»» ««

Malajzia

Nyomtatás
Indo-pacifikus térség

Beutazás: Magyar állampolgárnak 90 napig vízummentes. Pénzneme: maláj ringgit (MYR). Legjobb időszak: Térségenként eltérő, Kelet-Maláj, Borneó febr-nov, Amandan-tenger október-május, Borneo egész évben.
Dekompresssziós kamrák: Borneón Semporna városában és Labuan szigetén, a félszigeten viszont csak Szingapúrban van!
Malajzia, az ázsiai népek és kultúrák olvasztótégelye, egyre több turistát és búvárt vonz az utóbbi években. Kellemes, biztonságos és igen fejlett ország, amely elsősorban hihetetlen természeti kincseivel és látnivalóival csábítja a látogatókat, akár a szárazföldi részekről, akár a szigetekről, a tenger alatti világról beszélünk.
Beutazás:
Magyar állampolgárnak 90 napig vízummentes, érvényes menettérti jegy felmutatásával és legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

A búvárok már jó ideje felfedezték maguknak, s a legnagyszerűbb az benne, hogy a merülőhelyek többsége szinte egész évben látogatható. A klíma alapvetően egyenlítői, tropikus. A maláj félsziget keleti partvidéken, valamint Borneó nyugati és északi részén az esős évszak novembertől februárig tart. Ez a periódus tehát nem annyira komfortos a búvárkodás tekintetében annak, aki a Dél-kínai tengert választja úticéljának. A maláj félsziget nyugati oldala, az Andaman-tenger szigetei elsősorban májustól októberig fürdenek a monszunban. Egészen különleges viszont, hogy Borneó déli és keleti része szinte egész évben kellemes idővel fogadja a búvárokat!

Az ország egyik különleges jellemzője tehát, hogy egyik része a Maláj-félszigeten, másik része Borneó északi részén helyezkedik el. Ez az adottság a közlekedésre is kihat. A vendégek általában Kuala Lumpur nemzetközi repterére érkeznek. Innen, vagy a szomszédos LCC (fapados) terminálról azonban rengeteg belföldi járat (Malaysian Airlines) vagy fapados gép (AirAsia, MasWings) indul a legtöbb városba és szigetre. Amely kisebb szigetre nincs közvetlen járat, oda buszos majd speedboatos transzferrel viszik ki a búvárt.

Jelentősebb búvárkodós célpontok:
Andaman-tenger:
Penang és Langkawi szigete, ahol az élővilág kb. hasonló, mint az alig valamivel északabbra található Phuketen és környékén.
Dél-kínai tenger: Tioman, Tenggol, Perhentian és Redang trópusi paradicsomok, tiszta víz, pazar makró témák, cápák, köztük a cetcápák. Ezek zöme természetvédelmi terület.

Az igazi nagy durranás azonban Borneó, közelebbről Sabah tartomány.
Északon Layang-Layang és Labuan sziget a legismertebbek. Utóbbi Kota Kinabaluból érhető el hajóval. Layang-Layanag a jobb célpont, hiszen fergeteges pörölycápás hely! Vigyázat, a bázis zárva van szeptembertől februárig a heves esők és szelek miatt! Egy órás repülőútra van Borneótól. A pörölyökön kívül egyéb cápák, barracudák, teknősök és cetcápák várják az idelátogatókat. A szezon tehát márciustól augusztusig tart.
Keleten Lankayan a legjobb választás, és egész évben látogatható, de a legjobb a március-május időszak, amikor rengeteg cetcápa vonul át a zátonyok között! Ekkor teltházas a resort is. Emellett white tipek és black tipek, leopárd és bambuszcápák, tekik és szédületes makrovilág kényezteti a búvárokat. A sziget egyébként a teknősök tojásrakó helye, nyártól ősz végéig minden nap csodálhatóak tojásaikat rakó zöld teknősök, vagy ámulhatunk a rengeteg fészekaljnyi kisteknőc kikelésében és szabadon engedésében!
Sabah tartomány délkeleti részén találhatjuk a világhírű Sipadan szigetét. Brutális cápás és teknőcös hely, rengeteg hatalmas halraj, barracudák sok százan. Korall nem sok, de az egyéb élővilág ezt feledteti és kárpótolja. Merülésenként több tucat white tip, sok szürke szirti és rengeteg zöld teknős, barracuda-örvények. Több fórum is a világ 10 legjobb merülőhelye közé sorolja Sipadant. A bázist már elbontották a szigetről, aki itt akar merülni, annak a közeli szigetek, vagy Semporna környéke lehet megoldás, de működik szafarihajó is a környéken. A közelebbi szigetek: Mabul és Kapalai, kb. 22-24 perces speedboat útra Sipadantól, inkább drága szálláslehetőségekkel, valamint kitűnő – elsősorban a makrotémák szerelmeseit megörvendeztető – merülőhelyekkel várják a búvárokat.
A bázisok zömét helyi management viszi, abszolút profi szervezéssel és kiszolgálással. Az árak azonban a megszokott egyiptomi árak felett vannak és sajnos a jelentős távolságot is le kell küzdeni addig.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +6 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Szigorúan ellenőrzött merülések Borneói búvárkodás
A búvárközpontokat bezárják Sipadanon


    fal
    roncs, (bemerülhető roncs), (csak váz)
    roncs, (bemerülhető roncs), (maradvány)
    zátony
    zátony
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    zátony
    zátony
    zátony
    roncs, (bemerülhető roncs), (maradvány)
    zátony
    zátony
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    scenic
    roncs, (rakomány)
    fal
    scenic
    roncs, (maradvány)
    scenic
    fal
    scenic
    zátony, roncs, (csak váz), scenic
    zátony, scenic
    fal
    fal
    fal
    fal
    fal
    barlang
    fal
    fal
Fotóalbumok:
13 kép
Szigorúan ellenőrzött merülések
48 kép
Borneó. Sipadan, Lankayan és Sepilok. 2008. szept.
65 kép
Malajzia[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 172. Garfield33 2012 dec 22. 14:45  
Sipadanon nagyon alkalmas.
A Tenggol viszont majdnem a Thai-öböl, ott a fene tudja, de a környékből kiindulva akkor nem ideális az időjárás. Rémlik valami olyasmi is, hogy tavasszal nem is működnek a bázisok Malajzia bizonyos részein (tehát akár lehet, hogy itt)
 171. gonger 2012 dec 22. 11:15  
Malajziában Tenggol Island-ot érdemes felkeresni merülés céljából? Vagy inkábbb jobban jár a búvár Sipadanon? Április-Májusban alkalmas még az idő erre?
 170. Luciferin 2011 jún 21. 13:04  
"A keselyű is a jó időzítés miatt tudja elroppantani az áldozáta gégéjét..."
ősi bölcsesség...
:-)
 169. Garfield33 2011 jún 21. 11:57  
Aha, és kértünk egy szereletet a karajából...
 
Baroooooooooooooooooom!
2 héttel azelőtt söröztünk.
 168. OG-Lee 2011 jún 21. 11:40  
de legalább bíztattátok őket? :)
A további 167 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés