»» ««

Spanyolország, Kanári-szigetek

Nyomtatás
Atlanti óceán kelet, Afrika

Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, pénznem euro. Utazási szezon egész évben, merülés szempontjából legjobb május-október között.
Dekompressziós kamrák: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote. Vészhelyzeti telefonszám: 112
Az Atlanti-óceánban található szigetcsoport földrajzilag Afrikához, politikailag viszont Spanyolországhoz, így Európához tartozik. A hét nagyobb sziget mellett több kisebbet is idesorolnak, de azokat jellemzően együtt szokták emlegetni a hozzájuk legközelebb eső nagy szigettel. Az Atlanti-óceán áramlata egész évben szinte állandó hőmérsékletet biztosít a szigeteken, tehát enyhe tél, és meleg, de nem forró nyár a jellemző. Gyakorlatilag folyamatosan szezon van, de a téli időszak valamelyest népszerűbb. Az Atlanti-óceán erősebb hullámai miatt gyakran előfordul, hogy akár a merülés napján módosítani kell a merülőhelyen, mert bizonyos pontok erős szélben nagyon veszélyessé válnak. A legtöbb szigeten ilyen esetekben akad egy védettebb öböl, akár a sziget másik oldalán, ahol lehetséges a merülés, de a nyílt partszakaszokon, például Fuerteventurán az is előfordul, hogy ilyen napokon a merülést nem javasolja a búvárbázis. Jellemzően aktív a vulkanikus tevékenység, aminek jeleit a víz alatt is látni.

A keleti szigetek Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote, a nyugatiak Tenerife, Gomera, La Palma és El Hierro. Mindegyik szigetnek önálló arculata van, más-más jellegű élővilággal, de az gyakorlatilag az összesre jellemző, hogy gazdasági életük alapja a turizmus, ennek megfelelően az infrastruktúra nagyon fejlett. A leginkább népszerű Tenerife és Gran Canaria, ezen a két szigeten találni a legtöbb búvárbázist is. Sok jól felszerelt, jó szolgáltatást nyújtó bázis működik a többi szigeten is. Az árak szigetről szigetre, régióról régióra változnak, mint ahogy a merülések jellege (hajós, parti) is. A búvárbázisok egész évben folyamatosan nyitva vannak.

Gran Canarián elsősorban partról merülnek, hajós merülések leginkább Las Palmas közelében vannak, illetve néhány a déli oldalon. A déli helyek közül jónak számít az Artificial Reef és a Pasito Blanco, a reptér közelében van a dús élővilágú Arinaga nemzeti park, míg északon a védett, de érdekes Sardina, illetve az ördögrájáiról ismert Caleta Baja. Tenerifén teljesen a hely határozza meg a merülés jellegét, vegyesen van parti és hajós merülés. A déli részek jellegzetessége, hogy a búvárokhoz szokott ráják egészen karnyújtásnyi közelségbe úsznak, és bizonyos pontokon szinte mindig teknősökkel lehet merülni. Szintén a déli oldalon van lehetőség egy-két búvárbázison a bálnás úszásokra.

Fuerteventura szigetén szinte kizárólag csak a keleti oldalát merülik a szigetnek. Itt a legérdekesebb helynek az egészen délen levő Big Moray Reef számít, a sziget közepén Caleta de Fustes, míg északon Corralejo a búvárkodás legfontosabb bázisa. Lanzarotén a két ismertebb nyaralóhely, Playa Blanca és Puerto del Carmen közelében van a legtöbb búvárbázis, és itt jellemzően partról merülnek. Északabbra az erős hullámzás miatt a merülés nagyobb kihívás, míg a Graciosa sziget körüli természetvédelmi területen szabályokhoz kötött a búvárkodás. A leginkább nyugatra eső La Palma sziget számít a legkevésbé érdekes úticélnak a búvárok számára, az élővilág itt a legkevésbé látványos, de merülni természetesen lehet azért itt is. El Hierro szigete nehezebben megközelíthető úticélnak számít, de a környék ismerői szerint talán az egész szigetcsoport leglátványosabb merülőhelyeivel rendelkezik, az élővilág kifejezetten dús erre.

A szigetek körül roncsok, üregek is merülhetőek, de az élővilág önmagában is érdekes: a Földközi-tengerénél gazdagabb, de a Vörös-tengerhez képest hűvösebb víz (télen 18, nyáron 23 fok körüli) miatt nem trópusi jellegű. A nagyobb sügérek, ráják, angyalcápák mellett barrakuda- és más halrajok, tintahalak fordulnak elő sok más élőlény mellett. A szigetek körül sok tengeri emlős él, több helyen szerveznek delfin- és bálnanézők túrákat. A roncsok egy része a búvárkodás kedvéért elsüllyesztett kisebb halászhajó, de Gran Canaria szigeténél, elsősorban Las Palmas körzetében több, esetenként igen nagy roncsot is lehet merülni, 20-30 méteres mélységben.

A szigetek többségén igen magas hegyek is találhatóak, amit a merülés utáni autózásnál figyelembe kell venni.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Canary_islands
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Merülés Los Gigantes sziklái alatt A legnagyobb
Ahol számítani kell a sétára Búvár Bár: Minden jó, ha...
Búvár Bár: Hullámzás Búvár Bár: Szívbajok ellen manta
A tűzrőlpattant sziget Mini-Szahara az Atlanti-óceánban
Gyalog a menyországba Hola, Arinaga!
Tenerife, a szigetek szigete Bálnales Tenerifén


Fuerteventura
    zátony
    zátony
    scenic
    zátony
Gran Canaria
    scenic
    scenic
    zátony
    üreg, scenic
    üreg, scenic
    scenic
    scenic
    roncs, (teljes roncs)
    zátony, üreg
    zátony
    scenic
La Palma
    barlang, scenic
    scenic
Lanzarote
    scenic
    scenic
    fal, üreg
    fal, üreg
    zátony
    zátony
    fal
    zátony
    zátony, üreg
    fal, üreg
    fal, üreg
    scenic
    roncs, (teljes roncs)
Tenerife
    scenic
    scenic
    zátony
    zátony
    scenic
    scenic
    scenic
    scenic
    scenic
    scenic
    zátony
    scenic
Fotóalbumok:
45 kép
Tenerife - Los Gigantes, 2011. június
77 kép
Spanyolország, Kanári-szigetek
28 kép
Lanzarote
25 kép
Fuerteventura
26 kép
Gran Canaria június
16 kép
Bálnales Tenerifén
21 kép
Tenerife[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 155. Jules 2013 már 22. 19:26  
Nos, kissé offtopic, de mégiscsak ide tartozik:

http://konyves.blog.hu/2013/03/22/michel_houellebecq_lanzarote_reszlet
 154. MerGirl 2012 jún 19. 07:43  
Hát igen, azért odafigyelnek a nemzeti park funkcióra. Ezen az oldalon, ahol mi voltunk, sima napi kihajózási engedélyt kell leadni csak búvárnévsorral, viszont a másik oldalán a parknak már jóval szigorúbb a rendszer. Ott található pl. a S.S. Stanfield roncs is, ahová mi is el szerettünk volna menni, de az engedélyköteles. Orvosi vizsgálat+kb. 2 hét a várólista, szóval arról sajnos most lemaradtunk, de remélem valamikor összejön, mert jó kis roncs! :-))    


Az piszkos anyagiakról meg csak annyit említenék, hogy valójában ez a hely olcsóbb, mint Horvátország (kaja, szállás, merülés), csak hát a repülőút a többlet, ami megdobja.(de ha ügyes vagy, akkor ki lehet fogni nagyon jó áron repjegyet, kb. 45-50ezerért)
 153. elche 2012 jún 17. 20:30  
Annyi kiegészítéssel, hogy ez a szigetcsoport a Földközi-tengerben van, nem az Atlanti-óceánban, tehát a Medes-szigetekhez lehet hasonló a búvárkodás. Elvileg ilyennek kéne lenni a Kornati nemzeti parknak is, de azért olyan sok nagy halat ott még mindig nem látni... Tehát ha valamit védenek, azt védjék valóban, mert eredmény akkor lehet.
 152. Bunny 2012 jún 16. 11:21  
Commandante is nagy rajongója a környéknek, nem véletlen. Magam is voltam, tetszett bár az ár azért summa nem egy kategória az adriával + ugye ott nincs súlygond. De igen, valószínűleg régen a horvát adria is ilyen lehetett.
 151. MerGirl 2012 jún 15. 21:08  
Sziasztok,    

meg szeretném osztani veletek a spanyolországi Hormigas szigetek -i (nemzeti park) merüléseim élményét. A Földközi tengert merülés szempontjából eddig csak Horvátországban próbáltam, és bár láttam a marketing videót, kicsit szkeptikusan indultam neki. A repülőút Budapestről 3 óra Alicantéba, onnan kisbusz visz le Cabo de Palos-ba, ahol az apartmanunk volt. Út flottul ment, egyedül a 15kg-s súlykorlát ad némi matekozást a csapatnak a reptéren. :-) Az apartmanunk kiváló, hatalmas kerttel, medencével, jakuzzival. A házigazdáink magyarok és nagyon kedvesek. Itt említeném meg külön a szakács kiváló munkáját, remek, mit remek, fenséges kajákat ettünk egy héten át. És a többiek is megtettek mindent azért, hogy jól érezzük magunkat, szóval le a kalappal, utólag is köszönet érte. :-)  
A merülésekről: alapból 4 bója merülhető, valamint egy narancsszállító teherhajó roncs. Speedboattal mentünk a helyszínekre, amik max 15-20 percre voltak a parttól. Kényelmes merülések voltak, nem voltunk időhöz kötve, és nem is futottunk bele plusz 50 búvárba a helyszíneken. Már az első csobbanásnál feltűnt, hogy ez teljesen más, mint Horvátország. Össze sem lehet hasonlítani, halrajok tömkelege mindenhol, mintha csak egy akváriumba csöppentem volna. És amikor kicsit beljebb menve megláttuk a hatalmas fűrészes sügéreket, hát pazar látvány volt. És ez a látvány bójánként fokozódik, a 4.-nél már sasrájákat és mola-molákat is lehet látni, szóval elmondhatom, hogy minden merülés igazi élmény volt. Ami sajnos hátrányként mondható, hogy eléggé időjárásfüggő. Ha szeles az idő, akkor megjelennek az áramlások, és néha a látótávolság is csökken, viszont cserébe kapunk több barracuda rajt! :-)  
Összességében egy nagyon jó hetet töltöttem el, a merülések is nagyon klasszak voltak. Ebben az évben a Horvátországot cseréltem le erre, és nagyon nem bántam meg. Ha tehetem, akkor jövőre is kilátogatok.
A további 150 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés