»» ««

Izland

Nyomtatás
Európa

Általános: beutazás útlevéllel, vízumkötelezettség magyar állampolgár számára nincs. Pénznem az izlandi korona (ISK). Legnépszerűbb időszak a nyár.
Dekompressziós kamra: Reykjavik. Mentők: 112.
Az Európához sorolt, nagy alapterületű szigetország meglehetősen ritkán lakott. Távol eső elhelyezkedése, különleges adottságai miatt teljesen más utazási élménnyel kecsegteti a kalandvágyókat, mint a többi európai úticél. A bérelt autóval önállóan útnak induló turisták megcsodálhatják a számtalan gejzírt, a furcsa, vad vidékeket, de a víz alatt is páratlan élményeket kínál Izland. Az érintetlen természet és a számunkra szokatlan adottságok miatt mindig be kell tartani a helyiek tanácsait, utasításait, vagy szervezett túrákon érdemes felkeresni a nemzeti parkokat.

A leghíresebb merülőhely egy órányi autózásra van a fővárostól, Reykjaviktól: ez a hely a Silfra. Az amerikai és eurázsiai kőzetlemezek találkozásánál kialakult mély hasadékban a víz gyakorlatilag egész évben állandó, 2-4 fokos hőmérsékletű, és télen sem fagy be. Az akár 40 méteres mélységű hasadékot részben az olvadó gleccser, részben az esővíz tölti ki, tehát édesvizes merülésről van szó, a látótávolság pedig akár a 100 métert is meghaladhatja a gyakorlatilag ívóvíz tisztaságú vízben. A második merülésre általában a Silfra Lagoon nevű helyet tervezik, ami sekély, alig öt méter mélységű, viszont a kör alakú, 120 méter átmérőjű lagúna minden pontjáról látni lehet a túlpartot. Élővilágról nem lehet beszélni ezen a helyen, viszont a különleges helyszín így is szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Vannak még hasonló adottságú édesvízi merülőhelyek Izlandon, mint például a Davidsgja, ám ezek érzékenyebbek az időjárásra, és nem mindig olyan fantasztikus a látótávolság.

Tapasztaltabb búvárok számára ajánlják a Strytan nevű merülőhelyet, ahol egy meleg vízű forrás tör fel az óceán fenekén 70 méteres mélységben, és évezredek alatt egy 55 méter magas kéményt alkottak a kiváló ásványi anyagok. Ez a képződmény egészen egyedülálló a világon. A hagyományos sós vízi merülőhelyek közé sorolható pontokon sajátos életközösséggel ismerkedhetnek meg a búvárok. Egy nagyobb roncs is található 45-28 méteres mélységben, az El Grillo nevű, 150 méteres hosszú, a második világháborúban elsüllyesztett brit tanker. Időnként a helyi bázisok több napos körutakat szerveznek a sziget több térségének felkeresése céljából, így nagyon változatos merülési program állítható össze.

Noha az ország meglehetősen északon van, a telek meglepően enyhék erre, a hőmérséklet csak a fagypont környékéig süllyed. Nyáron viszont már a 20 is fok nagy melegnek számít. Az időjárás teljesen váratlanul képes megváltozni akár perceken belül, évszaktól függetlenül. Mivel északi fekvése miatt a nappalok nagyon rövidek telente, a legtöbben nyáron utaznak a szigetre, de turistasereg ekkor sem rohanja meg Izlandot.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Iceland
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  


    scenic[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés