»» ««

Vérbeli búvárkaland Kőbányán

(Hirdetés)

Szerencsések vagyunk, hiszen télen sem kell lemondanunk a budapesti búvárkodásról.

Amikor beköszönt az őszi hideg, a hazai merülési lehetőségek már nagyon korlátozottá válnak. A víz is folyamatosan hűl, időnként eső vagy hó teszi problémássá a búvárkodás megszervezését, a legtöbben ilyenkor már beteszik a szekrénybe a neoprénruhát, az uszonyt és a reduktort, és maximum egy egzotikus út kedvéért veszik elő a cuccokat. Az extrém kalandokra vágyók talán tesznek egy próbát a jég alatti merüléssel, aki erre nem vágyik, kevés lehetőségből válogathat.

Az utóbbi években viszont egy olyan új, különleges merülőhelyről hallottunk egyre többet, ami Budapesten van, könnyen elérhető, és kifejezetten sajátos élményt kínál. Kőbánya nevét egyre többen kezdték emlegetni, és a pincerendszerben készített fotók és videók egyre-másra jelentek meg. Bár jól néztek ki, a legtöbben nyilván úgy gondolták, hogy az itteni merüléshez zárt térben szerzett gyakorlat kell, a víz pedig pokolian hideg, szóval átlagbúvárnak nem való a hely.

Ez viszont nem így van, tudtuk meg a merülést szervező Hosszú Attilától. A legegyszerűbb elmenni és kipróbálni, és garantált, hogy a búvárt nem éri csalódás. Kétségtelen, elsősorban a barlangi búvárok körében népszerű a kőbányai pincerendszer, nem csak magyarok, hanem sok külföldi is szereti bejárni a kristálytiszta vízű járatokat. Ám az egyik kút gyakorlatilag egy nagy terem, amit nem lepett el teljesen a víz, tehát alap búvárképzettséggel is lehet itt merülni, a maximális mélység pedig a számukra 17-18 méter. Elég eddig ereszkedni, hogy egy élvezetes merülésben vehessen részt a búvár.

Albumhoz klikk a képre.

A pincerendszer járataiban és termeiben 8 fok van, ami a nyári melegben hűsítő, viszont ha télen repkednek a mínuszok, egyáltalán nem kellemetlen. Furcsa élmény behajtani az autóval a járatokba, amelyek belmagassága hatalmas. Bevezetőként Attila elmondta, már évszázadokkal ezelőtt is bányásztak itt mészkövet, amiből Budapest több emblematikus épületét is építették, aztán később Dreher Antal használta fel a pincéket a sörgyártás során, majd a második világháborúban hadiüzemeket telepítettek ide. Manapság viszont nem nagyon folyik semmilyen tevékenység, a több, mint 30 kilométer összhosszúságú járatrendszerben. Meg is nézhettünk néhányat a nem víz alatt levő érdekesebb helyek közül- még nem is merültünk, és máris emlékezetes a kőbányai kirándulás.

A búvárok számára az teremtett lehetőséget, hogy a vízszint folyamatosan emelkedik, és a mélyebben levő járatok ma már víz alatt vannak. Három kútban csak azok merülhetnek, akiknek a zárttéri búvárkodás világa nem idegen. Ám a negyedik, már említett helyen viszont bárki számára nyitva áll a lehetőség. hogy búvárkodva ismerkedjen meg ezzel az ipari műemléknek mondható építménnyel.

A hideg víz jelenti az első gondot a legtöbbek számára. Nos, a 13 fok nem hangzik annyira vonzóan, de ha összevetjük a téli időszakban valóban jéghideggé váló tavainkkal, akkor már nem annyira vészes. Főleg azoknak, akik mondjuk merültek már tavasszal az Adrián, ahol hasonló vízhőfok vár a búvárra- és itt csak egyet merülünk, nem kell később újra felvenni a nedves neoprénruhát. Kényelmesen, lépcsőn sétálhatunk bele a vízbe, a mindenki számára merülhető teremben pedig a víz alatti reflektorok fénye miatt nincs teljes sötétség. Természetesen a búvárok visznek magukkal lámpát, de a legtöbb helyen anélkül is lehet látni.

A terem alján látható néhány itt hagyott eszköz, van egy lefele vezető csigalépcső, ami mellett egy szinttel mélyebbre úszhatunk és szétnézhetünk egy kis teremben, aztán a teremből nyíló járatokba mehetünk be. Az egyikben kiválóan látható, hogyan fejtették ki a nagy kőtömböket, és van egy több szintű járat, aminek az első métereit nézhetik meg a nyílt vízi búvári végzettséggel rendelkezők. A helyet kiválóan ismerő Hosszú Attila kalauzolásával egy részletről sem mardunk le, az alapos eligazítás miatt pedig pontosan tudjuk, hol mi vár majd ránk. Az emberben dolgozik az adrenalin, eleinte nem érzi azt, hogy a víz hűvös, és szerencsére kicsi a terem, tehát aki fázik, az pillanatok alatt a kijárathoz érhet. De a víz egyáltalán nem szélsőségesen hideg, szó nincs sarkvidéki élményről, sokan merülnek itt neoprénruhában- akinek van egy vastag overállja, kesztyűje és csuklyája, az nyugodtan bevállalhat egy 40-45 perces búvárkalandot.

Albumhoz klikk a képre.

Mivel egy pincerendszerről van szó, mindig van fedél az ember feje felett, akár öltözik, akár felszerelést szerel vagy pakol. Épp emiatt a fényviszonyok is állandóak, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy valaki verőfényes délben vagy az éjszaka közepén jönne merülni, ugyanolyan körülményeket talál. Pont ezért lehet rugalmas a bejelentkezés, a szervezők szinte bármikor rendelkezésre állnak, és tudnak segíteni bármilyen felszerelésigény esetén, a palacktól a kesztyűig minden kérhető. Attila kis csapatokban szervezi a merülést, hogy mindenki élvezhesse a nézelődést, a merülés után pedig forró tea és egy kis rágcsálnivaló mellett oszthatjuk meg élményeinket egymással- a program így válik teljessé és komfortossá. Minden együtt van tehát egy izgalmas búvárkalandhoz.

Aki tehát ezekben a hónapokban szeretne egy úszómedencénél ingergazdagabb helyen búvárkodni, annak bátran ajánlható Kőbánya, de nyáron is jó program lehet hűsölni egyet a kánikulában. A visszatérő vendégek nagy száma igazolja, hogy a víz hűvösségéért bőven kárpótol az egyedi merülési élmény. A víz tisztasága, mélysége miatt bármilyen tanfolyam lebonyolítható itt, és persze a barlangi búvárkodás iránt érdeklődőknek is ideális helyszín a tanulás megkezdéséhez, a tudás elmélyítéséhez. Ilyen ügyekben is érdemes Attilához fordulni.

A ma már szinte az egész világon ismert Kőbánya lehetőségeivel tehát érdemes élni. Noha panaszkodunk időnként, hogy hazánk nem igazi búvárparadicsom, mégis van olyan hely a főváros szívében, ami nemzetközi összehasonlításban is különleges. Legyünk büszkék rá, és ismerjük meg a pincerendszer víz alatti titkait!

Kapcsolat, tájékoztatás a merülési lehetőségekről:
Hosszú Attila
barlangi búvároktató
+36703898939
cavedeeper@gmail.com
facebook.com/UnderwaterBudapest


Fotók:
Selmeczi Dániel


Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés