»» ««

Haldokló csillagok

Környezetvédelem

Egy búvár szomorú felvételeket készített a pusztuló tengeri csillagokról.

Laura James sokat merül otthona, Seattle környékén, és rendszeresen közzé teszi felvételeit a víz alatti világról. Igyekszik ezzel is felhívni a figyelmet, ha valami elkeserítő dologra figyel fel. Tavaly év végén azt vette észre, hogy az ezekben a vizekben ikonikusnak számító tengeri csillagok óriási számban pusztulnak. A Puget Sound mélységeit jól ismerő búvár elmondása szerint ez volt az egyik legszomorúbb dolog, amit az utóbbi húsz évben búvárkodás közben látott.

Nem ő volt az egyetlen, aki észrevette ezt: a Vancouver Aquarium tengerbiológusai szintén jelezték, hogy ezrével pusztulnak a hatalmas tengeri csillagok. Laura James úgy döntött, hogy egy olyan helyen filmez, ahol egy évvel korábban még színpompás csillagok seregét örökíthette meg, ám most egészen más látvány tárult a szeme elé.


A csillagok kifakultak, elsorvadtak, rengeteg formátlanná hullott szét, de a még élők is nagyon gyengének látszottak. A tömeges csillagpusztulást Észak-Amerika nyugati partszakaszán Alaszkától egészen Kaliforniáig megfigyelték. A tudósoknak egyelőre még csak feltételezéseik vannak az okokról, és a helyi búvároktól azt kérik, hogy jelentsék ha ilyen pusztulást látnak valahol. Persze akár még merülni sem kell ahhoz, hogy szembe találkozzon valaki a jelenséggel: az elpusztult csillagok tömegével sodródnak ki a partra. A civilben kommunikációs szakemberként dolgozó Laura James más búvártársaitól is folyamatosan hall a pusztulásról, de a legjobban az ijeszti meg, hogy egyelőre senki nem tud magyarázatot adni rá.


[ kuow.org ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés