»» ««

Új-Zéland

Nyomtatás
Ausztrália és Új-Zéland

Általános: Beutazás útlevéllel, 6 hónapig vízummentes a tartózkodás. Hivatalos fizetőeszköz az új-zélandi dollár (NZD). Hasznos tudni, hogy az évszakok pont fordítva vannak, mint Európában, tehát december-február között kellemesebb az idő, de a víz minden időszakban aránylag hűvös.
Dekompressziós kamrák: Christchurch, Auckland. Általános segélykérő szám: 111 , de a 112 is működik. Búvárbaleset esetén az ún. Diver Emergency Service-t hívjuk: 0800 4DES 111 (0800 4337 111)
Az ország hazánktól az egyik legtávolabb eső desztináció, ráadásul a búvárok számára nem olyan vonzó, mint a szomszédos Ausztrália vagy Pápua Új Guinea, ezért kevéssé látogatott honfitársaink által.

Ennek ellenére az ország fantasztikus lehetőségeket rejt mind a felszínen, mind a víz alatt. A felszíni életre jellemző, hogy nincsenek veszélyes állatok (ellentétben a szomszédos Ausztráliával), így bátran lehet kalandozni a vadonban. A két fő és néhány apróbb szigetből álló ország csodálatos tájai, a zöldellő erdők, vízesések, gleccserek, hatalmas ősi fák és hegyek lenyűgözik az utazókat. A világ egyik legcsodálatosabb országa, ahol ugyanazon a napon lehet fürödni a habokban majd síelni a hegyekben. Szépségét filmekből is ismerhetjük, tájai felbukkannak pl. a Gyűrűk Ura filmekben, vagy a Xena és Hercules televíziós sorozatokban.

A mélyben hűvös vízre és jellemzően sziklás aljzatra, kelp jellegű növényzetre, meredek falakra lehet számítani. A különleges, itt megtalálható élőlények közül meg lehet említeni a hatalmas rájákat, delfineket, fókákat sőt akár a bálnákat. Emellett találkozhatunk murénákkal, rengeteg, esetenként hatalmas rákkal, a cápák kedvelői pedig a környéken megfigyelhetik a kék és makócápa mellett a nagy fehért vagy a bronzcápát is. Több helyen kimondottan cápás merüléseket szerveznek.

A legismertebb merülőhely az északi szigeten található Poor Knights Islands, ehhez a nemzeti parkhoz napihajókkal lehet túrákat tenni. "Természetesen ez" a hely is a világ tíz legjobb merülőhelyeinek egyike, ahogy azt szinte minden búvárbázis állítja a hozzá közel eső helyekről, de valóban rendkívül izgalmas a lakatlan sziget víz alatti flórája és faunája. A környékén található a híres Greenpeace hajó, a Rainbow Warrior roncsa is, de Új-Zélandon rengeteg egyéb roncsot is merülhetünk mint például a 170 méteres Mikhael Lermontov luxushajót vagy a Wellingtont. Mesterségesen is süllyesztettek el hajót búvárlátványosságként.

Jelentősebb merülőhelynek számít még Goat Island, Aldermen Islands és Coromandel, illetve a White Island. Emellett érdekes merülésekben lehet részünk a déli szigetek fjordjaiban, pl. a Milford Sound-ban, de merülhetünk édesvizű tavakban mondjuk a turistaparadicsom Taupo tónál, sőt forrásban is, mint a Pupu Springs. A zárt terek szerelmesei is találnak merülhető barlangot, híres a Riwaka víz alatti barlang, de a szélsőségek kedvelői akár folyóban is kipróbálhatják, milyen a drift merülés igazán gyors tempóval.

Magyarul sajnos kevés információ található az új -zélandi merülésekről, de talán a fenti felsorolás is mutatja, az ország változatos, nem ritkán egyedülálló lehetőségeket kínál a búvárok számára is.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +12 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Új-zélandi szegény lovagok Darabokra tört mesterséges zátony
A falklandi háború veteránja mesterséges zátony lett


Poor Knights Island
    üreg, scenic
    scenic
    fal, üreg
    scenic
    scenic
Fotóalbumok:
24 kép
Poor Knight Island
13 kép
Új-Zéland[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés