»» ««

Egyesült Királyság

Nyomtatás
Európa

Általános: Beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Pénzneme az angol font. Legjobb időszaknak augusztus-október számít.
Dekompressziós kamrák: Az ország minden régiójában van. Vészhelyzeti telefonszám: 112.
A szigetországban rendkívül népszerű szabadidős tevékenység a búvárkodás. Lehetséges az önálló merülés, így aztán hétvégente sok búvár kel útra, hogy akár egyénileg, akár klubtársakkal merüljön. A ma is élő és sikeres klubrendszer meghatározó jelentőségű, valószínűleg a külföldi turista is akkor jár a legjobban, ha a helyben működő kluboknál érdeklődik az alapvető információkról. Érdemes felkészülni, ugyanis az Atlanti-óceán vize hidegebb, a látótávolság rosszabb a Földközi-tengerénél, és a hullámzás is veszélyes lehet. A legtöbben manapság szárazruhában merülnek, és így az egész esztendő búvárkodásra alkalmas szezonnak tekinthető.

Felesleges ecsetelni az Egyesült Királyság hajózásban betöltött szerepét- a búvárok számára mindez elsősorban azért bír jelentőséggel, mert ezerszámra vannak roncsok elérhető mélységben. A legismertebb roncsmerülőhely a még a brit szigetek átlagában is hidegebb vízűnek számító Skócia partjánál található Scapa Flow, de gyakorlatilag mindenütt találni maradványokat a víz alatt. Néhány helyen még mesterségesen is süllyesztettek el hajókat. Persze egy roncs önálló merülése egy bizonyos szintű képzettség és tapasztalat alatt senkinek nem ajánlható, tehát érdemesebb egy búvárközpont szervezett útjához csatlakozni. Apropó, szervezett hajóút: gyakran ez tényleg csak a hajóutat jelenti, a kapitány a fedélzeten tart eligazítást, és utána a búvárok párjukkal önállóan merülnek. Sokan merülnek partról is, ahol fontos az áramlások ismerete, és saját motorcsónakkal is, ami alapvető hajózási ismereteket feltételez. Nem meglepő, hogy az Angliában legismertebb búvároktatási szervezet, a BSAC ennek fényében komolyabb követelményeket támaszt még a legelső fokozat megszerzése terén is.

Aki nem roncsot akar merülni, szintén számos hely közül választhat. Gyakran emlegetik a Farne-szigetek nevét, ahol bizonyos időszakban fókákkal lehet merülni, illetve a jobb látótávolsággal büszkélkedő Cornwallt, ahol néha óriáscápával (basking shark) lehet találkozni. Ritkán szerveznek kizárólag búvártúrát az Egyesült Királyságba, amelynek vizeit igen gyakran még az angol búvárok sem szeretik, de ha valaki előre tájékozódik, pár merülést beiktathat egy utazásba. Létezik pár édesvízi merülőhely is, ezeket elsősorban gyakorlásra használják, és nem kínálnak nagy különlegességeket.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Európa legnagyobb roncstemetője Népszerűsítenék a skóciai búvárkodást


    scenic
Fotóalbumok:
3 kép
Egyesült Királyság[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés