»» ««

Szonárhang okozott sérülés

Külföld

Ausztrál katonai búvároknak okozott sérüléseket egy kínai hadihajó szonárja.

Az ausztrál haditengerészet búvárai épp hajójuk, a Toowoomba propellerét tisztították meg a beleakadt halászhálóktól nemzetközi vizeken, amikor egy kínai romboló tűnt fel a közelben. Az ausztrálok felszólították a hajót, hogy maradjon távol, mert búvárművelet van folyamatban, azonban az ennek ellenére tovább közeledett, majd nagy erejű szonárimpulzusokat bocsátott ki, amitől a búvárok kisebb sérüléseket szenvedtek.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerint a DDG-139 azonosítójú kínai hadihajó részéről "veszélyes és szakszerűtlen" volt, hogy megközelítette a búvárokat, majd erős hanghullámokat bocsátott ki. A szonár által kiadott hang ugyanis a frekvenciájától és intenzitásáról függően szédülést, halláskárosodást, homályos látást, vagy más szervek sérülését is okozhatja, valamint a karok és lábak remegését. Ez esetben a búvárok kisebb egészségkárosodást szenvedtek, több részletet ezzel kapcsolatban az ausztrál haditengerészet nem közölt.

De mi is pontosan a szonár, és hogy hat az emberi egészségre? Christine Erbe a Curtin Egyetem Tengeri Tudományos és Technológiai Központjának igazgatójának cikkében az áll, hogy hajók óceánon való navigációhoz és a víz alatti "látáshoz" használt szonárberendezések rövid akusztikus impulzusokat vagy hangjelzéseket bocsátanak ki, majd elemzik a visszhangokat. A berendezés által fogadott visszhangok időzítésétől, amplitúdójától, fázisától és irányától függően meg lehet állapítani, mi van a víz alatt – hol helyezkedik el a tengerfenék, kanyonok falai, korallok, halak, és természetesen a hajók és tengeralattjárók helyzetéről is pontos képet kap a szonárt használó vízi jármű legénysége.

A legtöbb hajó - a kis magánhajóktól a nagy kereskedelmi tartályhajókig - használ szonárt. A halak felkutatására használt, kereskedelmi forgalomban kapható hanglokátorokhoz képest azonban a haditengerészeti szonárok jóval erősebbek. Bár az ember nem hall jól a víz alatt, a szonár közepes-magas frekvenciájú hangja számunkra is egyértelműen észlelhető. Az emberi tűréshatár nagyjából 180 dB re 1 µPa (egy mikropascal referencia-nyomáshoz viszonyított decibel, a víz alatti hangok szabványos mértékegysége), ami körülbelül egy katonai szonártól körülbelül 500 méteres távolságban tartózkodva érzékelhető. Ilyen szinteknél az emberek a szonár hanghullámai által okozott szédülést, tájékozódási zavarokat, átmeneti memória- és koncentrációs problémákat, illetve halláskárosodást is tapasztalhatnak.

[ Rakéta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés