»» ««

Bonaire

Nyomtatás
Karib térség

Általános: Beutazás útlevéllel. Pénznem a florin, de az amerikai dollárt is széles körben elfogadják. Utazás egész évben lehetséges.
Dekompressziós kamrák: San Francisco Hospital. Mentők: 911
(C) ChikaA Holland Antillák ezen szigete egyike a búvárok körében legnépszerűbbnek számító úticéloknak. A Karib-térségben változatosnak számító élővilágával, a gondosan menedzselt környezetvédelmi programokkal, a biztonságos, jó infrastruktúrájú és kellemes hangulatú szigeten nagyszerű búvárkalandokat lehet átélni. A legnagyobb vonzerő talán az, hogy Bonaire nagyon jó parti merülések lehetőségét kínálja, méghozzá akár helyi vezető nélkül, önállóan. Így a sziget gyorsan a nagyobb szabadságra vágyó, rutinos búvárok paradicsomává vált.

Bonaire-t Aruba és Curacao szigetével együtt ABC-szigetekként emlegetik. A sziget éghajlata rendkívül kiegyensúlyozott, egész évben 26-30 fok közötti átlaghőmérsékletre lehet számítani, nincsenek csapadékos időszakok, és az állandónak mondható szélirány miatt a sziget nyugati oldalán szinte mindig nyugodt a víz. Mivel a hurrikánövezet is messze esik Bonaire-től, így az egész évben kellemes úticélnak számít.

Az élővilág épségét az garantálja, hogy 1979-es életre hívása óta a Bonaire Marine Park a sziget teljes partszakaszán óvja a víz alatti természeti kincseket. Szabályozták a víz alatti tevékenységeket, nem engedélyezett a szigonyos halászat, minden búvár figyelmét fokozottan felhívják a korallok érintésének tilalmára, és nem lehet horgonyt sem használni. Mivel számos jól ismert és kedvelt merülőhely van a sziget körül, ezért megtehetik azt, hogy időről időre más és más merülőhelyet zárnak el, amelyeknek így van ideje regenerálódni. A park fenntartásának költségeihez minden ide utazó búvárnak hozzá kell járulnia egy éves 10 dolláros díj kifizetésével.

A szélcsend miatt gyakorlatilag minden számottevő merülőhely a sziget nyugati oldalán illetve az attól nem messze eső Klein Bonaire sziget partja mentén található. A merülőhelyeket sárga útjelző kövekkel jelzik, így az önállóan merülni induló búvárpárok is könnyen megtalálhatják a legjobb pontokat a vízbemenetelre. A partról induló búvár jellemzően először egy pár méterig lankásan ereszkedő részen búvárkodhat, aztán akár 30-50 méteres mélységbe lenyúló letöréseket találhat. Nem lenne könnyű felsorolni a rengeteg színvonalas merülőhelyet, ahol lágykorallos, dús élővilág, halrajok, teknősök, csikóhalak kerülnek a búvár szeme elé. A sziget leghíresebb roncsa az akár partról is merülhető Hilma Hooker, ami egy nagyjából 80 méter hosszú szállítóhajó, 30 méteres mélységben. A merülőhelyek egy részét hajóról kényelmesebb elérni, sok búvárbázis kínál is hajós túrákat. Ám van egy speciális "Drive&Dive" konstrukció, amikor az alapszolgáltatást nyújtó hotelek olyan csomagot kínálnak, amiben a szállás és a reggeli mellett autóbérlés és korlátlan palackhasználat van az árban. Ezeknek köszönhetően a merülés Bonaire szigetén jó ár-érték arányúnak számít.

A vízhőmérséklet még a téli, december-március közti időszakban is 25-26 fok, nyáron pedig akár a 29 fokot is elérheti.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -5 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Bonaire
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  

[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés