálya, hogy akár tucatnyi új főtémát létrehozzak, de egyenlőre nem látom biztosítottnak, hogy ezzel bármit is elérnénk amiatt amit írtam.
Nem akarunk senkire semmit rákényszeríteni, a fórum - bár tudom, ez sajnos még így van a köztudatban kimondva vagy kimondatlanul - nem ElChe és Bunny fóruma. Ez a fórum mindenkié, aki DC regisztrált tag, és persze ide való dolgokat akar írni. Fórum ügyben alkalmazkodunk a többségi igényekhez amennyiben ez lehetséges.
Jelenleg a fórum szokások azt mutatják, a csapat nem kívánja tematizálást követni, inkább csak "hömpölyög" a csapat ide-oda, ahol épp téma van, és ott folyik minden csevegés. És ha ez az igény, akkor így fog működni a fórum. Ha az mondjátok, és úgy is tesztek -ez nagyon fontos! -, hogy már pedig egy-egy nagyobb téma külön legyen, rajtam nem múlik, de ez tőletek kívánja, hogy megváltozzon a mostani fórumozó szokás, mert akkor a beírás előtt végig kell gondolni, hogy tényleg idevaló amit akarok? ÉS ha nem, bizony váltani kell a fórumot.

Nekem így is jó, úgy is jó. A tematizálás nekem is jobban tetszik, én informatikus vagyok aki a logikát és a rendszerezettséget fanatizálom, de eszembe sincs senkire rákényszeríteni.

Na, ez hosszú volt.
 1294. VasMacska 2007 júl 21. 09:31  
Csak lássák meg időben, hova kerültek...:-)
 1293. Bunny 2007 júl 21. 09:28  
Kell az a kezdő topic, úgy látom. Szegény ezeket olvasva azt hiszi, ez a normális ... pedig nem :P
Első   1 . . . 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés