»» ««

Egyesült_Arab_Emírségek

Nyomtatás
Indo-pacifikus térség

Általános:  Beutazás  magyaroknak csak  útlevéllel.  Vízum  nem szükséges  2014  óta  a  turista utakhoz.
Pénzneme a dirham ami az amerikai dollárhoz van kötve és  3.65 AED=1 USD. 
Legjobb  időszaknak  az  október november számít a búvárkodáshoz.

Dekompressziós kamrák:
Healing Systems Clinic Dubai
Vészhelyzeti telefonszám: 999.

A tengerrel 2 oldalról is körbevett sivatagi országban ( amely 7 emirátus szövetsége) egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a búvárkodás.

Lehetséges a keleti és a nyugati partoknál is merülni. Hétvégenként (ami ott ugye péntek-szombat) sok búvár kel útra, hogy merüljön. Valószínűleg a külföldi turista is akkor jár a legjobban, ha a helyben működő kluboknál érdeklődik az alapvető információkról és aktuális időjárásról / látótávolságról. Érdemes felkészülni, ugyanis a Perzsa- öböl ( így Dubai ) vize kicsit hidegebb, a látótávolság is rosszabb az Ománi- öbölnél hiszen az Emírségek keleti oldala tulajdonképpen az Indiai- óceán partja. 

Az Emirátusokban is esik télen az eső vannak homokviharok és villámok is és a hullámzás is veszélyes lehet. Az oktatók télen a 22 fokos vízben már szárazruhában merülnek nyáron viszont a víz 30 C fok is lehet, az egész esztendő búvárkodásra alkalmas szezonnak tekinthető.

Felesleges ecsetelni az Egyesült Arab Emirátusok kereskedelmi hajózásban betöltött szerepét- a búvárok számára mindez elsősorban azért bír jelentőséggel, mert tucatszámra vannak roncsok elérhető mélységben. A legismertebb roncs merülőhely a Dubai körüli térségben egy a kapitány által elsüllyesztett tankerhajó és egy lelőtt A300-as utasszállító repülőgép, de gyakorlatilag mindenütt találni maradványokat a víz alatt. Néhány helyen még mesterségesen is süllyesztettek el autókat. 

Egy roncs merülése egy bizonyos szintű képzettség és tapasztalat alatt egyénileg senkinek nem ajánlható, tehát érdemesebb egy búvárközpont szervezett útjához csatlakozni. Apropó, szervezett hajóút: gyakran ez tényleg csak a hajóutat jelenti, a kapitány a fedélzeten tart eligazítást, és utána a búvárok párjukkal önállóan merülnek vagy külön fizetni kell a guide szolgáltatásért. Nem meglepő, hogy az Emirátusokban ma még a legismertebb búvároktatási szervezet a PADI. 

A helyi búvárszövetség honlapján jelenleg 35 klub szerepel http://www.emiratesdiving.com/dive_centres.html

Aki nem roncsot akar merülni a gyengébb látótávolságú Perzsa – Öbölben , annak inkább Dubai-tól távolabb kell utazni az Al Fujairah emírségbe a keleti partra ahol számos búvárközpont közül választhat. 

Gyakran emlegetik a Musandam félsziget nevét, amely a Hormuzi-szorosnál szűkíti le az Arab-tengert. Ezen az Ománhoz is tartozó remek látótávolsággal büszkélkedő partszakaszon 6 alkalommal figyeltek meg cetcápát (whale shark) az elmúlt félévben.

Ma még ritkán szerveznek kizárólag búvártúrát az Egyesült Arab Emirátusokba, de ha valaki előre tájékozódik, pár kellemes merülést beiktathat egy dubai utazásba is. 

Budapestről alig 5 óra repüléssel, kényelmes, nagy dupla folyosós repülővel lehet utazni 2014 októbere óta az Emirates légitársasággal. A turista osztályon 16 féle az ételválaszték és korlátlan az ital (szeszes is) fogyasztás lehetősége. A búvárfelszereléssel együtt is könnyen beleférünk a 30 kg-os feladható poggyász keretbe. 

A dubai akvárium igazgatója Warren Baverstock és néhány lelkes barátja remek helyi fotós és csodálatos képeket tudtak készíteni az Arab- tengerben is: http://www.warrenbaverstock.com/#!topside/c20ek

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +3 óra.


Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/United_Arab_Emirates
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  


    roncs, (csak váz), scenic
    fal
    zátony, scenic
    zátony, fal, üreg
    zátony, scenic
Fotóalbumok:
10 kép
Egyesült Arab Emirátus[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Bunny 2014 már 24. 16:53  
Merültél is arra ezekszerint, feldobhatnál pár merülőhelyet a jobbak közül, hátha valaki arra jár :)
 2. krapa 2014 már 24. 16:48  
 1. krapa 2014 már 24. 16:47  
Az Emirátusok területén nagyon sok (főleg PADI) bázisok vannak. Dubaj repülöteréhez közel a pálmafa félsziget lábánál az AL Boom Diving Center kínál jó áron merüléseket, de ha tapasztalt vagy legalább OWD búvár vagy, mindenképpen el kell látogatnod a Snoopy island-ra, Fujairah-n. Nincsen messze, kb 100 km Dubaitol.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés