»» ««

Amforát az amforaboltból

(Hirdetés)

Végre eljött a lehetőség, hogy az ókori hajósok emlékét idéző dísztárggyal gazdagítsuk otthonunkat- legálisan!

Minden búvár szívét megdobogtatja, ha a víz mélyén roncsoknál merülhet, és ezen belül is igazi különlegességnek számít, ha évezredes múlttal rendelkező maradványokat nézhet meg a saját szemével. Az amforamezők olyan idők emlékei, amikor a hajózás az igazán bátrak hivatása volt, és amikor a tengereken zajlott a kereskedelem jelentős része. Noha számtalan hajó veszett oda az egész Földközi-tengerben, ép, felismerhető amforákból sajnos nincs túl sok a búvárok számára elérhető helyeken- néhol csak töredékek akadnak, máshol pedig rácsok mögé zárják azokat. Sokan gondolták úgy, hogy az amforák kiemelése, ellopása, kicsempészése "bocsánatos bűn", vagy esetleg egyszerűen csak jó üzlet. A hatóságok nem voltak túl hatékonyak és talán kicsit későn is reagáltak, tehát ma már csak a töredéke van a tengerben ennek a kulturális örökségnek.

Amforák többféle variációban
Albumhoz klikk a képre.
A búvárok jelentős része természetesen továbbra is szívesen látna egy szép formájú amforát a nappalijában. A lopástól mindenkit óvnánk: egyrészt ha mindannyian "csak egy kis emléket" hoznánk fel azokról a helyekről ahol jártunk, szép lassan lebontanánk még a Thistlegormhoz hasonló méretes roncsokat is. Az erkölcsi szempontokon túl pedig ott van az a tény, hogy gyakorlatilag minden országban nagy szigorral csapnak le a fosztogatókra: az nem érv, hogy csak emlékbe akart elvinni valaki egy kis darabot, így aztán több ezer eurós büntetésre számíthat az, aki például a horvát Adrián talált töredékkel bukik le.

Ám van más megoldás is. György István búvároktató a víz alatt látott amforák láttán elgondolkodott, és a múzeumokat járva, az ott kiállított amforákat tüzetesebben megnézve arra gondolt, hogy egy keramikus által elkészített amforát is lehetne antikolni, és ezzel a víz mélyén évszázadokat töltő edényhez megtévesztésig hasonló végeredmény kapható. Az AmforaCopy ezt kínálja a vásáróknak: autentikus formájú amforákat több méretben, valamennyi darabot egyedileg antikolva. A lakás igazi dísze lehet az ókort idéző tárgy, és a látogatók meglepetése akkor lesz a legnagyobb, amikor kiderül, nem tisztességtelen úton jutott hozzá a tulajdonosa. Aki már látta ezeket az amforákat, tudhatja, tényleg hihetetlenül szépen kidolgozott másolatokról van szó.

Pár szót érdemes ejteni magukról az amforákról is. Az amfora görög eredetű szó, és kétfülű, égetett agyag szállítóedényeket jelölnek vele. Fontos tudni, hogy az amforák alakja utalt azok származására, illetve arra is, hogy mit szállítottak benne. A Kr. e. 7-6. századtól egyre gyakoribbak az amforaleletek, a régészek pedig a megtalált sok amforát típusokba sorolják. A Dressel-féle besorolás 1899-ben született például. Az AmforaCopy által forgalmazott másolatok az eredeti amforák tökéletes utánzatai méretben és formában, ezért olyan megtévesztő a hasonlóság.

Nyers és a kész antikolt amfora
Albumhoz klikk a képre.
Ezek után nyilván sokan kattintanak az AmforaCopy honlapjára, hogy további információkhoz jussanak. A legfontosabbakat azért itt is összefoglaljuk. Az amforák több méretben, több típusban léteznek, először azt érdemes kiválasztani, melyik tetszik a legjobban. A készítőnél kell érdeklődni, hol lehet a mintadarabokat megtekinteni. A kiválasztás után egy bizonyos időbe telik, amíg az amfora elkészül. Ne feledjük, teljes mértékben kézzel készült, egyedi tárgyról van szó, tehát a keramikus munkája és az antikolás egyaránt eltart egy kis ideig. A megrendelő természetesen jelezheti, ha kisebb törésekkel akarja saját példányát egyedibbé tenni, tehát az amfora minden szempontból az ízléshez szabható. Akár az is lehetséges, hogy képek alapján olyan jellegűvé alakítsák az amforát, mint amilyet a vásárló búvárként saját szemével látott. Az elkészült amfora díszitése nem csak tartós, vízálló is.

A készítő, György István, maga is rutinos búvároktató, így természetesen pontosan tudja, mire kell odafigyelni egy amforánál. Tanácsadással tudja segíteni a lehetőségek sokaságától bizonytalanná vált vásárlókat, tehát mindenkinek csak azt tudjuk javasolni, bizalommal forduljon hozzá kérdéseivel. Azért érdemes élőben megnézni az amforák mintadarabjait, mert jobban érzékelhetőek a méretek, így aki irodába, étterembe szánná a tevékenységéhez (pl. búvárboltok, utazási iroda) kapcsolódó dísztárgynak, könnyebben tud tervezni. Az AmforaCopy mintakollekciójának darabjai szintén megvásárolhatóak, amennyiben a megrendelő valamilyen okból nem tudja megvárni egy egyedileg, saját elképzelései szerint tervezett amfora elkészítését. Bármelyik megoldást választja a vevő, abban a szerencsés helyzetben van, hogy Magyarországon, közvetlenül az alkotótól juthat hozzá egy ilyen exluzív dísztárgyhoz, ami a két utazás közötti időszakban is a tengerek izgalmas világát idézi fel a számára.

Kapcsolat:
Telefon: +36 20 256 1744


Merülőhelyek

Tiran, Thomas Reef

Egypt, Red Sea

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés