»» ««

Digitális fotóstrükkök hobbi fotósoknak

Fotózás
4/8. oldal

Vakuhasználat

Vaku nélkül és lent vakuval
A vaku használata jó, mert színeket varázsol a képünkre, de ne feledjük: a beépített vaku a víz alatt sokat veszít a hatásfokából, ezért csak közeli, vagy makró képeknél használjuk, viszont ezekben a zónákban a használata szinte kötelező!
Kartávolságnál távolabbi téma fotózásakor tiltsuk le a vaku használatot, mert havazás effektus szinte garantált, és egyébként se villant távolabb - itt fehér egyensúllyal operáljunk, lásd később.

Ötlet:
- Akár automata üzemmódban is nagyon szép színes képeket lehet csinálni, ha kis üregbe vakuval bevillantunk! Egy-két színes szivacs, esetleg hal vagy rák mindig akad az ilyen helyeken, és a színes kép garantált. Érdemes lámpával bevilágítani, hogy a fókuszt a gépünk megtalálja, majd fókuszrögzítés után (félig lenyomva tartani az elsütő gombot) vegyük el a lámpát és katt! Az eremény színes kép, és elismerő hümmögés a hajón.

- Makró módban figyeljünk arra, hogy túl közeli tárgynál az optika bele fog takarni a vaku fénykörébe, ilyen esetben vagy manuális fehér egyensúllyal kell játszani, vagy keressünk sekélyebb vízben témát ahol még a felszíni fény elég - és manuális fehér egyensúlyozzunk :)

- Makró távolságban ha manuál (M) módon fotózunk, elképzelhető, hogy a vaku fényének erőssége is állítható. Világos környezetnél, tárgynál érdemes megpróbálni a vaku erősségével is játszani.

- Próbáljuk ki az un. kevert fényes technikát, az előtérbe válasszunk valami kivakuzható témát pl. hal vagy korall, a háttérbe pedig valami kékben is jól mutatót -pl egy roncsot. Lásd lent a középső kép a Ghiannis D roncsáról.


vakuval üregbe villantva a
szép színes kép garantál
Példa a kevert fényes fotóra kartávolságon belül a vakut
próbáljuk mindig használni


Az írás a következő lapon folytatódik!
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Galathea Búvárközpont

Budapest
oktatás bolt bérlés nitrox szerviz
Shearwater, Cressi, Camaro, Aqualung, Garmin, Suunto, Apeks, Sopras, Scubapro, Mares, Beuchat

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés