»» ««

Curacao

Nyomtatás
Karib térség

Általános: Beutazás útlevéllel. Pénzneme a florin. Utazási szezon egész évben.
Dekompressziós kamra: St. Elisabeth Hospital.
Curacao a Holland Antillák szigetcsoportjának legnagyobbika. A szigetnek nagy jelentősége volt a búvárkodás történetében, ugyanis a harmincas évek végén ide indított expedíciójával Hans Hass ezen a helyen kezdte meg a tudományos igényességű víz alatti kutatást. Számtalan úttörő megállapítást tettek az itt töltött hónapok alatt, amikor szabadtüdővel merülve megismerték a korallok élővilágát, vizsgálták a cápák viselkedését, ráadásul a saját tervezésű eszközeikkel számtalan víz alatti film- és fényképfelvételt is készítettek.

Curacao azóta is népszerű helynek számít a búvárok körében, bár az igazi fellendülése az ilyen jellegű turizmusnak a nyolcvanas évek elejére tehető. A hosszúkás sziget felszíne változatos és hegyekkel tarkított, a partszakasza pedig számtalan szép stranddal csábítja a nyaralókat. A főváros, Willemstad egy darabka Hollandiának tűnik a Karib-tengerben. A rendezett és biztonságos sziget így aztán víz alatt és víz felett is számos programlehetőséget kínál. A Hollandiához kötődő szigeteknek saját pénzneme van, a magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra a beutazáshoz. A legegyszerűbben közvetlen, amszterdami indulású repülőgépjáratokkal lehet eljutni a nemzetközi repülőtérre. A kiegyensúlyozott éghajlatnak köszönhetően egész évben kellemes úticél, ugyanis a hurrikánok elkerülik a szigetet, a felszíni hőmérséklet évszaktól függően 25-30 fok körül ingadozhat, míg a víz 25-29 fok lehet. Ráadásul a sziget nem számít csapadékosnak sem.

Ellentétben a nem messze eső Bonaire szigetével, Curacaón a hajós merülések dominálnak. Ennek oka elsősorban az, hogy hiába esnek közel a roncsok és a zátonyok a parthoz, az éles sziklákkal tarkított részeken nehézkes a vízbejutás. Több védett övezet is van a partok mentén, ahol kijelölt merülőhelyeknél lehetséges a búvárkodás. Több minőségi szolgáltatást nyújtó bázis is van a szigeten, és olyan komplexumok is, amelyek szállást és merülést csomagban kínálnak, kedvező áron.

A sziget nyugati csücskén található Wata Mula merülőhely van a leginkább kitéve a szeles időjárásnak, ezért csak nyugodtabb napokon merülhető. Cserébe viszont itt van nagyobb esély dajkacápát vagy nagyobb rájákat látni. A sziget déli oldalán található védett víz alatti parkok fennhatósága alá tartozó merülőhelyeken a színes, korallos aljzaton hatalmas szivacsok tűnnek fel a búvárok szeme előtt, de van olyan merülőhely, ahol időnként mantát, tengeri teknőst is lehet látni. De ez azért nem jellemző, alapvetően nem a nagy találkozásokról híres a curacaói búvárkodás. Pár sekélyebb merülőhely egyébként a partról is elérhető, és biztonságos, nyugodt búvárkodásra vagy sznorkelezésre ad lehetőséget, akár kezdők számára is. A nagyjából 30 méteres mélységben nyugvó Superior Producer a leghíresebb roncs a szigeten, de az Oranje Nassau maradványait is szokás merülni. A főszigettől két órányi hajóútra fekvő lakatlan Klein Curacao közelében nagyon szép korallos falaknál lehetséges a merülés, és nem szokatlan látvány erre a békahal vagy a sasrája sem.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -5 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Curacao
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  


    fal, scenic
    scenic
    fal, üreg, scenic
    zátony, scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Fotóalbumok:
14 kép
Curacao[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés