»» ««

Törökország

Nyomtatás
Mediterrán-tengerek

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a határállomáson szerezhető be, 30 USD vagy 20 euro. Pénznem török líra. Legnépszerűbb turistaszezon június-szeptember, merülésre ideális a szeptember-október.
Dekompressziós kamrák: Isztambul, Bodrum, Antalya, Kocaeli, Izmir, Trabzon. Vészhelyzeti telefonszám: 112
A hivatalosan európainak számító országnak a valóságban csak egészen kis része van az öreg kontinensen, területének nagy része Kisázsiához tartozik. Igen hosszú partszakaszán több helyen is van lehetőség a búvárkodásra. Az erre legkevésbé alkalmas rész az északi, fekete-tengeri partszakasz, ahol rosszabb a látótávolság és hűvösebb a víz. Az ország nyugati része az Égei-tengerrel határos, a körülmények a keleti görög szigeteken (pl. Szamosz, Kíosz, Rodosz) tapasztaltakhoz hasonlóak. A déli rész, a Török Riviéra üdülőhelyei rengeteg turistát vonzanak, itt van a legtöbb búvárbázis is. Ezek jelentős része színvonalas szolgáltatást nyújtó, és a merülések ára is kedvező. Gyakori az egyiptomihoz hasonló napi kihajózásos merülés, ahol a két merülés közötti időt is a nagy hajók fedélzetén lehet eltölteni, és az ebéd is benne van az árban.

A kifejezetten búvárszempontból érdekes úticélok közé Kas sorolható. Igyekeznek folyamatosan fejleszteni, az egyre színvonalasabb búvárbázisok mellett mesterségesen elsüllyesztett hajókkal alakítanak ki új merülőhelyeket. Ezen túl is akadnak roncsok és könnyen beúszható üregek, de a Földközi-tenger átlagához képest valamivel melegebb víz (nyáron akár 27 fokos), és gazdagabb élővilág lehet elsősorban a vonzó. Nagyobb sügérek, murénák, polipok bármikor előfordulhatnak, mint ahogy sok más is, a barrakudától a remeterákokig.

Kas mellett a török Riviéra valamennyi nyaralóhelye (Alanya, Kemer, Antalya, stb.) körzetében működnek búvárbázisok, de talán valamelyest jobb merülési lehetőségeket kínál a bodrumi félsziget ezeknél. Bodrum városa egy nagyon érdekes víz alatti régészeti múzeummal is büszkélkedhet, és mind a város, mind a félsziget kellemesebb úticél a nagyon turizmusra kihegyezett városokhoz képest, ahol számos turista szinte ki se mozdul az all inclusive ellátást nyújtó hotelekből. Az ország nyugati partszakaszának legismertebb városa Izmir, és az ehhez közel eső Cesme városában található több búvárbázis. Az ország északi, fekete-tengeri partszakasza búvárszemszögből nem számít túl érdekesnek.

Az ország fejlett infrastruktúrája, a kifejezetten európaias hangulatú üdülőhelyek rengeteg turistát vonzanak, ezért a forró nyári időszakban nagy lehet a zsúfoltság. A kedvező időjárás miatt viszont akár az ősz is megfelelő lehet egy búvártúrára, amikor enyhül a kánikula, de a tenger még mindig nagyon kellemes. Ebben az időszakban utószezoni árakkal lehet ráadásul kalkulálni. Télen viszont a búvárbázisok jelentős része bezár. Nyaranta van lehetőség búvárszafarikon is résztvenni, így több térség merülőhelyei is megismerhetőek.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Turkey
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Airbus mesterséges zátonynak Hajót süllyesztettek Bodrumban
Alanya, vihar előtt Bodrumi török örömök


    scenic
Alanya
    zátony
    scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Bodrum
    zátony
    scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs), scenic
    zátony
    fal
    roncs, (maradvány), scenic
Kas
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    fal, scenic
    zátony, scenic
    zátony, scenic
    fal, roncs, (maradvány), scenic
    zátony, scenic
    zátony, roncs, (csak váz), scenic
    zátony, scenic
Fotóalbumok:
30 kép
Törökország
32 kép
Kas, Törökország
23 kép
Bodrum, Törökország[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés