»» ««

Dominikai Köztársaság

Nyomtatás
Karib térség

Általános információk: Beutazás útlevéllel. Magyar állampolgárok vízummentesen léphetnek be az országba, turista belépő a reptéren vásárolható. Pénzem dominikai peso (DOP). Legjobb időszak december-április közt a Karib-oldalon.
Dekompressziós kamra:
Santo Domingo. Mentők: 911
A Karib-tenger északi részén található Hispaniola a második legnagyobb sziget Kuba után a térségben. A szigeten két ország osztozik, az egyik a meglehetősen elmaradott és turistákat egyáltalán nem vonzó Haiti, míg a másik a Dominikai Köztársaság a sziget keleti oldalán. A Dominikai Köztársaság nem egyezik meg a Dominika szigetén található Dominiki Közösséggel. Sem múltjukban nincs sok közös, sem hivatalos nyelvük nem azonos: a Dominikai Köztársaságban a spanyol a hivatalos, bár az angolt is széles körben beszélik. Hispaniola szigeténél már első amerikai expedíciója során kikötött Kolombusz 1492-ben, és sokáig a spanyolok igazgatták a sziget keleti részét, végül az ország 1844-ben lett független. Nem számít a legfejlettebb országnak a térségben, de a kedvező áron kínált nyaralási csomagok, amelyek a szállás mellett az all inclusive ellátást is magukban foglalják, sok nyaralót, köztük magyarokat is vonzanak. A kifejezetten turizmusra orientálódott helyeken nem nagyon lehet igazi dominikai hangulatot érezni, inkább csak erőszakos kereskedők tukmálják a szuvenírokat a gyanútlan utazókra.

A sziget északi partja az Atlanti-óceánra néz, míg a déli a Karib-tengerre. Az északi oldal legismertebb nyaralóhelye Puerto Plata, a sziget keleti csücskén van Punta Cana, míg délen a főváros, Santo Domingo mellett Boca Chica, Juan Dolio, La Romana vagy Bayahibe neve ismertebb. A legtöbb búvár szerint egyértelműen Bayahibe kínálja a legjobb lehetőségeket, mivel innen elérhető a Catalina, a Catalinita és a Saona sziget is, ezek körzetében a védett övezetekben dúsabb az élővilág. A legjobb időszak az útra december és április közé esik, de a búvárok a melegebb vizet hozó nyári hónapokat is kedvelik, noha ekkortól kezdődik a hurrikánszezon. Míg a karib-tengeri délkeleti part egész évben szélvédettebb, a téli időszakban az északi part nem ideális és a víz is hidegebb. A nyári-őszi esős hónapokban sok kellemetlenséget okozhatnak a szúnyogok. Említésre méltó, hogy a hegyi túrázók is kedvelik a szigetet, melynek legmagasabb pontja több, mint 3000 méter magas. Santo Domingóban számos érdekesség várja az utazókat, a Kolombusz utáni időszak első amerikai emlékeit találhatjuk itt. Egy tengeri akváriumot is találhatunk a fővárosban.

A déli oldalon találhatók a legjobbnak számító merülőhelyek a szigeten. A hajós merüléseket jellemzően Boca Chica, La Romana és Bayahibe körzetéből indítják, egyrészt a tengeri nemzeti parkba, másrészt Isla Catalina merülőhelyeire. Akár sekély zátonyok, akár meredek falak mellett lehetséges a merülés, de ezen a környéken mesterséges zátonyoknál is búvárkodnak. A látótávolság kiváló, de nagyobb élőlényekre a különleges merülőhelyeken túl nem érdemes számítani- pár ponton cápák, ráják fordulhatnak elő Catalinita mellett. Punta Cana közelében akkor lehetséges a merülés, ha az időjárás engedi azt. Északon inkább kevésbé ismert merülőhelyek vannak, de azért akad pár sekély zátony, fal és roncs is, ám ezen a részen a legjobb szezonnak a június-szeptember közötti nyugodtabb, szélcsendesebb időszak számít. Bálnalesre (úszni nem lehet velük, csak felszíni programról van szó) az északi oldalon január-március között van lehetőség Bay of Samana közelében. A dominikai merülőhelyek között érdekességnek számít a Taina édesvízes barlangrendszer, ahol meleg vízben, kis mélységben lehet búvárkodni. Bizonyos járatokban akármilyen képesítésű búvárok merülhetnek helyi vezetővel, más helyeken csak a zárttéri merülésekre felkészített búvárok. A legjobbnak számító catalina-szigeti merülések mellett a nyílt vízi merülőhelyek átlagosnak mondhatóak a Karib-térségben.

Mivel a sziget két oldalán nem ugyanakkor van az esős évszak, kulcskérdés tehát az utazás foglalásánál, hogy melyik időszakban és északra vagy délre tervezik-e az utat. Télen a víz hőfoka miatt már ajánlatos búvárruhában merülni. A felszíni átlaghőmérséklet 18-27 fok között ingadozhat, vízhőmérséklet 25-29 fok között.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -5 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Dominican_Republic
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  


    scenic
    scenic
    scenic
    zátony, scenic
    scenic
    scenic[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Abu Soma

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés