»» ««

Vietnam

Nyomtatás
Indo-pacifikus térség


Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnam
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  

[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Bunny 2018 nov 16. 10:20  
Okés, észben tartom mint úticélt! Meg Kubát is lehet érdemes felvenni, mai hír ,hogy ott is nagy változásoknak néznek elébe. Lehet a "régi" Kuba már nem sokáig látható.
 10. Kékbálna 2018 nov 15. 10:59  
A Phu Qouc környéki merülőhelyek a bázis szerint átlagosak. A környékben azért rengeteg kíváló merülőhely van 3r óra repülő úton belül, akár Bali, Sulawesi irányba, akár Thaiföld (észak) Myanmar irányban. De az öböl tulsó oldalán levő Ko Samui is erősebb. Na ebben a mezőnyben azért egy átlagos merülőhellyel nehéz boldogulni.
Szerintem egyébként a búvárkodás nem favorizált sport Vietnamban. Macerás és nagyon technikai az egész. Az országba így is dőlnek a túrosták, mivel van mit nézni, venni, enni és és nagyon olcsó.
Hogy is mondjam minek neked egy ász póker mellé az ötödik lap?
Nagyon szeretem azt országot. Most érdemes oda menni, mert már látom a nyomait a drágulásnak és a nagy ipari turizmusnak. Itt mégaz utcán rengeteg kiváló kaja lehetőség van. Sírni lehet az örömtől a roppanós zsemlébe töltött húsoktól és illatos zöldségektől füvektől. Mindez kevesebb 200Ft-ért. Tényleg a legjobb magyar minőségű  zöldségek elérhetők, mellette a teljes trópusi zöldség és gyümölcs kínálattal. Minden hús esznek amit mi (igen malac is). Vietnám sokkal tisztább, mint Indonézia - azért Ázsia.
Miben látszik az iparosodás? Hoi An világörökség része. Özön túristan volt ott négy éve és most is. Most a belvárosban 5-8 üzletet (az ott nagyon sok) felvásárolt valaki és igazi mű kávézót (Starbuck like) csinált belőlük vietnami stílusban. Profi a külcsíny. 5* a kávé. Csak ne egyél semmit! Vietnamban nagyon kiábrándító hallani a mikro csippanását, hogy kész a sütid. Aztán belül hideg/fagyott a brownie. Különben is nem olyan stabil ott az elektromos hálózat, hogy a jó eséllyel többször kiolvadt kaját szívesen eszi az ember.
Miközben az utcán a kislány faszénen olyan kaját ad neked 20k dongért friss alapanyagból, hogy mindenki úját megnyalod nem csak a sajátod. Ezek a nagy tőkeerős cégek elkezdik kiszorítani a kis kocsis árusokat, amiért nagy kár. Ott van az érték és tényleg minden kaja egyedi.
Most érdemes menni. Van mit csinálni. Búvár cuccot ne vigyél! Ez van. _B)
 9. Bunny 2018 nov 15. 09:41  
köszi a beszámolót! Azért az meglepő, hogy nincsenek végzett búvárra felkészülve.
Azt hiszem, már mi is egy másik generáció vagyunk Bálnabá', és egyre kevésbé találjuk meg azt a fajta búvárkodást, amire vágyunk. Emlékszem, amikor a 2000-res évek elején az adriát jártam egy 100Kn merülési engedély után ott merültél ahol akartál, hatalmas élmény volt. És hol volt az ahoz képest amit pl Násfay-ék láttak annak idején?!
 8. Kékbálna 2018 nov 15. 01:03  
Phu Quoc szigete Kambodzsa előtt. Több (3-4) bázis is van. Mind introra van beállva. Egy kihajózás 2-3 merülés intro kondíciókkal (adnak cuccot, szerelnek és visznek/húznak a vízalatt). Árak: 95-105 USD egy előbb leírt 2-3 merüléses napi túra. A hajók nagy vietnami dzsunkák. Van rajtuk hely és ebéd is. :D

Mikor megtudták, hogy saját cuccom van, kicsit elakadt a tárgyalás és nem tudtak búvár árat adni. Így maradt az intros ár.

Sajna a légkondi benyomta a szinuszunk + mikor jobban lettünk a párom az istennek sem tudtam rábeszélni az egy napos merülés logisztikájára. "A Balin becsomagolt száraz cuccot akarod összevizezni egy napért? Nem."

Így a további információk a Flipper bázison történő beszélgetésből származnak.

Az északi merülő helyek max. mélysége intro barát 8m. Jaja. Itt azért meg kell küzdeni a dekóért. A déli merülőhelyek akár 28 méteres merülések is vannak. Ugyebár ez a Thai öböl keleti bejárata és Phu Qouc egy homok padon van. Így nagy leszakadások nincsenek. A déli részeken sok szép épp koral van. Nincsenek nagy (50cm<) halak. (Később kiderül miért.) A látótávolság olyan homokpad kompatibilis 5-15m. Ne feledjük el a sziget a kilométeres homokos strandjairól híres üdülőhely. A bázis honlapján is erre készítenek fel.
Szóval a Phu Quoci búvárkodás véleményem szerint nem tapasztalt búvároknak van kitalálva. Hanem arra, ha apának vagy anyának vannak rejtett búvárkodás iránti vágyai, itt leviszik a vízalá. Ha ez nem múlik el az első nap után jön egy tanfolyam. Aztán a nyaralás végén lehet hazarepülni Krasznojarszkba a friss PADI OWD kártyával. Pénzügyileg ki van ez találva. De valahogy az egésznek nincs az a Cousteaus, Hans Hassos hangulata, ami még a 2010 előtti búvárokat átitatta. Azokra gondolok, akik beérik a merüléssel és azt kellő megszállotsággal ismétlik. Ma már ilyen McDonaldos búvárkodás folyik. :D Ja és mindenki James Bond (síel, búvárkodik, sziklát mászik, karatézik, F-1 vezet stb...) esetleg egy kicsit több. Mindez Go Proval kézben esetleg on-line. :D
Visszatérve Phu Qouc-ra. Mindezek ellenére sok bébi dajka cápát láttam. Úgy éttermenként 2-3-at az akváriumban és sügérből is volt 4-6 éttermenként. Hát igen. Szerintem volna mit nézni a víz alatt. De Kambodzsától 15km-re igen kemény az élet. Így itt bizony kifognak mindent és aztán igyekeznek megetetni a túristákkal. Az első felindulásomban gondoltam arra, hogy megveszem egy étterem dajka cápa készletét kerül amibe kerül. Aztán elengedem őket a mólónál. Sajnos tovább gondolva az jött ki, hogy 5 percen belül valamelyik dzsunka megint kifogja őket. Hiszen a homokos pad nekik optimális életközeg, lenne. Meszebb nem tudtam volna vinni őket. Valamint az étterem és a halászok haragjától is féltem. Így a látványos cápa mentés elmaradt. Egyúttal minden tengeri herkentyű fogyasztásától elment az étvágyam. Pedig higgyétek el gyönyörű kagyló csodák és rákok voltak. Nem egy nagy tett. De legalább nem erősítettem fogyasztásommal a rabló halászatot. Mondjuk azért volt más isteni kaja is. ;)

Szóval ebben a környezetben nehéz környezet tudatos búvárnak lenni.
A Da Nang melletti Hoi An-ban is láttam napos búvártúrákat. A struktúrájuk és áruk rémesen emlékeztetett a Phu Qouc-ira. Úgy látom Vietnamban a búvárkodás a túrista ipar része és központilag van szervezve. Bár az egész még nagyon bimbózó állapotban van. Ne felejtsük el, hogy itt fognak ki ipari mennyiségű tengeri csikót a keleti gyógymódhoz. (Láttam őket zsákszám egy erre szakosodott boltban.)

Ha valaki volt már a Ha Long öbölben az nagyot csodálkozik azon az olajozott túrista gyáron, ahogy a Ha Noi-ból induló buszok 11:50-re megérkeznek és a hajókra szállítják az utasokat. Majd a hajó percre tervezett program van tavaszi tekercs készítéssel, tengeri kajakozással stb... Miközben a turisták szórakoznak a szippantós hajó visza az anyagot, lajtos meg hozza a vizet. Tényleg irigylésre méltó szervezés, aminek a következtében egy éjszakai kintalvás után 11:45-re visszaérkezik a hajó a kikötőbe. Addigra minden szoba ki van takarítva, már csak az aktuális csapatot kell partra rakni és jöhet a váltás. Döbbenetes teljesítmény optimalizált ipar. Mindezt úgy, hogy a Ha Long öblöt kimondottan lehet élvezni.

Bár nem merültem végül kint. De úgy vélem az is hasonló óramű pontossággal működik.
Én meg már öreg vagyok és bohó. Jobban tetszik mikor Pisti azt mondja "Hmm itt még nem merültünk csak balra." Ok, akkor menjünk jobbra most nézzük meg mi van ott. Legfeljebb lebegünk egy jót. :D
 7. elche 2013 jún 12. 21:54  
Természetesen.
 
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés