»» ««

Svédország

Nyomtatás
Európa

Általános: EU-ország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Pénznem svéd korona. Augusztus-szeptember talán a legkedvezőbb időszak, de egész évben hasonlóak a körülmények, mivel hűvös a víz.
Dekompressziós kamrák: Stockholm, Uddevalla, Lulea, Göteborg, Helsinborg, Karlskrona. Vészhelyzeti telefonszám: 112
A skandináv ország hosszú partszakaszán, méltóan a liberális skandináv hagyományokhoz, engedélyezett az önálló merülés. Mivel itt a búvárkodás nagyon népszerű, az üzleti jelleggel működő búvárbázisok mellett sok búvárklubban is zajlik merültetés, akik a bázisokhoz hasonlóan rendelkeznek kompresszorral, hajóval. A hajós merülések viszont svéd pénztárcához vannak szabva, meglehetősen drágák, és az árban nem szokott benne lenni a merülésvezetés.

Természetesen a Balti-tenger hideg vize miatt, ami nyáron sem éri el a 20 fokot, gyakorlatilag egész évben a szárazruhás merülés a jellemző. Ezzel viszont tulajdonképpen az év bármelyik időszakában lehetséges a búvárkodás, tehát a helyi búvárok nem igazán ismernek csúcsszezont. Ráadásul télen gyakran a látótávolság is jobb. A víz sötétebb, zöldebb, és gyakran 10 méter alatt van a látótávolság, évszaktól és tájegységtől függően. A partszakasz élővilága változatos, ugyanis az ország nyugati részén, Göteborg és Malmö közelében a víz sósabb, míg a keleti oldalon észak felé haladva egyre csökken a sótartalom. A brakk (vagy félsós) vizek élővilága eltér a tengerekétől, kifejezetten egyedi. A svéd vizekben számos roncs nyugszik, és a víz összetétele miatt a fahajók is jó állapotban maradtak meg.

Az átlagbúvár szemszögéből legjobbnak számító merülőhelyek a nyugati parton vannak. Bár a svéd búvárok tréfásan úgy fogalmaznak, ha jót akar merülni egy svéd búvár, a legjobb döntés továbbutazni a nyugati parton, át Norvégiába, azért sok érdekességet látni itt is. Nagy rákokra, érdekes medúzákra, különös halakra lehet számítani, az aljzatot növények borítják, a Földközi- vagy Vörös-tengerhez szokott búvár egészen más, új élményekkel gazdagodhat. A fejlett infrastruktúrájú, szép ország természetesen elsősorban nem a búvárok körében népszerű. Nyáron bárki számára ideális úticél, de télen is nagyon szép a hófödte skandináv táj.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Észak érintése - Göteborg


    scenic
Fotóalbumok:
2 kép
Svédország
20 kép
Göteborg, Svédország[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Blue Belt / Toyota Wreck

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 61m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés