»» ««

Görögország

Nyomtatás
Mediterrán-tengerek

Általános: EU-ország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Pénznem euro. Legnépszerűbb turistaszezon június-augusztus, merülésre ideális a szeptember.
Dekompressziós kamrák: Athén, Thessaloniki, Kalymnos. Mentők telefonszáma: 166
A világ egyik legnépszerűbb úticélja számos oknak köszönheti vonzerejét. Az antik emlékek ma is számos turistát vonzanak, de a kellemes nyár, az emberek kedvessége, az égszínkék tenger is sokat nyom a latban. Ráadásul igencsak változatos lehetőségekkel kecsegteti a sok sziget a nyaralni vágyókat. A Balkán-félszigeten van az ország szárazföldi része, itt Athén a legnépszerűbb úticél, illetve a kispénzű turisták körében népszerű, busszal vagy autóval is elérhető Chalkidiki-félsziget. A szigetek közül északon a Jón-szigetek (a legismertebbek Korfu, Zakintosz és Kefalónia), az Afrikához egészen közel található legnagyobb görög sziget, Kréta, és a keletre fekvő égei-tengeri szigetek (Rodosz, Szamosz, Kosz, Karpathosz, stb.) mind más arculattal büszkélkedhetnek. Természetesen a víz hőmérséklete is a délebbre eső szigeteknél magasabb, Korfu környékén nyáron 25 (de mélyebben csak 20-21) fokos, míg Kréta vagy Rodosz környékén gyakorlatilag állandó a búvárok által elérhető mélységben a 26-27 fok. Ebben az időszakban viszont a felszínen is nagy lehet a hőség.

Értelemszerűen sok roncs van a görög vizekben, az utóbbi időben búvárkodásra felszabadított területeken pedig még újabbakat fedeznek fel. Az ókori hajók amforarakományától egészen világháborús repülőgépekig sok maradvány merülhető a szigetek környékén. Sok helyen vannak érdekes üregek, sziklaalakzatok. Ezek tehetik változatossá a merüléseket, az élővilág ugyanis nem túl gazdag általában, a gazdasági életben nagy szerepet játszó halászat megtizedeli az állományt. Nagyobb halakra ezért nem érdemes számítani, ám az aljzat közelében természetesen vannak érdekességek, és felbukkannak kisebb-nagyobb halak máshol is. Az élővilág a sekély sziklás öblökben viszonylag gazdagabb, ezért a legtöbb sziget kitűnő sznorkelezési lehetőségekkel büszkélkedhet.

Mivel a görög szigetek nem tipikus búvárúticélok, nincs igazán sok búvárbázis legtöbbjükön. Ezek egy jelentős része is inkább turisták próbamerültetésére szakosodott, nem feltétlenül ideálisak a végzett búvárok számára. A szigetek kínálnak parti és hajós merüléseket is, ez utóbbiakat inkább motorcsónakokkal bonyolítják. A nagyobb hajókon időnként együtt viszik a merülőhelyekre az intrósokat és a búvárokat, elsősorban a kezdők igényeire koncentrálva. A déli szigeteken a merülések drágák, olcsóbb búvárcsomagokra inkább a jón-tengeri szigeteken lehet számítani, ráadásul az ide tartozó Korfura és Zakintoszra egyébként is kedvező áron lehet eljutni. Ha valaki kifejezetten a búvárkodás kedvéért keresi fel Görögországot, ezekre érdemes először gondolnia, de a legtöbben megosztják az időt a felszíni programok és a merülések között, ami feltétlenül indokolt is. Ilyen jellegű utakkal a különféle szigetek mind más kalandot kínálnak, tehát érdemes újabbakat felkeresni. A nyári csúcsszezonban viszont számítani kell a turisták áradatára, ezért az árban és klímában kedvezőbb őszi utószezoni utazást is érdemes megfontolni.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Greece
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Menekülés a hullámsírból Nyárutó az Égei-tenger partján
Ahol a kevesebb több lenne Forradalmi változás a görög búvárkodásban
Búvárok és egyéb állatfajták - Korfu Búvárkodás Hellász kék ege alatt


    fal, scenic
    fal, scenic
    zátony, fal, üreg, scenic
    zátony, scenic
Chalkidiki-félsziget
    zátony, scenic
Kalymnos
    roncs, (csak váz), üreg
    üreg
    fal
Korfu
    fal
    zátony
    fal, üreg
    fal, üreg
    fal
    fal
    barlang
    scenic
    zátony
    fal, üreg
    fal
    barlang
    fal, roncs, (maradvány), barlang
Kréta
    roncs, (rakomány)
    scenic
    barlang, scenic
    fal
Mükonosz
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    zátony, fal
Rodosz
    üreg, scenic
Santorini
    scenic
Zakintosz
    fal, üreg, scenic
    barlang
    üreg
    üreg
    fal, barlang, scenic
Fotóalbumok:
33 kép
Korfu - Paleokastritsa, 2011. szeptember
7 kép
Kalamitsi
39 kép
Görögország
26 kép
Korfu[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 103. mimi22 2013 jún 20. 07:12  
Görögországba szeretnénk merülni saját felszereléssel, van-e valakinek információja, hogy kell-e engedély, ha igen hol lehet kiváltani és mennyibe kerül.
 102. Bunny 2012 sze 29. 09:17  
Ügyes megoldás! Remélem lesz jelentkező jövőre, aki egy ZIL-lel nekiindul Hurghadának 26 ember búvárcuccával, mi pedig megyünk az addigra fapados súlykorlátozást bevezető TS charterrel :(
 101. Thomasbuvar 2012 sze 28. 12:45  
Pedig idén is tervbe volt véve Korfu, de ez alkalommal is kimaradt...  Hátha majd jövőre sikerül! Erről az autós verzióról majd beszéljünk valamikor!
 100. pygmy 2012 sze 28. 12:32  
Részben Korfuhoz, részben a repülős témához egy kis adalék:
Tavaly repülővel, most autóval jártuk meg Paleokastritsa városkáját. Szuper. Magyar, szerb, macedón és görög pályán dörgettünk, majd komp a végén a szigetre.
Budapest-Thessaloniki 10 óra! Onnan még 3 óra a kompig. Kis szakasz, ami nem autópálya, de szvsz jövőre azt is befejezik a szerbek. Macedónoknál lényegesen olcsóbb a nafta. Pályadíjak nem jelentősek. A görög szakasz pedig zseniális, cc 320 km 56 fantasztikus alagúttal. / ezért vannak csődben:) /
Még egy csavar: Budapestről hárman utaztunk Szalonikiig a kocsiban, ott még két embert felszedtem a reptéren a pesti fapadosról, öten így Korfuig. Vissza egy hét után ketten fapadossal Korfuról. Hárman még egy ráadás hét után Szalonikiig kocsival, majd onnan ketten fapadossal Pestre a reptérről. Egyedül pedig haza kocsival. Fapadoson mindenki csak kézipoggyásszal, minden cucc a kocsiban. 3 komplett búvármotyó, meg öt ember többi cucca, játékok, kaják, stb... Szóval akár színtiszta kocsis, akár fapadossal kevert úton, de jó kis túrát lehet összetenni.  A súlykorlátozások letudva:)
Korfu még mindig jó, a víz 24 fokos szeptember közepén. Angeliki üdvözli Thomast:)

 99. PDIC 2011 okt 16. 19:06  
Pontosan. Látom jók a kémeid. :-)
A további 98 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés